Rendement van zonnepanelen zonder salderen

De salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland wordt stapsgewijs afgebouwd. Dit besluit van de Tweede Kamer kan invloed hebben op het rendement van zonnepanelen. Experts bij Milieu Centraal pleiten voor een geleidelijke afbouw van saldering als landelijke regeling om onrust en onduidelijkheid te voorkomen. Momenteel maken ongeveer een kwart van de huishoudens gebruik van de salderingsregeling, waarmee ze de hoeveelheid stroom die ze aan het net leveren later kosteloos kunnen gebruiken. Voor energiebedrijven brengt dit echter kosten met zich mee, omdat klanten met zonnepanelen veel stroom leveren op momenten dat de prijs laag is en stroom afnemen wanneer de prijs hoog …

Lees verder

Prijsplafond en zonnepanelen

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar en niet exact op 1 januari. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond voor stroom, 2.900 kWh verdeeld in 2 delen. 1 deel voor de periode tot de jaarlijkse energierekening en 1 deel voor de periode na de jaarlijkse energierekening. Maar er zit ook een addertje onder het gras bij het prijsplafond en zonnepanelen. Welk deel van het maximale verbruik geldt vóór de rekening en welk deel erna, verschilt daarom ook. Daarbij moet rekening worden …

Lees verder

Zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten

P1 meter home wizard

Zonnepaneel-eigenaren kijken regelmatig naar de opbrengst van hun zonnepanelen. Even zien hoeveel kWh we vandaag weer gemaakt hebben (en dus verdiend hebben). Daarnaast kijken we ook naar de meters in onze meterkast en kunnen daar een redelijk beeld uithalen van verbruik en opwek. Maar wil je zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten dan ben je daarvoor het juiste gereedschap nodig. Het doel daarvan is aan de ene kant een zo laag mogelijk energieverbruik door bijvoorbeeld sluipverbruik in kaart te brengen. En aan de andere kant om op termijn onze directe consumptie van zonnestroom te verhogen. Om zo ook na 2025 …

Lees verder

Afbouw salderingsregeling is uitgesteld tot 2025

Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025

Dat het even geduurd heeft, is een understatement. We wachten al jaren op duidelijkheid over de toekomstige salderingsregeling voor duurzame energie. Minister Jetten melde eind mei 2022 dat de afbouw van de salderingsregeling is uitgesteld tot 2025. In het oorspronkelijke wetsvoorstel, dat al sinds 2020 in concept klaar was, zou begonnen worden met de afbouw van de salderingsregeling per 1 januari 2023. De afbouw duurde tot 2031 en ieder jaar kon er telkens 9 procent per jaar minder gesaldeerd worden. Voor de niet gesaldeerde energie die met zonnepanelen (of andere duurzame bronnen) is opgewekt wordt een marktconforme prijs betaald. Deze ligt …

Lees verder

Calculator terugverdientijd zonnepanelen

Uiteraard is het milieu belangrijk wanneer u kiest voor zonnepanelen, maar dat is voor de meeste mensen niet voldoende om te besluiten om zonnepanelen te gaan plaatsen. Ook de terugverdientijd van de zonnepanelen is belangrijk. Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend is een vraag waar de meeste mensen toch graag een antwoord op willen hebben. Met onderstaande eenvoudige “calculator terugverdientijd zonnepanelen” kunt u snel bepalen hoe lang u erover doet om uw investering terug te verdienen. Aantal zonnepanelen Vul hier het totaal aantal zonnepanelen in dat u van plan bent te gaan plaatsen (of al geplaatst …

Lees verder

Elektrische auto opladen met zonnepanelen

Er komen steeds meer volledig en gedeeltelijk elektrische auto’s op de markt. En waar eerder de prijzen zo hoog waren dat ze alleen bereikbaar waren voor de happy-few is ook dit snel aan het veranderen. Met de stijgende brandstofprijzen en de licht dalende prijs voor elektriciteit vroeg ik me af wat het verschil in kosten is tussen elektrisch rijden en rijden op benzine of diesel. Je elektrische auto opladen met je eigen zonnepanelen is natuurlijk helemaal een ideale combinatie. Zeker ook uit oogpunt van een schoner(e) milieu. Vergelijk benzineauto ten opzichte van een elektrische auto Stel u rijdt gemiddeld 15.000 kilometer per jaar. …

Lees verder

AC Zonnepanelen maken losse omvormer overbodig

AC Zonnepanelen maken losse omvormer overbodig

AC Zonnepanelen leveren direct vanaf het paneel 230 V wisselstroom. En dus niet zoals tot nu toe gebruikelijk met DC Zonnepanelen een gelijkstroom die met een omvormer omgezet moet worden naar 230 V. We hadden natuurlijk al wel losse micro-omvormers die gekoppeld kunnen worden aan een zonnepaneel. Toch heeft dit geïntegreerde systeem een hoop voordelen en is een belangrijke technische innovatie. Begin juli presenteerden op de grootste solarbeurs van America “Intersolar” LG en Jinko solar hun AC-zonnepanelen. Voor de geïntegreerde inverteer hebben beide partijen gekozen voor de micro-omvormer van Enphase Energy. Enphase kennen we natuurlijk al langer als leverancier van …

Lees verder

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF