Zonnepanelen systeem voorbereiden

Een goed voorbereid zonnepanelen systeem levert u op de lange termijn het meeste rendement op en zorgt er dus voor dat u uw installatie zo snel mogelijk terugverdiend. Het heeft geen zin om veel panelen te plaatsen wanneer deze niet op de juiste omvormer zijn aangesloten of niet op de juiste manier zijn geplaatst. Laten we eens een stappenplan maken en zo een aantal belangrijke vragen beantwoorden:

  1. Hoeveel kWh stroom wil ik opwekken?
  2. Hoeveel panelen ben ik daarvoor nodig?
  3. Waar plaats ik mijn zonnepanelen systeem?
  4. Welke omvormer moet ik kiezen?
  5. Wat is de terugverdientijd?
  6. Zijn er subsidiemogelijkheden?
  7. Moet ik een extra groep aanleggen in de meterkast?
  8. Is mijn energiemeter geschikt voor terugleveren?
  9. Wie moet ik inlichten na plaatsing van mijn zonnestroominstallatie?

Wanneer u het lastig vindt om zelf de voorbereiding te doen voor uw zonnestroom installatie dan kunt u natuurlijk ook offertes aanvragen bij diverse leveranciers uit uw eigen regio. Zij helpen u graag verder.

Stap 1. Hoeveel kWh stroom wil ik opwekken?

Het heeft in Nederland weinig zin voor uw investering om meer dan uw eigen verbruik op te wekken met zonnepanelen. Dit heeft geen zin omdat uw energieleverancier boven deze hoeveelheid geen verrekening meer zal doen met de door u verbruikte stroom maar alleen de kale stroomprijs zal terugbetalen.

Bij verrekening (ook wel salderen genoemd) van uw eigen verbruik neemt u de zelf opgewekte kilowatts niet meer af van uw energiemaatschappij. Dit heeft als voordeel dat u naast de kale stroomprijs ook niet de btw en energiebelasting hoeft betalen voor deze kilowatts. Dit betekent concreet dat wanneer u één kWh opwekt en saldeert u dit ongeveer €0,23 per kilowatt oplevert. Alle stroom die u teruggeleverd boven uw eigen verbruik (en dus niet kunt salderen) krijgt u alleen een vergoeding voor ter hoogte van de kale stroomprijs, circa €0,07 per kWh. In dit geval is immers de btw en energiebelasting niet van toepassing.

Even een voorbeeld:
• U verbruikt 4.000 kWh – u wekt zelf op 3.000 kWh => u betaalt 1.000 kWh
• U verbruikt 4.000 kWh – u wekt zelf op 6.000 kWh => u ontvangt 1.000 kWh x €0.07

Op de vraag hoeveel kWh stroom zou u willen opwekken is dus eigenlijk het antwoord niet meer dan uw eigen verbruik met een maximum van 5.000 kWh*. Nu deze vraag beantwoord is zullen er weer nieuwe vragen volgen zoals, kan ik voldoende panelen plaatsen en wat kost het me om dit te realiseren.

* Er is een maximum gesteld van 5.000 kWh aan de hoeveelheid eigen opgewekte energie die gesaldeerd mag worden. Inmiddels zijn er echter veel energiemaatschappijen die toestaan dat er meer dan 5.000 kWh gesaldeerd wordt.

Ga naar stap 2

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF