Monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen

Bij de aanschaf van zonnepanelen heeft u vrijwel altijd de keuze uit monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen. Om u te helpen een keuze te maken zetten we de verschillen op een rijtje. Hopelijk wordt de beslissing zoiets eenvoudiger tijdens het voorbereiden en de aanschaf van uw zonnestroominstallatie. Er zijn nog meer soorten zonnepanelen alleen zijn deze minder interessant vanwege de prijs en beschikbaarheid.

Het hoofdbestanddeel van beide type cellen is silicium, hetzelfde materiaal waar computerchips ook van gemaakt zijn. Er is een enorme hoeveelheid van dit materiaal op de aarde te vinden, het wordt echter niet in zijn ruwe vorm gevonden, maar gewonnen uit silica beter bekend als zand!
Er zijn diverse manieren om het silicium uit het zand te halen de meest gebruikte manier is door het zand te verhitten. De vloeibare silicium die vrijkomt, wordt afgekoeld en daar ontstaat eigenlijk het basisverschil tussen de beide soorten cellen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijn-zonnepaneelIn het geval van de monokristallijne cellen wordt het hete materiaal heel langzaam afgekoeld waardoor er één groot kristal ontstaat (mono is één). Wanneer het kristal afgekoeld en dus hard geworden is worden er staven van gemaakt en vervolgens dunne plakjes van gezaagd. Door het langzaam afkoelen tot één kristal ontstaat, is er een mooie egale structuur wat een voordeel is voor het rendement van de cel, de omzetting van licht naar stroom is efficiënter. De egale structuur en de donkerblauwe kleur zijn typische verschillen van de monokristallijne cellen ten opzichte van de poly cellen. Doordat het proces van afkoeling langere tijd in beslag neemt, is de prijs van dit type cel vaak wat hoger.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijn-zonnepaneelBij dit type cellen is het gesmolten silicium een stuk sneller afgekoeld en heeft het materiaal geen tijd om één kristal te vormen maar vormen zich meerdere kleine kristallen (poly betekend veel). Polykristallijne cellen worden overigens ook vaak vervaardigd van restanten silicium die opnieuw gesmolten worden. Deze restanten kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn uit de computerchip industrie. De verdere verwerking is hetzelfde dus ook hier worden staven en plakken van gezaagd en worden de cellen verder verwerkt tot zonnepanelen. Dat de polykristallijne cellen uit meerdere kristallen bestaan is duidelijk te zien. De cellen lijken uit allemaal kleine stukjes te zijn opgebouwd, bovendien zijn ze anders van kleur namelijk helder blauw. De opbrengst van een dergelijke cel ligt een stukje lager dan bij de mono variant. Voordeel is dat de prijs oom wat lager is.

monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen?

Door het betere rendement van de monokristallijne cellen is er iets minder oppervlak nodig om een bepaalde opbrengst per vierkante meter te halen dat zou een reden kunnen zijn op hiervoor te kiezen mocht er weinig dakoppervlak zijn. De keuze voor de polykristallijne zonnepanelen kan zijn omdat de prijs wat lager ligt. Echter blijkt uit onderstaande tabel met een voorbeeld van Yingli panelen dat dit verschil tegenwoordig nog maar erg klein is. Voor sommige mensen is het uiterlijk van een paneel ook belangrijk en wordt de heldere blauwe kleur van de poly panelen niet echt gewaardeerd, dat zou dus ook een beweegreden zijn om de een boven de onder te prefereren.

Voorbeeld Yingli panelen Monokristallijn Polykristallijn
Vermogen (Wp) 270 250
Rendement (%) 16,5 15,3
Afmetingen (mm) 1650×990 1650×990
Prijs per panel* €240 €215
Prijs per Wp* €0,89 €0,86

* prijzen kunnen afwijken per leverancier.

Op de vraag monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen zou ik willen antwoorden. Kies voor een paneel van een betrouwbare grote fabrikant. Uw panelen zullen een lange tijd meegaan, maar mocht er zich toch iets voordoen in de tussentijd dan is het plezierig wanneer u terug kunt vallen op een goede garantie.

Tot slot nog een film van het Duitse SolarWorld AG waarin de productie van in dit geval polykristallijne cellen van begin tot eind te zien is.

7 gedachten over “Monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen”

 1. Interessante vergelijking. Is er een reden dat u geen dunne film panelen in het vergelijk hebt meegenomen? Mocht u meer informatie over dit product of over opbrengsten willen hebben, dan verschaf ik u deze graag.

  Beantwoorden
 2. “Dat de polykristallijne cellen uit meerdere kristallen bestaan is duidelijk te zien. De cellen lijken uit allemaal kleine stukjes te zijn opgebouwd, tevens zijn ze anders van kleur namelijk helder blauw. De opbrengst van een dergelijke cel ligt een stukje lager dan bij de poly variant.”

  Moeten de laatste twee woorden niet zijn : mono variant ?
  Anders vind ik de uitleg over “polykristallijne zonnepanelen” zeer verwarrend….

  Beantwoorden
 3. Misschien wat laat maar ik heb een vraag?
  Daar ik tegenwoordig woon in de Filipijnen en met Solar energie experimenteer het volgende aangezien de temperatuur hier erg hoog is welke van de 2 cellen kunnen het beste tegen de tropische hitte hier.
  Ben erg benieuwd naar uw reactie.
  groet Reinier.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF