Zonnepanelen systeem voorbereiden

Een goed voorbereid zonnepanelen systeem levert u op de lange termijn het meeste rendement op en zorgt er dus voor dat u uw installatie zo snel mogelijk terugverdiend. Het heeft geen zin om veel panelen te plaatsen wanneer deze niet op de juiste omvormer zijn aangesloten of niet op de juiste manier zijn geplaatst. Laten we eens een stappenplan maken en zo een aantal belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Hoeveel kWh stroom wil ik opwekken?
  2. Hoeveel panelen ben ik daarvoor nodig?
  3. Waar plaats ik mijn zonnepanelen systeem?
  4. Welke omvormer moet ik kiezen?
  5. Wat is de terugverdientijd?
  6. Zijn er subsidiemogelijkheden?
  7. Moet ik een extra groep aanleggen in de meterkast?
  8. Is mijn energiemeter geschikt voor terugleveren?
  9. Wie moet ik inlichten na plaatsing van mijn zonnestroominstallatie?

Wanneer u het lastig vindt om zelf de voorbereiding te doen voor uw zonnestroom installatie dan kunt u natuurlijk ook offertes aanvragen bij diverse leveranciers uit uw eigen regio. Zij helpen u graag verder.

Stap 1. Hoeveel kWh stroom wil ik opwekken?

Als basis gaan we ervan uit dat voor het terugverdienen van uw investering de beste keuze is om niet meer dan uw eigen verbruik op te gaan wekken met uw zonnepanelen. Dit heeft geen zin omdat uw energieleverancier boven deze hoeveelheid geen verrekening meer zal doen met de door u verbruikte stroom. U ontvangt alleen de kale stroomprijs voor de extra opgewekte energie. Meer uitleg hierover kunt u vinden in ons artikel over salderen.

Even een voorbeeld:
• U verbruikt 4.000 kWh – u wekt zelf op 3.000 kWh => u betaalt 1.000 kWh
• U verbruikt 4.000 kWh – u wekt zelf op 6.000 kWh => u ontvangt 1.000 kWh x €0.07 <- afhankelijk van uw leverancier

Wanneer duidelijk is hoeveel stroom u wilt opwekken kunt u verder met de vraag hoeveel panelen ben ik nodig. Ga hiervoor door naar stap 2.

Maar…..
Er is de laatst tijd best wel wat aan de hand als het gaat om onze energieprijzen. Niet alleen is elektriciteit een stuk duurder geworden, maar zoals we allemaal hebben gemerkt gas ook. En dat kan een reden zijn om van de bovengenoemde basisregel af te stappen en meer panelen te plaatsen. En wel om de volgende reden. De kans is groot dat u in de toekomst een veel hogere behoefte gaat krijgen aan stroom omdat u bijvoorbeeld gaat verwarmen met een warmtepomp of airco. Elektrisch gaat koken of een boiler voor warm water plaatst. Ook kan het zijn dat u in de toekomst elektrisch gaat rijden. Al deze oplossingen vragen om veel stroom en misschien is het daarom verstandig om hier alvast rekening mee te houden.

Ga naar stap 2

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF