Zonnepanelen en hagel

Op 22 juni 2008 richtte een zeer lokale hagelbui die amper 10 minuten duurde enorme schade aan in onze woonplaats. Destijds hadden we nog geen zonnepanelen, maar nu wel en wat als er weer zo’n bui over ons huis trekt? Zonnepanelen en hagel, gaat dat goed? En wat als het niet goed gaat, ben ik dan verzekerd tegen de schade?”

Worden panelen getest op hagelbestendigheid?

Dit is zeker het geval althans panelen die voldoen aan de Europese standaard IEC61215. De meeste zonnepanelen die u in Nederland kunt kopen via de gebruikelijke handel zullen hier aan voldoen en het verdiend zeker aanbeveling om hier op te letten. Want de testen die gedaan worden voor de IEC61215 standaard zijn niet alleen om te beoordelen hoe goed zonnepanelen en hagel elkaar verdragen, maar er wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld:

  • mogelijke vocht lekkage van het zonnepaneel,
  • de elektrische isolatie wordt getest,
  • de NOCT waarde wordt gemeten (zie het mijn artikel “Invloed temperatuur op zonnepanelen“),
  • de prestaties van het paneel bij weinig zonlicht,
  • en er wordt dus een hageltest gedaan.

Bij de hageltest wordt er een bal ijs met een diameter van 25 mm afschoten op het te testen zonnepaneel met een snelheid van 23 m/s (omgerekend 83 km/h). Deze test wordt uitgevoerd op 11 verschillende plaatsen op het paneel. De volledige omschrijving van de testen die uitgevoerd worden en de te behalen resultaten voor de IEC61215 standaard kunt u hier vinden.

Ben ik verzekerd tegen eventuele schade?

Schade aan zonnepanelen wordt in de meeste gevallen gedekt door uw opstalverzekering. Vaak is in deze verzekering alles meeverzekerd dat nagelvast aan het huis zit (zoals ze dat in verzekeringstermen zo mooi noemen). Hier zit echter ook direct een addertje onder het gras voor mensen met panelen die op een plat dak zijn geplaatst. Want wat zegt uw verzekering hiervan? Is dit nagelvast of niet? Niet iedere verzekeringsmaatschappij denk hier hetzelfde over.
Ik zou willen adviseren om altijd te melden bij uw verzekeringsadviseur dat u zonnepanelen heeft geïnstalleerd  en vragen of uw panelen verzekerd zijn tegen hagelschade en of het bedrag waarvoor u bent verzekerd aangepast moet worden na de plaatsing van het zonnestroomsysteem.

Het filmpje hieronder laat tot slot nog even mooi zien wat een paneel zoal kan verdragen. Er wordt hier een ijsbal ter grote van een biljartbal afgeschoten op een zonnepaneel met een snelheid van 120 km/h.

 

2 gedachten over “Zonnepanelen en hagel”

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF