Zonnepanelen systeem voorbereiden

Stap 7. Moet ik een extra groep aanleggen in de meterkast?

Dat hangt af van de grootte van uw zonnestroominstallatie. Een installatie tot 600W mag direct op een willekeurige plaatst in de woning via een wandcontactdoos worden aangesloten. Voor installaties met meer vermogen dan 600W is het noodzakelijk om een aparte groep aan te leggen. Het aansluiten van een extra groep is niet voor iedereen zelf te doen het is dan verstandiger om dit door een installateur te laten doen. De nieuw aan te leggen groep moet voldoende “ruimte” bieden qua belasting om het aansluiten van de betreffende zonnestroominstallatie mogelijk te maken.

Om te bepalen hoe groot de groepszekering en dus de belasting mag zijn is het noodzakelijk om te weten hoe groot de hoofdzekering is. Vaak staat op uw jaarrekening welk type aansluiting u heeft. Bij een 1-fase huisinstallatie gaat het dan vaak om 1 x 25A, 1 x 35A of 1 x 40A. Bij een 3-fase aansluiting zal dit 3 x 25A, 3 x 35A of 3 x 40A zijn. Komt u er niet uit vraag het dan na bij uw netbeheerder. Als de hoofdzekering bekend is dan kan bepaald worden hoe groot de groepszekering maximaal mag zijn (en dus uw zonnestroominstallatie). Om dit vast te stellen nemen we de groepszekering een factor 1:6 kleiner dan de hoofdzekering. Dit houd in dat wanneer de hoofdzekering 25A is er een groepszekering van 25A : 1,6 = 16A geplaatst mag worden.

Nu we dit weten kunnen we berekenen hoe groot onze installatie mag zijn namelijk: 16A x 230V = 3680 Watt. Wanneer blijkt dat de hoofdzekering te klein is dan kunt u deze laten verzwaren door uw netbeheerder. Bij een 3-fase aansluiting (ook wel krachtstroom-installatie genoemd) van bijvoorbeeld 3 x 25A is de maximale groepszekering ook 25A : 1,6 = 16A maar nu per fase. Er mag dus een zonnestroominstallatie van maximaal 16A x 230V = 3680W x 3 fases = 11.040 Watt worden aangesloten.

<– Terug naar stap 6 | Ga naar stap  8 –> 

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF