Zonnepanelen systeem voorbereiden

Stap 3. Waar plaats ik mijn zonnepanelen systeem?

Het correct plaatsen van de zonnepanelen en de omvormer(s) is natuurlijk van groot belang voor een optimaal rendement. Zaken waar rekening mee gehouden moet worden zijn het type dak (schuin- of plat dak) en stand van de panelen ten opzichte van de zon, en de mogelijke kant op schaduw op de panelen.

De panelen worden, op zowel plat als schuin dak, blootgesteld aan alle weersinvloeden. Harde wind en temperatuurverschillen zijn belangrijke factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Ook voor omvormers zijn er belangrijke voorschriften die nageleefd moeten worden. De elektrische installatie moet deugdelijk zijn en de omvormer moet voldoende ruimte hebben en op een dusdanige plek hangen zodat hij zijn warmte kwijt kan tijdens het omvormen van energie.

Zon en schaduw

Zonnepanelen geven het meeste rendement wanneer ze op het zuiden gericht staan. Plaatsing richting het Westen of Oosten levert nauwelijks iets minder rendement op. Zoals te zien is in onderstaande tekening is het verschil tussen plaatsing op het zuiden en het Oosten/Westen ongeveer 15%. Op deze pagina kunt u zien hoeveel zonuren we op de diverse plekken in Nederland hebben.

Verschil in rendement bij het plaatsen van zonnepanelen in verschillende windrichtingen.
Verschil in rendement bij het plaatsen van zonnepanelen in verschillende windrichtingen.

Waar ook rekening mee gehouden moet worden is hoeveel schaduw valt er op de panelen. Als er een dikke boom of een gebouw naast uw huis het licht uit de panelen wegneemt dan zal dat een zeer nadelig effect hebben op de opbrengst. Hou er bij het beoordelen van de schaduw val ook rekening mee dat de hoogte van de zon zomer en winter niet gelijk is. Op 21 december staat de zon op zijn laagste punt (14,5 graden boven de horizon) en op 21 juni op zijn hoogste punt (61,5 graden boven de horizon).

Schuin dak

Heeft u een schuin dak dan zult u de panelen vlak plaatsen op één van beide schuine kanten. Met de grafiek hierboven kunt u bepalen hoe gunstig (of ongunstig) plaatsing op uw dak zal uitpakken. Het plaatsen van de panelen op een schuin dak moet gebeuren in dezelfde hoek als het dak. Het is zonder vergunning van uw gemeente niet toegestaan om hiervan af te wijken.

Plat dak

Bij plaatsing op een plat dak heeft uw als voordeel dat u meerdere richting zou kunnen kiezen. U kunt dus de plaatsingshoek wat beter bepalen in de meeste gevallen. Nadeel kan wel zijn dat u lager bij de grond zit en daardoor meer last kunt hebben van de schaduw van omringende gebouwen/begroeiing. De montage wordt gedaan door middel van speciale beugels die voorzien worden van ballast om wegwaaien van de panelen te voorkomen.

<– Terug naar stap 2Ga naar stap  4 –> 

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF