Slimme meter en zonnepanelen

Wanneer u zonnepanelen heeft geïnstalleerd en uw meterkast uitgerust is met een slimme meter dan is het aflezen en interpreteren van de diverse telwerken soms iets lastiger dan bij de traditionele draaischijfmeter. Wat vaak voor verwarring zorgt, is dat de meter saldeert en daarnaast ook een apart telwerk heeft waar teruggeleverde energie op wordt bijgehouden. Wanneer u ook nog dag/nacht stroom afneemt kan het helemaal lastig worden met de slimme meter en zonnepanelen.
Let wel op dat wanneer u een meter heeft met digitale uitlezing dat dit nog niet wil zeggen dat het ook een slimme meter is die geschikt is voor teruglevering. In geval van twijfel dus altijd even navragen bij uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor teruglevering.

De traditionele draaischijfmeter (links) en de slimme energiemeter (rechts).
De traditionele draaischijfmeter (links) en de slimme energiemeter (rechts).

Heeft u op dit moment nog geen slimme meter en zonnepanelen dan is de kans toch groot dat u in de komende jaren een slimme meter krijgt van uw netbeheerder. De Rijksoverheid heeft namelijk besloten dat er vanaf 1 januari 2012 begonnen wordt met de invoering van slimme meters in de volgende gevallen:
– als de huidige meter aan vervanging toe is,
– bij nieuwbouw,
– bij grootschalige renovatie,
– op aanvraag van geïnteresseerde burgers.
Binnen de Europese Unie is afgesproken dat in 2020 80% van de huishoudens een slimme energiemeter moet hebben. Wanneer u meer wilt weten over de slimme meter in het algemeen dan kunt u hier een boekje downloaden van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Het plaatsen van de nieuwe meters gebeurd overigens kosteloos en is meestal een kleine ingreep.

Wanneer u het niet eens bent met de meterstand op uw energienota en u komt er met uw energiemaatschappij of netbeheerder niet uit dan kunt u het geschil voorleggen bij een onafhankelijke commissie via www.degeschillencommissie.nl.

Aflezen van de slimme meter

Op de slimme meter is 1 display aanwezig, ook zal er een knop op zitten waarmee gekozen kan worden tussen vier verschillende telwerken die doorgaans als volgt ingedeeld zijn:
– telwerk 1 verbruik laag tarief,
– telwerk 2 verbruik hoog tarief,
– telwerk 3 (heeft soms ander nummer): teruglevering laag tarief,
– telwerk 4 (heeft soms ander nummer): teruglevering hoog tarief.

Het is belangrijk om te weten hoe de slimme meter omgaat met teruglevering. Hieronder wordt aan de hand van voorbeeldsituaties duidelijker wat de meter op welk telwerk doet (uitgaande van een situatie overdag):

  • Wanneer u alleen energie verbruikt en niet teruglevert dan telt de meter dit op bij telwerk 2.
  • Wanneer u 0,75 kWh verbruikt en 0,25 kWh teruglevert dan telt de meter 0,50 kWh op bij telwerk 2.
  • Wanneer u 0,75 kWh verbruikt en 0,75 kWh teruglevert dan staat de meter “stil”.
  • Wanneer u 0,75 kWh verbruikt en 1,00 kWh teruglevert dan telt de meter niks op bij telwerk 2, maar wel 0,25  kWh bij telwerk 4.

Wanneer u bovendien gebruik maakt van dag- en nachttarief (hoog/laag tarief) dan gelden deze voorbeelden ook voor telwerk 1 en 3. U zult hier door de week niet of nauwelijks iets van merken op het teruglever telwerk omdat de telwerken alleen actief zijn tussen 23:00 uur en 7:00 uur en dan schijnt de zon niet of nauwelijks.
In de weekenden (vrijdagavond 23:00 uur tot maandagmorgen 7:00 uur) zal er uiteraard wel het nodige gesaldeerd worden op T1 en toegevoegd worden aan T3. Dit betekent dus ook dat wanneer we rekenen met een kWh prijs van € 0,23 voor het vaststellen van de terugverdientijd dat dit lastiger is wanneer er sprake is van dag- en nachttarief.

In onderstaand filmpje leg ik ook uit hoe het salderen in zijn werk gaat.

Slimme meter en zonnepanelen, de conclusie

U kunt op de slimme meter dus niet aflezen wat u in totaal heeft geproduceerd met uw zonnestroomsysteem. De meter saldeert direct en houdt op een apart telwerk de extra opgewekte energie bij. Wanneer u de meterstanden doorgeeft aan uw energiemaatschappij dan moet u dus ook twee standen doorgeven te weten T2 en T4. Uw energiemaatschappij zal zorgen voor de verrekening van de diverse telwerken en zo uw netto jaarverbruik vaststellen. Wanneer u ook dag- en nachtstroom heeft dan zult u uiteraard ook T1 en T3 door moeten geven aan uw energiemaatschappij. Uw werkelijke opbrengst kunt u alleen bijhouden door deze af te lezen op uw omvormer, hetzij op het display van de omvormer of via een app. of online portal.

127 gedachten over “Slimme meter en zonnepanelen”

  1. Ik wil zonnepanelen laten installeren, en vraag me hetvolgende af:
    In mijn energiemeter zit een telwerk DZT 6002.
    De vraag is nu: als ik energie terug lever, telt dit telwerk dan op, staat het telwerk stil, of loopt de teller dan terug (saldeereffect).

    Beantwoorden
  2. Ik heb 3x25A
    Ik sluit mijn zonnepanelen aan op 1 fase
    Vervolgens produceren mijn zonnepanelen 3kW
    Op hetzelfde moment verbuik ik in iedere fase 1 kW.
    Wat zegt mijn meter dan?
    A. niks want er wordt even veel gebruikt als geleverd
    B. 2kW wordt er geleverd en tegelijk 2kW terug geleverd.
    C. iets anders

    Beantwoorden
    • C. iets anders
      Wanneer deze situatie geldt dan telt de meter wanneer dit bijvoorbeeld 1 uur duurt 2 kWh op bij je teruglevermeter.
      1 kW wordt direct verbruikt en verdwijnt dus direct in de woning en komt op geen enkele teller terug.

      Beantwoorden
  3. Beste Hans,
    Wij hebben een garage op 80 meter van ons huis aan een garageplein. Op het dak van de garage is ruimte voor zonnepanelen. De garage heeft een eigen electra-aansluiting. Maar het verbruik is in de garage zeer laag, dus daar doe ik het niet voor. (Mogelijk later, zodra ik een elektrische auto heb, kan ik daar laden).

    Nu is mijn redenering dat met behulp van slimme meters het energiebedrijf ook die panelen op de garage direct moet kunnen salderen met het verbruik in het huis. Het gaat immers alleen over data die verzonden worden. Beide aansluitingen staan op mijn naam. Energiebedrijf zegt “nee”. Hoe kunnen we ze ja laten zeggen?

    Beantwoorden
    • Ik heb al een antwoord voor je Frans:
      Als het een kadastraal perceel / woz-object is, kunnen beide meetinrichtingen onder de complexbepaling als één aansluiting worden behandeld. Zijn het twee woz-objecten, dan is salderen niet mogelijk.
      Eventueel kun je dan op beide aansluitingen een dynamisch contract regelen en onderhands de stroom leveren aan jezelf. Vanaf de garage zal het zuiver terugleveren zijn en bij de woning inkoop + belastingheffing. Voor deze laatste constructie ben je wel een partij nodig die het op die manier kan regelen, bijvoorbeeld: https://allinpower.nl

      Beantwoorden
  4. We hebben sinds vorig jaar zonnepanelen die meer opleveren dan we gebruiken. De slimme meter gaf het verbruik en de teruglevering juist aan, de verbruiksteller begon pas te lopen als we meer verbruikten dan we terugleverde. In het voorjaar is ivm een defect aan de gasmeter, de slimme meter vervangen. Sindsdien werkt de teruglevering anders, de telwerken geven tegelijk een verbruik en teruggave aan. Bijv. in de ochtend stroomverbruik 45W en teruglevering 62W. Het ontstaat altijd in de ochtend en in de avond, als de stroomproduktie relatief gering is.
    Is dat normaal of is de meter verkeerd aangesloten ?

    Beantwoorden
    • Lijkt me niet dat dit een goeie manier is. Wanneer teruggeleverde stroom direct apart genoteerd wordt en niet direct verrekend wordt op de meter. Zeker wanneer over een paar jaar de saldering afbouwt is dit geen gunstige optie. Toch even navragen bij je netbeheerder denk ik.

      Beantwoorden
  5. Beste Hans,
    Ik zie door de bomen het bos niet meer, op het moment heb ik nog een analoge (draaischijf) meter en zonnepanelen.
    Ik heb een brief ontvangen om een slimme meter te plaatsen.
    Is het ook mogelijk om bij zonnepanelen een digitale niet slimme meter te nemen ipv een slimme meter, werkt deze hetzelfde als de analoge meter, of betaal ik bij de eindafrekening nog altijd meer voor 1kwh (gebruikt) dan wat ik terug krijg voor 1kwh (geleverd)?
    Mij is nl verteld dat de opgewekte stroom verrekend wordt met de terug geleverde stroom, bv 2000kwh verbruikt, 2000kwh geleverd, rekening op nul, maar hoor tegenstrijdige verhalen hierover….
    Of mag ik de slimme meter nog weigeren?
    groet Bridget

    Beantwoorden
  6. Om inzicht te krijgen in mijn energieverbruik heb ik een uitleesmogelijkheid geinstalleerd die elke minuut kan uitlezen. Nu wil ik per kwartier een overzicht.
    Mijn probleem is dat ik niet weet hoe ik de uitgelezen waarden moet interpreteren. Uiteraard wel delivered en received, maar moet ik de waarde per kwartier omrekenen naar per uur?
    Stel ik lees om 1:00 uur af 1000.000 kWh en om 1:15 uur 1000.025 kWh. Heb ik dan 0.025 kWh verbruikt, of zou ik als ik zo doorgaan in het komend uur 0.025 kWh verbruiken en moet ik de 0.025kWh dus nog door vieren delen?
    Of is de 1000.025 kWh een gemiddelde over het afgelopen uur dus van 0:15 – 1:15 uur? Hoe reken ik het dan in dat geval om?

    Beantwoorden
    • Wanneer de teller om 13:00 uur 1000.00 kWh aangeeft en om 13:15 uur 1000.025 kWh dan is dat 0.025 kWh voor dat kwartier, en voor een uur (als het verbruik gedurende deze periode hetzelfde blijft) 4 x 0.025 = 0.1 kWh.

      En wanneer je dus na een uur een verschil meet van bijvoorbeeld 1 kWh dan moet je voor de kwartierstand dit delen door vier.

      Beantwoorden
      • En hoe moet ik dit dan verklaren?
        Van SolarEdge kan ik de gegevens per API ophalen. Per kwartier klopt het aantal watt met het dashboard, maar de som van die opbrengsten-per-wartier is ongeveer 3.8x zo groot als de opbrengst van de dag in kWh?

        Beantwoorden
        • Per kwartier klopt het aantal watt met het dashboard
          vraag: welk dashboard wordt hier bedoeld?

          Maar de som van die opbrengsten-per-wartier is ongeveer 3.8x zo groot als de opbrengst van de dag in kWh?
          vraag: wat is de waarde die u verwacht uit te lezen voor deze som 4x?

          Beantwoorden
          • Dashboard: dat van SolarEdge zelf. Hierop wordt in de grafiek per kwartier de opbrengst in watt aangegeven en daarnaast de totale productie in kWh

            Wat verwacht ik: som van de opbrengst/1000 = kW_kwartier. Aantal kwartieren dat er opbrengst was (20:00 uur- 7:00 uur) * 4 kwartier. Gem. opbrengst (kW per kwartier)= kW_kwartier/ aantal kwartieren.
            Dagopbrengst (kWh) = gem.opbrengst_kwartier * 4

          • Dashboard: Online-overzicht door SolarEdge geleverd. Hierop een grafiek met opbrengst in kW/kwartier en een dagtotaal in kWh. Omschrijving: Installatie productie xx kWh

            Wat verwacht ik: som van de opbrengsten per kwartier / 4
            Maar ik kom 5-10% lager uit terwijl ik met dezelfde data werk.

  7. Hoe slim is een slimme meter ?
    Nagenoeg alle installateurs lever stroom terug op een fase, maar de meeste netwerkaansluitingen zijn drie fase. Dit is een verplichting anders krijg je geen aansluiting met voldoende vermogen.
    Stel je heb een zonnige dag en levert 1000 Kwh aan het net op de fase R. Alleen op de twee andere fases S en T gebruik je 1000 Kwh. Som van beide is dus eigenlijk geen verbruik van het net, alhoewel je het wel gebruikt om de 3 fase belasting te verdelen.
    1 – Meet de meter nu dat je 1000 Kwh levert en dat je 1000 Kwh verbruikt of dat je
    2 – 0 Kwh verbruikt. Dit lijkt een ham vraag maar dat is het niet, want met de nieuwe regeling voor de saldering mag je maar een gedeelte van de door jou geleverde energie aftrekken van je verbruik.
    In geval 1 lever je gratis energie aan het net en betaal je het volledige bedrag over het deel wat je niet af mag trekken. Een situatie die zich ook voordoet als de levering en verbruik niet samen vallen.
    Geval 2 zou reeel zijn, maar ik betwijfel of dit gebeurt.
    Sealiant detail is hierbij dat in geval 1 jij betaalt voor energie, die jezelf levert, maar ook een ander nog eens betaalt voor deze energie (Trucje overheid)

    Beantwoorden
  8. Vroeger was alles beter, ook duidelijker. Ik liet mijn elektrische apparaten tijdens de nacht draaien of in het weekend. Stroom kopen per dal-tarief was immers goedkoper dan het piektarief overdag.

    Tegenwoordig heb ik zonnepanelen en een slimme meter. Op zonnige dagen lopen de zonnepanelen over van de energie. Zet ik de apparaten nu overdag aan (‘gratis’ stroom)? Of toch maar ‘s nachts, gebruikmakend van goedkopere nachttarief? Wat is voordeliger?

    Beantwoorden
    • Op dit moment maakt het nog niet uit of je de stroom zelf direct gebruikt van je zonnepanelen. Op je nota wordt alles op de eindafrekening keurig verrekend en geniet je van maximaal voordeel. Zelf gebruiken zou nu dus nog minder voordelig zijn dan nachtstroom gebruik. Maar dat veranderd met de nieuwe salderingsregeling waarbij de afbouw ervoor zorgt dat het steeds interessanter wordt om tijdens opwek je stroom direct zelf te gebruiken voor maximaal voordeel.

      Beantwoorden
  9. Ik heb zonnepanelen en een oude terugdraaiende meter.
    Mijn vraag is het volgende,

    Als ik een slimme meter heb en op dag1, 20 kw opwek en slechts 10 kw verbruik
    de volgende dag is het bewolkt en ik wek niets op en verbruik dan weer 10 kw, dus in totaal heb ik in 2 dagen tijd 20 kw verbruikt en 20 kw opgewekt.

    Dan heb ik toch eigenlijk niets verbruikt,,,, Staat nu op de slimme meter dan toch dat ik 10 kw verbruikt heb en 10 kw opgewekt heb ?
    Dit zou in de praktijk betekenen dat ik in de toekomst moet betalen over 10 kw terwijl ik eigenlijk niets effectief verbruikt heb, is mijn interpretatie in het bovenstaand voorbeeld juist ?

    Zoja, dan kan ik toch beter bv overdag als ik veel stroom opwek bv de wasmachine laten draaien en andere stroomvreters gebruiken ipv op dagen dat ik bijna niets opwek… ?

    Groetjes Arnold

    Beantwoorden
    • Je heb bijna helemaal gelijk alleen is het nu nog zo dat de 10 kWh die op je verbruikteller staat bij de jaarafrekening wordt verrekend (gesaldeerd) met de 10 kWh die op je telwerk met opgewekte energie staat. Per saldo betekent het dus dat je niets betaald voor de 20 kWh.

      Let op, dit geldt nu nog. Vanaf 2020 zal er zoals het zich nu laat aanzien een terugleversubsidie komen. Dus dan wordt de 10 kWh die op je telwerk met opgewekte energie staat niet meer verrekend op de eindnota. Er zal dan per kWh een subsidie worden gegeven. En ik vrees dat dit minder gunstig zal uitpakken dan de huidige regeling. Dit past ook prima in het masterplan om iedereen verplicht een slimme meter te laten nemen.

      In deze nieuwe situatie is dus ook hetgeen jij in de laatste alinea van je vraag opmerkt zeker een punt van aandacht.

      Beantwoorden
      • Het lijkt mij trouwens dat de slimme meter niet per dag saldeert, maar per fractie van een seconde. Dus als er een wolk langs trekt en de panelen op dat moment even niets leveren, dat er alles wordt afgenomen van het net en als de wolk weer wegtrekt er weer sprake is van direct gebruik.

        Beantwoorden
  10. Beste

    Wij hebben sinds eind 2017 20 zonnepanelen. Deze week kreeg ik afrekening electra. We hebben een normaal verbruik van ca 6.000 kWh
    Nu is er 6.100 kWh opgewekt volgens de zonnepanelen.
    Op afrekening na salderen zou we 2.400 extra verbruikt hebben. Dit zou betekenen dat we ineens ca 8.400 kWh hebben verbruikt. Hoe kan dit?
    Er is gezegd dat energie van panelen voor een groot deel gelijk verbruikt is. Terugleveren geeft aan op slimme meter 3.400.
    Kortom we snappen er niets van

    Beantwoorden
  11. Beste,
    Ik heb sinds 4 jaar zonnepanelen met een oude meter.
    Deze liep mooi terug tot dat de teller op 94000 stond, nu gaat hij niet meer verder ,elke dag verbruik ik enkele kw.en zodra de zon schijnt loopt mn teller terug tot 94000 dan blokkeert deze .
    Ik verbruik dagelijks +/- 10 kw en bij zonnig weer wel ik +/- 25 kw op .
    Als ik n slimme meter laat instaleren is dat dan n goede beslissing.
    Nu heb ik het idee dat de maatschappij elke dag enkele kw van mij steelt.
    Gr Henk

    Beantwoorden
  12. Hoe liggen salderingstarieven tov kontrakt tarieven?
    Ik heb een dubbeltariefmeter(draaischijf).
    Eerdaags wil men een slimme meter gaan plaatsen.
    Mijn eigen verbruik ligt iets hoger als opbrengst zonnepanelen
    Mijn Energie leverancier is Nuon.
    Valt voor mij de plaatsing v/e slimmemeter voor of nadeliger uit?

    Beantwoorden
    • Zolang je meer gebruikt dan opwekt is het voor jou op dit moment niet van belang wat het salderingstarief is Kees. Alleen wanneer je meer opwekt dan gebruikt is dat van belang. Wat er straks precies met de nieuwe saldeerregeling gaat gebeuren weten we nog niet maar ga er maar vanuit dan je dan minder goed uit bent met de slimme meter.

      Beantwoorden
  13. Beste Hans,
    Ik heb sinds september 2017 een slimme meter. Al vanaf 2012 zonnepanelen en in oktober 2017 een volgende serie zonnepanelen erbij gelegd, met de bedoeling om helemaal zelfvoorzienend te worden. Ik hou al vanaf 2012 de meterstanden maandelijks bij, maar zie vanaf september/oktober vorig jaar een duidelijke trendbreuk: het lijkt alsof ik meer energie ben gaan gebruiken. Niet zozeer in de winter, maar nu het weer zomer wordt. Het lijkt wel alsof ik de energie die ik extra ben gaan opwekken als eigen verbruik op de meter zie. Heb je enig idee wat hier mis gaat?

    Beantwoorden
    • Nee geen idee Rene. Maar ik zou op een zonnige dag even een test doen door alle verbruikers uit te zetten en de meterstanden te noteren. Kijk na een uur wat er is veranderd. Dit zou uitsluitsel moeten geven.

      Beantwoorden
  14. Hallo Hans,

    Ik blijf het lastig vinden de telwerken van de slimme meter goed te interpreteren.
    Ik volg m’n stroomverbruik via slimmemeterportal.nl en daar zie ik best wel veel zowel bij telwerk 2 als telwerk 4 een meting staan. Bijv. bij een meting van een kwartier telwerk 2 0,171 en telwerk 4 -0,985. Is het nu zo dat dan m’n verbruikstelwerk doorloopt in plaats van stil te staan?

    Beantwoorden
    • Binnen dat bewuste kwartier zijn er minuten/seconden geweest dat er netto stroom verbruikt is (meer geconsumeerd dan opgewekt) maar ook minuten/seconden dat er netto teruggeleverd is (meer opgewekt dan geconsumeerd).

      Beantwoorden
  15. Er zijn wel wat voordelen verbonden met een slimme meter. Allereerst moet je nooit meer zelf meterstanden doorgeven. Op vaste momenten wordt je meterstand automatisch doorgestuurd naar de energieleverancier. Je slimme meter communiceert met je energieleverancier – en de netbeheerder – en omgekeerd.

    Beantwoorden
  16. Goedemorgen! is het eigenlijk ook mogelijk op je omvormer om af te lezen wat je tijdens normaal en daluren op hebt gewekt met je zonnepanelen i.p.v. 1 totale telling? Ik hoor het graag, dank!

    Beantwoorden
  17. Dag Hans,

    Dank voor je blogpost. We zijn net verhuisd en hebben een digitale meter. De ISKRA ME162. Dit schijnt geen slimme meter te zijn, maar heeft wel 4 telramen zoals je in je artikel beschrijft. Maar hij wordt/kan dus niet uitgelezen worden. Ze willen hem nu gaan vervangen door een slimme meter. Ik wil dit gaan weigeren, maar vraag me af of dit nut heeft.

    Uit je artikel haal ik dat dit wel nut heeft omdat die bij telraam 2 meteen saldeert en als ik deze meterstand doorgeef, mijn energiemaatschappij niet weet hoeveel ik heb opgewekt. Ze weten alleen de uieteindelijke meterstand. Maar uit je reactie van 1 november hieronder begrijp ik dat dit geen nut heeft omdat die het wel bijhoudt (op telraam 4).
    Maar dat is volgens de conclusie van het artikel de ‘extra’ energie.

    Voorbeeld (stel mijn meter staat nog op 0 kwh): als ik in jaar 1 100kwh verbruik en 105kwh opwek staat in telraam 2 0kwh en in telraam 4 5kwh. Ik geef dan netjes 0 kwh en 5 kwh door aan de energiemaatschappij en dan weten zij niet wat ik precies heb opgewekt, wel wat ik heb teruggelevert (5 kwh). En ik wil precies zoveel zonnepanelen aanschaffen dat ik alleen mijn eigen verbruik opwek (om en nabij). En dus zo min mogelijk teruglever en telraam 4 bijna niet oploopt. Klopt mijn redenering??

    Alvast dank!

    groet Simon

    Beantwoorden
    • Wij hebben zelf ook een niet slimme digitale meter. Het vervangen van deze meter is volgens mij absoluut niet noodzakelijk. Dit omdat er al gesaldeerd wordt op de meter. Het enige verschil is dat je zelf de stand moet doorgeven en dat de slimme meter dit zelf kan doen. Verder zijn ze gelijk qua werking. Je redenering klopt niet helemaal. Je extra opgewekte energie wordt op het daarvoor bestemde telwerk genoteerd en afgetrokken van je verbruik.

      Als je niet wilt dat je meer opwekt dan je gebruikt is het gewoon een kwestie van een goed bemeten installatie. Is deze veel te groot voor je verbruik dan zul je dus zoveel energie maken dat de teruglevering wanneer het afgetrokken wordt van je verbruik een negatief saldo geeft. Het negatieve saldo ben je niet kwijt maar hier krijg je gewoon de kale stroomprijs voor (ca. 0,06). En daarom willen we dit voorkomen om dat het veel interessanter is om binnen de grens te blijven want dan heb je het voordeel van de BTW en energiebelasting nog.

      Beantwoorden
  18. Beste Hans,

    Dank voor alle duidelijke antwoorden op eerder gestelde vragen. Ik vraag me voor mijn situatie nog het volgende af:
    Wij hebben sinds kort enkele panelen. Genoeg voor ca. 2/3 van onze eigen energiebehoefte per jaar. wij hebben nog een oude schijfmeter met een dag- en nachttelwerk. Nu vermoed ik dat na een jaar stroom opwekken de dagteller teruggedraaid zal zijn tot onder de meetstand van vorig jaar, terwijl de nachtteller gewoon een eind vooruit is gedraaid. wordt het overschot van de dagteller dan verrekend met de nachtteller of ben ik dat deel “kwijt” ? en is het nog steeds zo dat ik de door Stedin aangeboden slimme meter beter nog even kan weigeren. Of stap ik over en ga dan direct over naar één tarief-teller? nou, toch nog 3 vragen. Hoop op je bekend duidelijk antwoorden. Alvast dank!

    Beantwoorden
    • Goed om te horen dat je wat hebt gehad aan de antwoorden. Voor zover mij bekend zal Je dagteller niet verrekend worden met je nachtteller. Je krijgt de kale stroomprijs voor de extra teruggeleverde energie. Wanneer je veel overhoud op de dagteller dan zou een overstap naar 1 tarief dus slimmer zijn. Omdat je dan profiteert van het niet betalen van de BTW en energiebelasting. Zolang je de slimme meter nog kunt weigeren zou ik dat persoonlijk doen.

      Beantwoorden
      • Beste Hans,

        We hebben 12 zonnepanelen en nog een oude (bwj 1983) schlumberger draaischijf enkel teller meter als het opwekken hoger is dan verbruik dan draait de schijf terug en teller blijft dan stilstaan maar telt niet terug maar het vele overschot aan stroom terug lever zijn we dan kwijt is dat dan in ons nadeel ? Want kennis heeft ook een oude meter van 1979 en daar draait de teller zelf wel van terug

        Beantwoorden
  19. Hallo,

    Ik heb onlangs zonnepanelen laten registreren. Wij hebben een oude analoge dag/nacht teller. Na registratie op energieleveren.nl hebben we een mailtje gekregen waarin staat dat we verplicht zijn de oude analoge meter te vervangen:

    “Uw huidige meter is een draaischijfmeter zonder terugloopblokkering. Dit type meter is niet ontworpen en getoetst voor een juiste werking bij teruglevering aan het net. Dit houdt in dat er een afwijking in de verwerking van (terug)levering kan ontstaan. Agentschap Telecom (toezichthouder Metrologiewet) geeft aan, dat een analoge meter die wordt gebruikt voor het verwerken van teruglevering altijd moet worden vervangen, omdat deze in strijd met haar bestemming wordt gebruikt. Om deze reden bieden wij u kosteloos een vervanging van uw huidige meter voor een slimme digitale meter aan.”

    Ben ik daadwerkelijk wettelijk verplicht de oude analoge meter te laten vervangen…? Ik was hier niet van op de hoogte. Ik zit helemaal niet te wachten op een ‘slimme’ digitale meter.

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  20. Vraag ?
    Ik heb een brief van Stedin ontvangen dat zij de meter willen vervangen voor een Slimme meter. Er staat ook in de brief als ik geen slimme meter wil dit aan de monteur door geef. Hij installeert dan een andere elektriciteitsmeter. Ik heb zonnepanelen en kan iemand mij vertellen of de andere meter wel / niet geschikt zou zijn voor de zonnepanelen. Er wordt nl niet gesproken over welke meter het dan zou zijn. Heeft iemand hier al ervaring mee gehad ?

    Beantwoorden
    • Ik ben ook benieuwd naar een antwoord op deze vraag.

      Ik heb ook gisteren een brief gehad met een ongevraagde afspraak van de stedin om de meter te vervangen.

      Staat een digitale meter soms stil overdag of moet ik het verschil aan de Nuon opgeven, geen flauw idee hoe het allemaal werkt. Wij hebben net genoeg panelen op dak voor eigen gebruik.

      Beantwoorden
  21. Sinds maart hebben wij zonnepanelen. Wij hebben een dubbele (dag+nacht) ferraris meter. Beide meters draaien terug zodra er energie wordt opgewekt, dus volgens mij geen slimme meter nodig!
    Ik heb eigenlijk 2 brandende vragen:
    Is in ons geval een slimme meter nodig of ben ik verplicht om deze te accepteren?
    Ben ik verplicht om de panelen aan te melden bij energieleveren.nl

    Beantwoorden
    • Jij bent niet verplicht om een slimme stroom meter te nemen en moet je ook niet doen . Hij is slim voor hun maar niet voor consument . Hij kan vals spelen.

      Beantwoorden
  22. Beste Hans,
    De opbrengst van de zonnepanelen kan ik zien via Solar Edge. Het saldo van de teruglevering kan ik zien op de slimme meter (telwerk 4). Het verschil hiertussen zou dus het eigen verbruik zijn vanaf de opbrengst van de zonnepanelen.
    Maar is het op enige manier daadwerkelijk ‘meetbaar’ hoeveel Kwh er vanaf de zonnepanelen naar het eigen verbruik gaat? Puur als controle middel!

    Beantwoorden
  23. Hallo

    heb sinds januari panelen op het dak liggen.

    Ik kan online mijn slimme meter uitlezen.

    Ik heb een 3 fase aansluiting en 3 fase omvormer.

    Nu zie ik dat ik in een tjdsbestek van een kwartier stroom terug lever en afneem van het net.

    Hoe kan dit?

    Beantwoorden
    • Ik neem aan dat dit dan heel erg weinig is bij een van beide. Het kan gebeuren dat waneer je zonnepanelen hebt en er is opbrengst en verbruik in de woning dan deze situatie ontstaat. dan schommelt het net melkaar heen. Stel voor opbrengst 1.000 W in dit kwartier, en aan de verbruikskant 5 minuten 250 watt en 10 minuten 2.000 W. Dan kan een dergelijke situatie best voorkomen.

      Beantwoorden
  24. Beste Hans,

    De vraag die wij hebben heeft niet zozeer betrekking op zonnepalen, maar heeft met slimme meters te maken, We hebben bij tal van instanties aangeklopt zonder sluitend antwoord. Misschien dat je ons kunt helpen.

    Stedin heeft bij ons onlangs onze draaischijfmeters vervangen voor slimme meters. Men stond voor de deur en wij hadden geen idee dat je ook kon weigeren en dachten dat dit verplicht was om welke reden dan ook.
    Nu sinds enkele tijd ondervinden wij last van de straling die van de meters komt. We hebben het laten meten en na onderzoek blijkt dat een grote groep mensen die hier gevoelig voor is, hier last van ondervindt. Onze huisarts heeft sterk geadviseerd de meters te laten verwijderen.

    Voordat we de Geschillencommissie Energie wilden inschakelen zijn wij sinds maanden hierover in conclaaf met Stedin. Uiteindelijk wil men nu de meters wel vervangen maar niet met de draaischijven (gas en electra). Die zouden volgens hen niet meer te garanderen zijn. Bij navraag wat voor meters dan wel kregen wij slechts slechts het merk en een metercode.
    Men kon ons geen specificaties geven en wij moesten zelf maar bij de producent van de meters achterhalen of het hier om een slimme meter ging of niet (specificaties etc).
    We zijn nu maanden verder, horen tegenstrijdige berichten en weten eigenlijk nog weinig. Vandaar de vraag of je ons zou kunnen vertellen of de volgende meters wel of niet slimme meters zijn (en dus communiceren met Stedin).
    Gas: ITRON (Metercode 23029)
    Electra: ISKRA ME162 (Metercode K86L)

    Deze laatste staat aangeboden op bv jwsmartmeters.co.uk

    Hartelijke dank.

    Beantwoorden
    • Dag Alexander, ik had nog niet eerder gehoord van dit probleem. Heb even wat gelezen hier en daar en er zijn inderdaad wat gevallen bekend en publicaties over deze problematiek. Of de genoemde meters communiceren met Stedin kan ik je helaas niet met zekerheid melden. Succes met dit probleem, hoop dat er snel een oplossing komt voor jullie.

      Beantwoorden
    • Hallo Alexander,

      interessant!

      Hoe ervaar je de last van de straling?
      Hoe heb je dit laten meten?
      En waar heb je de informatie gevonden van die grote groep mensen die er last van heeft?

      Beantwoorden
  25. :/ ik snap het niet helemaal geloof ik. ook ik heb een slimme meter en dag en nachtstroom.
    komt het er nu op neer dat mijn opgewekte stroom ook in dag en nacht wordt opgedeeld?
    en dat teveel opgewekte dagstroom dan dus niet van de verbruikte nachtstroom afgaat?
    want het lijkt mij dat je veel meer dagstroom opwekt en als je s avonds de was doet en droger aanzet je dan nog steeds moet betalen aan het eind.
    ik dacht dat het allemaal op een hoop gegooit werd maar dat is dus niet zo?

    gr robert

    Beantwoorden
    • Klopt inderdaad de opwek wordt opgesplitst in dag en nacht. Aangezien er ‘s nachts geen opwek is 😉 zul je op het telwerk voor teruglevering nachttarief geen opwek hebben waarmee je je nachtelijk verbruik kunt compenseren.

      Dat de opwek van de dag niet wordt verrekend met de nachtteller is gunstig omdat je zo maximaal voordeel hebt van je opwek. Je verrekend dit immers met het dure dagtarief en niet met het relatief goedkopere nachttarief.

      Beantwoorden
      • Hans, dank voor je antwoord. Wat nu als je veel meer in het nachttarief gebruikt dan in het dagtarief en de opwek meer is dan je gebruik overdag?? (Situatie bij onze tennis vereniging) Wordt het overschot van de dag dan verrekend met het “nachtgebruik”? Dank, groetend, Aad

        Beantwoorden
  26. We hebben sinds kort zonnepanelen en een oude meter met hoog en laag tarief Ik deed de was altijd snachts en ook de vaatwasser draait dan. Nu krijg ik tegenstrijdige adviezen. De een zegt snachts te blijven wassen want dan wek je stoom op tegen hoog tarief en verbruik je tegen laag. De ander zegt nee overdag wassen en je opgewekte stroom zelf opmaken anders kloppen je meterstanden niet

    Beantwoorden
    • Wanneer je ‘s nachts verbruikt loopt de teller van nachtstroom op dus gebruik je tegen laagtarief. Wanneer je verbruikt overdag doe je dit tegen het hoge tarief en loopt deze teller op. Dit is altijd al zo geweest, het verschil is dat je nu opwekt en dat dit alleen overdag gebeurt. Bij opwek loopt je meter voor dagtarief terug en is dus altijd tegen het hoge tarief. ‘s nachts blijven wassen blijft dus het voordeligst.

      Beantwoorden
    • Ik weet even niet wat de tarieven zijn voor nacht en dagstroom, ik heb het zelf niet. Maar idd zolang je de oude meter hebt zou ik op nachtstroom blijven wassen. Krijg je een slimmemeter, dan zou ik het verhaal omdraaien en overdag gaan wassen, liefst als de zon volop schijnt natuurlijk, en dan ook niet 2 grote verbruikers tegelijk aanzetten, maar een voor een, dus eerst bv was draaien, dan de vaatwasser. Ik heb een voorbeeld berekening gemaakt die Hans niet goedkeurd al 3 maanden 🙁
      En over het gedeelte dat de meterstanden niet zouden kloppen, ik zou er wel voor zorgen dat er na het kalenderjaar idd een verbruik af te lezen is op dagstroom. Als je bv de min in zou gaan zou het kunnen zijn dat de energieleverancier dom gaat lopen doen.

      Beantwoorden
  27. Dag Hans,

    Ik ben veel wijzer geworden van bovenstaande vragen en antwoorden.

    Toch een vraag…

    Vandaag viel de folder in de bus dat wij een slimme meter gaan krijgen. Echter…morgen gaan wij tekenen voor de plaatsing van zonnepaneel. Momenteel hebben wij nog een analoge draaischijf eter uit 1967. Oud….maar hij loopt nog. Zou jij nu de slimme meter weigeren en de oude meter behouden met het oog op de eventuele afschaffing van de salderingsregeling?

    Beantwoorden
    • Ja, ik zou het zolang mogelijk tegenhouden alleen wordt de druk steeds hoger hoor ik wel zo links en rechts om je over de streep te halen. Brieven van netbeheerders met de melding dat je draaischijfmeter niet geschikt is om terug te draaien en altijd moet worden vervangen. Wat overigens onzin is want in de begintijd van zonnepanelen werd er door iedereen vrolijk teruggedraaid en er was nooit een probleem.

      Beantwoorden
      • Enigste gedupeerde is de staatskas, vandaar dat ze er ook zo op aandringen om die slimme meter te pakken. En met het smoesje dat de oude meter niet geschikt is voor terugdraaien, en dat er dan verschillen zouden zijn enzo.

        idd onzin.

        ps. waarom word mijn vorige bericht niet geplaatst? 😉

        Beantwoorden
  28. Heb ook zonnepaneelen deze wekken 4000 kwh op en heb maar 3000 kwh nodig hoe kan het dan zijn dat ik nog tekort kom met alle instantie gebeld niemand kan mij uitleg geven ik vraag mij af waar blijven die 1000 kwh

    Beantwoorden
    • Daar heb ik best veel vragen bij Gerrit bij jou verhaal. Laat ik beginnen met twee vragen misschien dat we uiteindelijk het lek boven krijgen.
      1. Welk type meter heb je draaischijf of slimme meter?
      2. Die 4.000 kWh is dit gemeten op de omvormer?

      Beantwoorden
  29. Hoi,
    Ik heb zelf wat geinvesteerd in Panelen en omvormer.
    Ik heb op het moment nog een oude meter die vrolijk terug draaid op het moment dat ik meer oplever dan verbruik.
    Nu gaat men hier binnenkort ook nog panelen bij zetten vanuit de woningvereniging en heb ik dus gevraagd of er dan ook een slimme meter zou komen, en inderdaad dat gaat gebeuren.
    Ik ben hier eigenlijk helemaal niet blij mee, want bij teruglevering krijg je max €0,05/Kw van leverancier.
    Terwijl je met je oude teruglopende meter eigenlijk €0,19/Kw verdiend want je hoeft dan geen energiebelasting enzo over die Kw te betalen.
    Dus kort gezegd als de slimme meter eerst alle opgeleverde energie zou terug tellen van het verbruik tot deze bv op 0 staat en dan pas zou gaan tellen op het terug geleverde tellertje, dan zou dat een hele boel geld schelen en opleveren voor de verbruiker (zo werkt het dus met de oude meter die terug kan lopen). voor diegene die denken een super investering te hebben gemaakt met een slimme meter erbij, eigenlijk loop je met de slimme meter 75% van de opgebrachte € mis als je het niet op de juiste wijze toepast.

    Dus op dit moment is mijn conclusie dat ik mijn piekverbruik moet zien te realiseren tijdens zon uren, om zo weinig mogelijk terug te leveren aan de meter.
    Dus wasmachine laten lopen tijdens zon uren, elektrisch koken, magnetron. noem maar op.

    De slimme meter van de energie bedrijven, Slim he 😉

    Beantwoorden
    • Dag Jan, het klopt niet helemaal wat je zegt, het eerste deel klop dat de draaischijfmeter de beste optie is en dat je dan altijd vol doordeel hebt. Met de slimme meter is het nu zo dat je virtueel mag salderen, dus wanneer je niet meer opwerkt dan je werkelijk zelf nodig bent dan heb je even veel voordeel als met de oude meter. Het grote verschil zal erin zitten wanneer straks minister Kamp de salderingsregels zal gaan aanpassen. Het voordeel zal dan negatief uitpakken t.o.v. de oude meter. Wat er precies gaat gebeuren wordt in het voorjaar van 2017 bekend.

      Beantwoorden
  30. hoi
    zaterdag zonnepanelen aan netbeheerder doorgegeven .
    kreeg ik deze mail.
    kan ik dit weigeren ,

    Geschiktheid meter
    Uw huidige meter is een draaischijfmeter zonder terugloopblokkering. Dit type meter is niet ontworpen en getoetst voor een juiste werking bij teruglevering aan het net. Dit houdt in dat er een afwijking in de verwerking van (terug)levering kan ontstaan. Agentschap Telecom (toezichthouder Metrologiewet) geeft aan, dat een analoge meter die wordt gebruikt voor het verwerken van teruglevering altijd moet worden vervangen, omdat deze in strijd met haar bestemming wordt gebruikt. Om deze reden bieden wij u kosteloos een vervanging van uw huidige meter voor een slimme digitale meter aan.

    mvg rikus

    Beantwoorden
  31. Goedemiddag Hans,

    Na aanmelding op “Duurzaam produceren”ontving ik van Enexis een mail met daarin de volgende tekst.

    “Uw huidige meter is een draaischijfmeter zonder terugloopblokkering. Dit type meter is niet ontworpen en getoetst voor een juiste werking bij teruglevering aan het net. Dit houdt in dat er een afwijking in de verwerking van (terug)levering kan ontstaan. Agentschap Telecom (toezichthouder Metrologiewet) geeft aan, dat een analoge meter die wordt gebruikt voor het verwerken van teruglevering altijd moet worden vervangen, omdat deze in strijd met haar bestemming wordt gebruikt.”

    Is het inderdaad zo dat vervanging verplicht is ? Kan ik weigeren ?

    Alvast bedankt voor je reactie.

    Hans

    Beantwoorden
    • Excuus voor de verlate reactie, ik ben behoorlijk verbaast over deze brief en heb hier ook zo even geen antwoord op.
      Het klinkt allemaal erg officieel maar of je het ook echt moet accepteren durf ik niet te zeggen.
      Ik zal hier en daar eens rondvragen en zoeken, mocht ik iets vinden dan laat ik het je weten.

      Beantwoorden
      • Hoi Hans,

        Na een aantal vragen en reacties gelezen te hebben moet me toch iets van het hart mbt de dagnacht vragen. Ik heb een installatie hangen voor 7000kw. dat is ook mijn jaarlijks verbruik. De installatie kostte iets meer dan 10 mille. Al brengt de installatie maar 1000 euro per jaar op dan is mijn rendement nog 10%. Veel meer dan mijn geld op de bank opbrengt. Die centen verschil in dagnacht is dan toch peanuts.

        Mvg Pieter

        Beantwoorden
      • Ik heb diezelfde mail van Enexis ontvangen. De site van Agentschap Telecom vermeldt dit inderdaad. Zijn we nu verplicht te wisselen??

        Beantwoorden
  32. Beste Hans
    gelijk na een jaar dat ik zonnepanelen heb ,
    kreeg ik een brief van Liander afgekeurde meter.
    en de afspraak van brinck om ze te vervangen.
    ik heb geweigerd.
    nu een jaar later weer hetzelfde recept.
    ik heb nog die mooie analoge meter, BJ 1987.
    hoelang kan ik het tegen houden Hans,
    zonder procedures van die Liander.

    Beantwoorden
    • Dat vind ik lastig om te beoordelen, weet niet welke middelen een netbeheerder heeft om het af te dwingen. Maar je zou voorlopig met zachte hand wat tegengas kunnen geven en kijken wat je als reactie terugkrijgt.

      Beantwoorden
  33. Goede middag
    Ik heb 26 panelen geplaatst 1 juni 2015 ik heb een meter met een dag en en nachtmeter nou vind ik dat de meter wel veel terug is gelopen klopt dat wel ik heb een vermogen 2800wp per paneel de meter is terug gelopen van 85296 naar 01660
    Graag een reactie met de vriendelijke groeten Bert Reparon

    Beantwoorden
    • Klopt het totaal Wp wel, ik kom op 107 Wp per paneel uit?
      Wanneer de waarde die je meter geeft zou kloppen dan zouden je panelen 83.636 kWh hebben gemaakt.
      Daar kan ik kort over zijn dat kan niet kloppen.

      Beantwoorden
  34. Ik krrijg zonnepanelen
    maar ik heb een dubbele meter hoog/laag dus wordt vervangen voor een slimme meter moet ik dan overgaan op een enkele meter of mijn hoog/laag meters behouden?
    Nog even een toevoeging de meters die ik nu heb zijn niet geschikt voor het leveren van zonneenergie.

    Beantwoorden
    • Iedere situatie is natuurlijk verschillend maar de volgende redenen maken duidelijk waarom dag- en nachttarief meestal niet meer uit kan:

      – Het dag- en nachttarief ligt steeds dichter bij elkaar. Het verschil is nu vaak maar €0,02 per kWh. Een significante besparing is pas mogelijk bij een duidelijke “verschuiving” in stroomverbruik van dag naar nacht.
      – Het enkeltarief (ca. €0,07) ligt heel dicht bij de dag (ca. €0,08) – en nachttarieven (ca. €0,06). Hierdoor is het enkeltarief aantrekkelijker geworden ten opzichte van de dubbeltarieven.
 

      – Het aandeel energiebelasting in de energiekosten is gegroeid tot circa 60%. Dit betekent dat het beïnvloedbare gedeelte van de energierekening kleiner is geworden.

      Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

      Beantwoorden
  35. Wij hebben sinds afgelopen maandag (15-02-2016) zonnepanelen geinstaleerd. Slimme meter van Landis en Gyr, omvormer SolarEdge met opwek resultaat op I-Pad. Bovendien lever en verbruiks inquiry slimme meter middels energiemanageronline.nl
    Slimme meter heeft 5 telwerken, 2 x verbruik, 2 x teruglevering en 1 x actueel verbruik op dit moment.
    Actueel verbruik geeft soms negatief aan. Dus saldo opwekking min verbruik op dat moment. Dus teruglevering wordt goed geregistreerd.
    Echter de verbruiksteller blijft gewoon doortellen. Dat kan ik analyseren uit energiemanageronline. Bovendien lijkt het alsof mijn dagelijks verbruik veel hoger is geworden. Feitelijk niet waar want nachttarief verbruik is zelfde als voor plaatsing van zonnepanelen.
    Dus meter telt verbruik uit eigen opwekking gewoon door op teller van energie aankoop. Wie kan mij adviseren waar klacht neer te leggen? Gasleverancier (Budgetenergie), netwerk beheerder (Enexis) of installateur zonnepanelen/omvormer (EVE Energie)

    Beantwoorden
    • Beste Hans,
      Ik zou enkele dagen de slimme meter handmatig uitlezen en vergelijken met je energiemanager. Mogelijk wordt dan duidelijk waar het probleem zit.
      Een ander punt dat me opviel is je leverancier: Budgetenergie.
      Als het goed is stuurt die omstreeks 2 april je eerste verbruiksoverzicht. Daar staat je verbruik en teruglevering in normaal- en daltarief op. Als je het nog niet wist: door de dubbele meter hanteert Budgetenergie ongevraagd het dubbel tarief. Dat kan nadelig uitpakken. Voorbeeld:
      je zonnepanelen wekken 3500 kWh op en je verbruikt 3500 kWh. Gesaldeerd bij enkel tarief € 0,-.
      Dalopwekking (2 vd 7 dagen) 2/7*3500= 1000 kWh
      Standaardopwekking (5 vd 7 dagen) 5/7*3500= 2500kWh
      Stel dalverbruik 40%, standaardverbruik 60% van totaal verbruik: Dal = .4*3500= 1400 kWh, normaal= .6*3500= 2100kWh.
      Saldering gaat over dal en normaal apart:
      Betalen dal ca. 20ct(gasprijs+belasting)*(1400-1000)=€80,-
      Ontvangen normaaltarief ca. 6ct(gasprijs excl. belasting)*(2500-2100)=€24,-
      Benadeeld tov. enkeltariefsaldering: 80-24=€56.-
      Mijn inschatting is dat de door Budgetenergie gebruikte salderingsmethode altijd nadelig is voor klanten met zonnepanelen. Gelukkig zijn er energiemaatschappijen die dubbeltarief niet verplicht stellen. Zie https://www.gaslicht.com/energiebesparing/terugleveren.

      Beantwoorden
  36. Ik heb al een aantal jaren een slimme meter en zonnepanelen op het dak. Nu valt mij iets vreemds op bij mijn jaarafrekening. Want de teller “Verbruik hoog” is nu lager (ruim 400 kWh) dan een jaar geleden, die is dus teruggelopen. De teller “Teruglevering hoog” staat op ruim 3400 kWh.
    Hoe kan het dat de teller “Verbruik hoog” terugloopt? Dit zou toch bij de teruglevering moeten komen.

    Beantwoorden
  37. Ik heb sinds 10 juli zonnepanelen en ik heb mijn anologe meter nog met dubbele meter. Vanaf het begin liep de meter voor dagtarief behoorlijk terug omgerekend zit ik op ongeveer 100kwu in nog geen 7 maanden en meterstand 1 voor nacht is bijna 800kwu. Is het verstandig om de dubbele meter te houden met een slimme meter of moet ik een enkele meter nemen.

    Beantwoorden
    • Ik zou de dubbele analoge meter zo lang mogelijk laten zitten, en als het echt niet anders kan naar een slimme meter gaan.
      Als je naar een slome meter moet dan is het wanneer de saldering uiteindelijk aangepast wordt beter om eigen verbruikt overdag hoger te hebben en om het verbruik van de nacht (indien mogelijk) te verschuiven naar de dag. Dan is een enkeltarief slimme meter de beste oplossing.

      Beantwoorden
  38. Ik heb een slimme meter zonder blauwe knop met 7 tellers. Tellers 6 en 7 geven de teruggeleverde stroom aan. Sinds 30 dagen heb ik zonnepanelen. Teller 6 staat op 0 (vermoedelijk nachtstroom) en teller 7 staat nu op 10 terwijl mijn sunnyportal geeft 68 kWh aan. Wat is hier mis. Heb ik de juiste slimme meter?

    Beantwoorden
    • Je heb zeker wel de juiste meter, de denkfout die je maakt komt heel veel voor. De afwijking komt doordat de slimme meter direct opwek en verbruik in de woning verrekend. Het telwerk van teruglevering zal dus altijd minder aangeven dan op je omvormer. Ik ben bezig met het maken van een video om e.a duidelijk uit te leggen omdat er zoveel vragen zijn over dit onderwerp. Hou Facebook in de gaten, zodra de video klaar is zal ik hem daar delen. https://www.facebook.com/Thuiszonnepanelen/

      Beantwoorden
      • Hoi Hans, heb je hier al een filmpje of uitleg over ?
        Ik heb een slimme meter, die geeft aan hoeveel KWH er terug geleverd word, en de app van mijn SMA omvormer geeft aan hoeveel energie er opgewekt is.

        Maar hoe meet ik (op het eind van het jaar) nu hoeveel KWH ik als gebruiker in totaal heb verbruikt.
        Normaal per jaar 3750 KWH, maar dit zal nu lager worden omdat er ook eerst energie in huis geleverd en gebruikt word.

        Beantwoorden
  39. Goede avond Hans,allereerst een voorspoedig en gezond 2016.
    Mijn eerste vraag is al beantwoord, over de dubbeltariefmeter, ik heb nu een Ferraris hoog en laag tariefmeter. Dat word dus een enkele meter. Tweede vraag betreft de slimme meter, deze moet volgens Nuon vervangen worden ivm slijtage? en het ijkwezen. Ik zou zeggen Nuon ijk de meter opnieuw en hang hem weer terug, maar dat gaat helaas niet. Dus word binnenkort de meter vervangen voor een slimme meter! Hier zijn de meningen ook over verdeeld, en bij navraag van de installateur komt er een Iskra 162 voor in de plaats, en ik wil zelf de meterstanden doorgeven, dat doe ik immers al meer dan 30 jaar. Met vriendelijke groet Piet.

    Beantwoorden
    • Ook de beste wensen Piet voor 2016. Vreemd dat men het op het ijken van de meter gooit en dat dit door de Nuon wordt geregeld. De meter is in principe eigendom van de netbeheerder in je regio en je energiemaatschappij heeft daar verder geen zeggenschap over volgens mij.

      Beantwoorden
      • Dank je wel Hans, dat klopt inderdaad, het is niet Nuon maar Liander die zegt dat de meter geijkt moet worden. Maar ik schijn nog te kunnen weigeren. En wat zijn volgens jouw dan eventueel de beste meters? Bij voorbaat dank, gr. Piet.

        Beantwoorden
  40. Wij hebben ook deze maand zonnepanelen laten plaatsen en zijn zeker wijzer geworden door de vragen en antwoorden hierboven. Toch hebben wij eigenlijk spijt dat we de Ferrarismeter hebben laten vervangen door de slimme meter. Nu wordt te veel geleverde stroom gesaldeerd (wat maar zeven cent per Kwh oplevert toch?) en bij de oude meter wordt deze gewoon ‘teruggeduwd’. Of trekt de leverancier van stroom (bij hebben NUON) de zelf opgewekte stroom af van de geleverde stroom voor circa 22 (hoog tarief) of circa 20 cent (laag tarief) af. Anders is de slimme meter vooral slim voor de belastingdienst!

    Beantwoorden
    • Nee dit is niet juist, bij het doorgeven van de meterstanden wordt de opgewekte stroom die op het teruglevertelwerk staat afgetrokken van de gebruikte stroom. Effectief heb je dus 22 cent bij hoogtarief. Alleen wanneer je meer opwekt dan dat je gebruikt is er sprake van een opbrengst van 7 cent omdat je het voordeel van de energiebelaging en BTW die he betaald over ingekochte stroom niet meer hebt. Ik geef toe het is soms best lastig te doorgronden.

      Beantwoorden
  41. Is het beste om als je zonnepanelen stroom leveren, direct zelf te gebruiken, zoals de wasmachine en afwasmachine aanzetten. of maak het niets uit.
    Is het zo als het eind van het jaar het saldo 0 is hoef je niks tebetalen.
    M.vr.g.
    Martien geurts

    Beantwoorden
    • Het maakt niet uit Martien of je het direct verbruikt of niet. Wat je niet direct gebruikt wordt geteld op het telwerk voor teruglevering. Aan het eind van het jaar wordt het verrekend met je verbruik.

      Beantwoorden
  42. De opgewekte stroom op de omvormer moet volgens mij hetzelfde zijn als op de slimme meter te berekenen valt. Ik produceer meer dan ik verbruik dus kun je alle 4 telwerken op de slimme meter optellen (de eerste 2 zijn het verbruik de laatste 2 de netto teruglevering) en dat is de totaal teruggeleverde stroom. Die moet dan toch (ongeveer) gelijk zijn aan de geproduceerde stroom op de omvormer. Bij mij zit er toch zo’n 10% verschil tussen, dwz, omvormer hoger dan slimme meter. Is deze redenering juist of mis ik iets?

    Beantwoorden
    • Nee dit is niet juist Jan. De opwek van je panelen die je direct verbruikt in je eigen woning komt op geen van de tellers te staan omdat deze direct op de meter gesaldeerd wordt. Alles wat dan nog over is gaat naar het telwerk voor teruglevering. Het kan dus kloppen dat de opgewekte energie op de omvormer hoger is dan het verschil inde telwerken op je slimme meter.

      Beantwoorden
  43. Ik vraag me nog één ding af, wat gebeurt er als aan het einde van het jaar het volgende blijkt:
    (T1)verbr laag tar: 2600
    (T2)verbr hoog tar: 2200
    (T3)teruglev laag tar: 1000
    (T4)teruglev hoog tar: 3000

    Oftewel per saldo nog wel verbruik maar meer teruggeleverd op hoog dan verbruikt op hoog?

    Beantwoorden
    • Ik snap je vraag alhoewel ik verwacht dat deze situatie geen werkelijkheid kan worden. Het is ook geen wenselijk resultaat.
      Je zult hoogtarief moeten betalen voor 400 kWh verwacht ik.
      En voor laagtarief zul je 2.000 kWh x stroomprijs terug krijgen.
      Jij vraagt je af of je de 400 kWh van het hoogtarief hierop mag salderen, ik denk het niet.
      Elk telwerk heeft voor de netbeheerder/leverancier een aparte EAN code en ik denk dan telwerken hoog en laag gescheiden blijven.

      Beantwoorden
      • Het is níet zo dat elke telwerk een eigen EAN-code heeft. Het is wél zo dat bij de facturatie van elektriciteit de telwerken gescheiden blijven.

        Beantwoorden
          • Je kunt ook aan de leverancier vragen of ze beide tarieven administratief op enkel tarief willen zetten. Dit kan bij Greenchoice, Qurrent en Eneco. Misschien ook nog bij andere leveranciers.

  44. vraagje: ik heb zonnepanelen maar per saldo verbruik ik meer dan ik opwek. Is het dan slimmer om af te stappen van mijn hoog-laag tarief ?

    Beantwoorden
    • Iedere situatie is natuurlijk verschillend maar de volgende redenen maken duidelijk waarom dag- en nachttarief meestal niet meer uit kan:

      – Het dag- en nachttarief ligt dichter bij elkaar in 2012. Het verschil is nu nog maar €0,02 per kWh. Een significante besparing is pas mogelijk bij een duidelijke “verschuiving” in stroomverbruik van dag naar nacht.

      – Het enkeltarief (€0,07) ligt in 2012 heel dicht bij de dag (€0,08) – en nachttarieven (€0,06). Hierdoor is het enkeltarief aantrekkelijker geworden ten opzichte van de dubbeltarieven.
 


      – Het aandeel energiebelasting in de energiekosten is gegroeid tot circa 60%. Dit betekent dat het beïnvloedbare gedeelte van de energierekening kleiner is geworden.

      Ik hoop dat ik u hiermee een passend antwoord heb gegeven.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF