Zonnepanelen op het westen

De zonnepanelen op het westen heb ik geplaatst in het voorjaar van 2013. Na het opmeten van het dak bleek dat deze net voldoende hoog was om er twee panelen van 240 Wp boven elkaar te kunnen plaatsen. In de breedte was er ruimte voor 6 rijen van twee panelen maar het budget liet maar vijf rijen toe. In totaal dus 10 panelen met een gezamenlijke capaciteit van 2400 Wp. Na de eerste inventarisatie was het tijd om het materiaal te kopen. Meer informatie over het voorbereiden en plaatsen van een zonnestroom installatie vindt u ook op onze website.

De aanschaf van het materiaal voor zonnepanelen op het westen

Het boodschappenlijstje:

  • 10 x 240 Wp polykristallijn panelen (EGing P60 C)
  • 1 omvormer SMA Sunnyboy 2100 TL
  • Clickfit schuindak montagesysteem
  • 2 x 10 meter 6 mm2 draad
  • 1 setje MC4 connectoren

Het aanschaffen van het materiaal heb ik gedaan bij een lokale leverancier. Op het moment dat ik aan het zoeken was naar geschikte panelen was er net de dreiging van een fikse importheffing op zonnepanelen en panelen werden overal nog snel aangeschaft waardoor er schaarste was op de markt. Bij de gekozen leverancier kon ik nog net het aantal panelen krijgen dat ik nodig was (hier zijn ook de andere materialen besteld).

De montage van omvormer en zonnepanelen

Er was nog een vrije groep aanwezig in de meterkast dus alleen een kabel trekken en aansluiten in de meterkast was voldoende. De omvormer heb ik op de tweede verdieping geplaatst. Na het plaatsen van de omvormer was het tijd voor de montage van onze zonnepanelen op het westen. Samen met een collega was deze klus in één dag geklaard, het Clickfit montagesysteem werkt prima en als de liggers eenmaal geplaatst zijn dan liggen de panelen er zo op. Ik heb er overigens bewust voor gekozen om de panelen ver naar links te plaatsen. De schoorsteen aan de rechterkant (zie foto) geeft namelijk schaduw over het dak gedurende de ochtend. Met name later in het seizoen wanneer de zon laag staat zal dit een nadelig effect hebben.

Hou bij het plaatsen van zonnepalen altijd rekening met uw eigen veiligheid. Geen enkel paneel is een leven waard en er zijn helaas al diverse voorbeelden van ongevallen waarbij er iemand zwaar gewond of zelf dodelijk ten val komt bij het plaatsen van zonnepanelen. Bij twijfel is het beter om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor de montage.

zonnepanelen-op-het-westen

Nu dat ligt er prachtig bij al zeg ik het zelf! En qua opbrengst ben ik tot op heden zeer tevreden. In dit blog bericht hou ik de jaaropbrengsten van zowel onze zonnepanelen op het westen als de panelen op het zuiden bij. Inmiddels heb ik de SMA 2100TL ook voorzien van een webconnect module. Dankzij deze module is de productie van de hierboven beschreven installatie nu ook te volgen via internet.

1 gedachte over “Zonnepanelen op het westen”

Reacties zijn gesloten.

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF