Importheffing op zonnepanelen

importheffing zonnepanelenHet was een veel besproken onderwerp de laatste maanden, komt er nu wel of geen importheffing op zonnepanelen uit China en als er wel een heffing komt hoe hoog wordt het percentage? Inmiddels heeft de Europese Unie de plannen van Eurocommissaris Karel De Gucht goedgekeurd om de tijdelijk vastgestelde heffing van 11,8% te vervangen door een nieuwe regeling.

 

Waarom deze handelsoorlog met China?

Het doel van de importheffing op zonnepanelen was om de Europese panelenbouwers die zich verenigd hebben in EU ProSun te beschermen tegen de goedkopere zonnepanelen uit China. Het verwijt was dat de Chinese panelenbouwers met hulp van de Chinese overheid de panelen dumpen op de Europese markt om zo de lokale concurrentie uit te schakelen. Dit uitschakelen (zonder een oordeel te geven over of er wel of niet gedumpt werd) is helaas voor een aantal grote Europese fabrikanten wel werkelijkheid geworden. Op dit moment is overigens ongeveer 80% van de geleverde panelen in Europa afkomstig uit China.

Voorlopige vaststelling

Begin juni van dit jaar werd er een voorlopige importheffing vastgesteld van 11,8%. Dit percentage zou zonder de nieuwe overeenkomst 6 augustus verhoogd worden naar percentages variërend tussen de 37,3 en 69,7 procent. Er is veel gesproken tussen beide partijen de afgelopen weken om een voor beide partijen wenselijke deal te onderhandelen. Om druk te zetten op de onderhandelingen kondigde China aan om de mogelijkheden te onderzoeken om een heffing te gaan vaststellen op Franse wijnen die geëxporteerd worden naar China.

Wat houdt de nieuwe regeling in?

De nieuwe regeling houdt in dat Chinese panelenbouwers zich moeten houden aan een minimum prijs per Wp en aan maximale hoeveelheid panelen die de EU binnen mogen komen. De exacte hoogte van de prijsdrempel en het maximum aantal panelen is (nog) niet bekend gemaakt. Wanneer Chinese paneelbouwers zich overigens niet aan deze afspraak houden zullen zij als nog te maken krijgen met stevige heffingen op de geleverde panelen. De Europese landen hebben tot 6 december 2013 de tijd om te beslissen of de nu gekozen afspraak bindend wordt voor de langere termijn.
Normaal gesproken zou een dergelijke afspraak gelden voor vijf jaar maar Karel de Gucht heeft al aangegeven dat het waarschijnlijk een kortere periode zal gaan worden gezien de snelle ontwikkelingen in de zonnepalen markt.

Ongeveer 100 Chinese bedrijven zullen gaan vallen onder de nieuwe regeling. Onder deze 100 bedrijven zitten ook grote namen als Yingly Energy, Suntech power co. en Trina Solar Energy. De volledige lijst van leveranciers is hier te vinden en het officiële verklaring van de EU.

Is iedereen nu blij?

Er komen op dit moment geen negatieve geluiden uit China en ik denk dat men daar ook weinig reden toe heeft. EU ProSun heeft aangegeven zich in het geheel niet te kunnen vinden in de gemaakte afspraken en overweegt een rechtszaak.

En wij als consument moeten wij er blij van worden? De prijs per Wp is niet officieel genoemd, maar in de wandelgangen worden bedragen genoemd van €0,56 per Wp. Wanneer EU ProSun zijn zin gekregen had dan was dit minimaal €0,80 per Wp geworden. Dit komt bij een installatie van bijvoorbeeld 2.400Wp neer op een meerprijs van €576,00. Toch een aanzienlijk bedrag waar je eerst 2.500 kWh voor moet maken om deze van de balans te werken. Dus ja misschien moeten we daar toch een beetje blij van worden.

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF