Zonneparken Wereldwijd

Er zijn inmiddels wereldwijd al duizenden zonne-energie installaties geplaatst. Veel van deze installaties liggen op particuliere daken, maar er zijn ook tal van commerciële zonneparken wereldwijd. Deze commerciële zonneparken gebruiken verschillende methoden om de kracht van de zon om te zetten in energie. In dit bericht bespreek ik kort drie van deze parken en hun verschillende technieken.

Agua Caliente Solar Project (Yuma County, Arizona, America)

aqua-caliente
Breedtegraad: 32°58’11.78″N, lengtegraad: 113°29’28.92″W.

Het Aqua Caliente Solar Project is een zonnepark waarbij de dunne film zonnepanelen van First Solar toegepast zijn. De totale productiecapaciteit bedraagt 290 MW. Het project is in delen opgeleverd, het eerste deel van 29 MW was december 2011 gereed. En het laatste deel was in april van dit jaar gereed.

De dunne film zonnepanelen zijn 75 Watt per stuk en gemonteerd onder een vaste hoek. Twee SMA 720CP omvormers zijn per reeks verbonden met 20.940 panelen. In totaal zijn er bijna 200 van deze reeksen die samen de hele installatie vormen. Om enig idee te krijgen van de enorme omvang van deze installatie moet u echt even inzoomen op de kaart.

Ain Beni Mathar Thermo Solar (Jerada, Marokko)

Ain Beni Mathar Thermo Solar
Breedtegraad: 34° 4’7.20″N, lengtegraad:  2° 6’18.21″W.

Deze installatie is een combinatie van een gasgestookte energiecentrale en een zonnecentrale. De zonnecentrale heeft een capaciteit van 472 MW warmte energie en beslaat een oppervlakte van 88 hectare. De installatie maakt echter geen gebruik van gebruikelijke zonnepanelen, maar van parabolische spiegels die de zonne-energie bundelen naar een focuspunt waar een metalen absorptiebuis de warmte opvangt en doorgeeft aan een speciale vloeistof die door de buizen wordt gepompt. Via een warmtewisselaar wordt de energie afgegeven aan de centrale. De bouw van deze centrale is gestart in 2008 en werd afgerond in 2011.

https://creativecommons.org/compatiblelicenses
Spiegels vangen het zonlicht op en bundelen het naar de absorptiebuis (afb.: AndrewBuck, Wikipedia)

 Jülich Solar Tower (Jülich, Duitsland)

Julich-Solar-Tower
Breedtegraad: 50°54’47.17″N, lengtegraad: 6°23’15.13″O.
Julich-Solar-Tower-2
Foto: Bodoklecksel, Wikipedia

Deze installatie staat dichtst bij Nederland en wel bij het Duitse plaatsje Jülich. Deze installatie wek stoom op door het bundelen van zonne-energie op een vast punt. Dit vaste punt is een toren van 60 meter hoog. Meer dan 2.000 draaibare spiegels  volgen de zon en zenden het licht naar de toren. Bij het verzamelpunt lopen de temperaturen op tot 700˚C. Met deze warmte wordt stoom gemaakt, de stoom wordt gebruikt om een turbine aan te drijven. Deze opstelling werd in gebruik genomen eind 2008.

Interactieve kaart met zonneparken wereldwijd

Op onderstaande interactieve kaart zijn nog veel meer zonneparken wereldwijd te vinden.

1 gedachte over “Zonneparken Wereldwijd”

  1. Het is altijd interessante om over zulke projecten te lezen. Duurzame energie zal in de toekomst steeds meer gebruikt worden en er zullen dus nog wel meer van zulke parken komen. Ik hoop dat de technologie van de zonnepanelen nog wel flink blijft ontwikkelen zodat deze efficienter worden en (nog) meer energie kunnen leveren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie