TNO rectificeert persbericht over bevestiging zonnepanelen

Op 25 maart kwam TNO met een persbericht waarin zij stelden dat zonnepanelen op een hellend dak altijd direct of indirect aan het constructieve deel van het dak (de gording) moeten worden bevestigd, al dan niet via de zogenoemde tengels.

Het monteren van een dergelijke “vrij dragende constructies” is arbeidsintensiever en dus duurder dan een ophangsysteem voor zonnepanelen die op panlatten of het dakbeschot is bevestigd. Volgens TNO was dit “risicovol omdat de panlatten en het dakbeschot geen constructieve onderdelen van het dak zijn en daardoor de krachten die optreden door het eigen gewicht of de windbelasting van het zonnepaneel niet aankunnen” dit zou kunnen leiden tot schade en onveilige situaties waarbij er delen van het dak kunnen vallen.

Het Nederlandse Esdec BV (bekend van het Clickfix en Flatfix montagemateriaal) heeft contact gezocht met TNO over bovengenoemd persbericht. TNO verbetert het persbericht over de bevestiging van zonnepanelen door onderstaand bericht op de website te plaatsen:

“In een persbericht van 25 maart 2014 stelde TNO kort gezegd dat de montage van zonnepanelen op hellende daken van woningen volgens de panlattenmethodiek risicovol is omdat de panlatten-methode daarvoor niet geschikt zou zijn. TNO onderkent dat die kwalificatie onvoldoende onderbouwd is en trekt daarom dat bericht in. Montagesystemen die voldoen aan de bouwregelgeving, ondersteund door certificering, bieden voldoende waarborgen.

Zelf heb ik een systeem van ClickFit voor mijn zonnepanelen op het schuine dak en heb bij de montage nooit het gevoel gehad een ondeugdelijke constructie te hebben, ik vond het een plezierig en snel systeem om zonnepanelen te monteren.

Ik denk wel dat het belangrijk is om het gezonde verstand te gebruiken tijdens het voorbereiden van de installatie en tijdens de plaatsing. Er kunnen daken zijn waarvan de panlatten inderdaad erg slecht zijn of verrot waardoor er in de toekomst problemen kunnen ontstaan. Ook wanneer de dakpannen erg slecht zijn kan dit nadelig zijn voor de kwaliteit van de constructie. Mijn bedenking bij het persbericht van TNO was dat het generaliseerde en dat is niet terecht naar mijn idee.

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF