Zonnepanelen op het zuiden

Op deze pagina meer informatie over zonnepanelen in de praktijk. En laat ik beginnen om mij installatie te beschrijven. Ik ben begonnen met een systeem van 555Wp monokristallijne zonnepanelen. Deze set heb ik geplaatst op het platte dak van onze garage. Het dak van onze garage staat pal op het zuiden, het schuine dak van ons woonhuis staat op het westen. Daarom was voor mij de garage de meest logische plaats.

Montageframe zonnepanelenIk heb er vanaf het begin rekening mee gehouden dat ik misschien nog wilde uitbreiden naar meer panelen. Ik heb gekozen voor een ietwat bijzondere plaatsing van de panelen om maximaal van het dak gebruik te kunnen maken. Ik heb de panelen namelijk staand gemonteerd in plaatst van liggend. Wanneer ik liggende panelen had toegepast zou ik niet maximaal zes hebben kunnen plaatsen.

Nadeel van een dergelijke plaatsing is dat er niet echt standaard oplossingen zijn voor het monteren. Daarom dat ik zelf aan het knutselen geslagen ben en een constructie gemaakt heb van geïmpregneerd tuinhout gecombineerd met ESDEC montage rails. De werktekening kun je hier downloaden.


Uitbreiding van drie naar zes panelen

Montage van zonnepanelen op plat dakOngeveer een maand later (het zonnevirus had behoorlijk toegeslagen) heb ik een uitbreiding gedaan met nog eens drie monokristallijne zonnepanelen. Na deze uitbreiding van het vermogen was de totale installatie 1125 Wp . Het was eenvoudig om een aantal extra frames bij te maken en het geheel tot één compleet systeem te maken. Beide sets maken gebruik van een Stecagrid 500. Het mooie van deze omvormers is dat ze te koppelen zijn. En nu dus samen 1 systeem vormen met een maximaal uitgangsvermogen van 1.000 Watt.

Op onderstaande foto is te zien hoe ik de extra houten frames en Click-fit rails heb gemonteerd aan de bestaande frames. Achterop heb ik twee planken geschroefd waar ik de ballast op heb liggen. De ballast bestaat in mijn geval uit 30 x 30 cm betontegels.

Hier dan nog een filmpje van de uitbreiding van 3 naar 6 zonnepanelen. In dit blog-bericht hou ik per jaar bij wat de opbrengst is van deze installatie.

1 gedachte over “Zonnepanelen op het zuiden”

Reacties zijn gesloten.

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF