Zonnepanelen systeem kopen

Uw zonnepanelen systeem kopen is na alle voorbereiding een belangrijke stap waarbij u op een aantal zaken moet letten. Dat u zo weinig mogelijk wilt uitgeven voor uw systeem lijkt met logisch, maar niet alleen de prijs is van belang. Met name op het gebied van garanties zijn er een aantal belangrijke punten waar u op moet letten, uw investering moet per slot van rekening een hele tijd meegaan.

Waar moet ik op letten?

Bij het kopen van zowel de panelen als de omvormer is het van belang om op een de volgende punten te letten:

 1. Welke productgarantie geeft de leverancier?
  Het gaat hier om de algemene garantie op de constructie van de panelen en omvormer en de deugdelijke werking ervan. Hier geldt normaal gesproken en garantie van tussen de twee en vijf jaar. Voor omvormers geldt meestal een productgarantie van vijf jaar.
  Waar u op moet letten is dat wanneer er in de garantieperiode een onderdeel vervangen moet worden hetzij één of meerdere zonnepanelen of de omvormer, dan is het niet zo dat dit leidt tot verlenging van de garantie.
  Ik heb bij diverse aanbieders van omvormers gezien dat er verlengde garantie gekocht kan worden voor de omvormer tot soms wel 15 jaar. Dat lijkt een goeie zaak totdat u de prijzen ziet voor deze verlengde garantie. Deze zijn vaak zo hoog dat het verstandiger is om de gok te wagen en af te wachten hoe lang uw omvormer meegaat en wat tegen die tijd een vervanger kost.
 2. Welke vermogensgarantie zit er op de zonnepanelen?
  Op de datasheet van de panelen die u wilt kopen staat vermeld hoelang de producent bepaalde vermogenspercentages garandeert. Bijvoorbeeld: de eerste 5 jaar 95%, na 12 jaar nog 90%, na 18 jaar nog 85% en na 25 jaar nog 80% vermogen (bron: Suntech) dit vind ik persoonlijk één van de belangrijkste punten omdat dit onder andere bepaald wat u gaat verdienen met uw panelen op de lange termijn.
 3. Wanneer u het zonnestroomsysteem niet zelf gaat plaatsen, maar dit laat doen door een gespecialiseerd installatiebedrijf dan is ook van belang hoelang de installateur garantie geeft op de installatie van het geheel? In de regel zal hier een garantie worden afgegeven van twee jaar.
 4. Welk type paneel koop ik monokristallijn of polykristallijn?
 5. Voldoen de panelen aan belangrijke keurmerken (CE / ISO / RoHS / TÜV / IEC61215)?

Offertes aanvragen

Het is raadzaam om wanneer u van plan bent een installatie te gaan kopen om een aantal offertes aan te vragen. Dit geldt voor zowel doe-het-zelf installaties als voor een kant-en-klaar systeem dat u gaat kopen bij een installateur. Vergelijk wanneer u de verschillende offertes heeft ontvangen in ieder geval de punten zoals hierboven besproken. Hier geldt ook weer dat niet alleen de prijs onder de streep doorslaggevend moet zijn, maar dat ook de garantie en service van groot belang zijn.

U kunt ook via onze website GRATIS en geheel vrijblijvend een aantal offertes aanvragen van betrouwbare leveranciers uit uw regio. De leveranciers komen soms bij u langs om e.a. op te meten en door te nemen, maar het kan ook blijven bij een online aanbieding.

Het doe-het-zelf systeem dat wij hebben gekocht voor onze woning hebben we aangeschaft via www.metdezon.nl. Alles werd keurig verpakt geleverd op een pallet.
Panelen, omvormers en installatiemateriaal waren compleet en de installatie is voor een handige klusser goed te doen (de houten frames zijn eigenbouw).

Het is mogelijk om bij het bestellen van het systeem een “legplan” in te leveren. Wanneer u dit doet zal er rekening worden gehouden met de hoeveelheid connectoren en kabel die u nodig bent om de panelen zelf te kunnen installeren in de gewenste opstelling.

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF