In principe zijn zonnepanelen zo gemaakt dat ze zonder dat u ernaar omkijk jarenlang hun werk kunnen doen. Uiteraard moet de installatie ook op zo’n manier gedaan zijn dat ook dat deel geen onderhoud nodig heeft. Maar toch kan het geen kwaad om af en toe een aantal zaken even mee te nemen tijdens een onderhoudsinspectie van uw woning. We noemen een paar punten waar u op kunt letten bij het onderhoud van zonnepanelen.
Visuele inspectie zonnepanelen
Allereerst kunt u een visuele inspectie doen. Kortom naar boven kijken (of op het platte dak kijken) om te zien of u zaken ziet die niet in de haak zijn. Bij zonnepanelen op een schuin dak kunt u er op letten of de panelen nog netjes allemaal recht liggen en/of de dakpannen nog goed liggen. Dakpannen worden tijdens de installatie vaak iets verschoven voor het monteren van de beugels. Het is dus een goed idee om wanneer u de installatie pas kort heeft om dit een keer te controleren. Maar ook na een flinke storm kan het geen kwaad om even naar boven te kijken. Zorg er overigens voor dat u in ieder geval uw zonnepanelen verzekerd heeft, u leest hier meer over het verzekeren van zonnepanelen.
Bij zonnepanelen op een plat dak kunt u ook eenvoudig een visuele onderhoudsinspectie uitvoeren. Op het platte dak worden zonnepanelen gemonteerd op frames die worden verzwaard met ballast. Tijdens de inspectie kunt u erop letten of de panelen allemaal nog netjes op een rijtje staan en/of de frames geen afwijkingen vertonen. Wanneer één of meerdere panelen niet meer netjes in lijn staan zou het kunnen zijn dat ze tijdens een zware storm wat zijn verschoven iets meer ballast kan dan noodzakelijk zijn. Voor alle installaties geldt dat het af en toe reinigen van de zonnepanelen geen kwaad kan. Meer over het schoonmaken van zonnepanelen leest u in dit artikel,
Kabels en omvormer
Ook de kabels kunt u aan een visuele inspectie onderwerpen. Controleer of er geen knikken of beknellingen zijn ontstaan in de kabels. Ze horen mooi vloeiend over het dak te liggen en op plaatsen waar de kabels de woning ingaan moet dit gebeuren zonder dat ze kunnen schuren langs scherpe randen van steen of hout. Zonnestroom installaties produceren een paar honderd Volt gelijkstroom, daarom is het belangrijk dat hier goed op gelet wordt. Wanneer kabels in het zicht doorlopen over uw zolderverdieping controleer dan ook af en toe of er geen zware kast of scherp voorwerp tegen de kabels leunt. In principe zouden de kabels in pvc-buis horen te zitten en is de kans op beschadiging niet heel erg groot in de woning.
Bij de omvormer is het van belang om te letten op de omgeving van het apparaat. Inverters produceren namelijk warmte tijdens het omzetten van zonnestroom en die warmte moeten ze goed kwijt kunnen. Bij het installeren is rekening gehouden met de ruimte rondom de omvormer zoals dit beschreven staat in de installatie handleiding. Controleer of een jaar later deze ruimte niet helemaal volgezet is met bezems of andere materialen, de koeling moet gewaarborgd blijven.
Bij de omvormer die wij gebruiken voor onze zonnepanelen op het schuine dak is er op de bovenzijde een groot koellichaam geplaatst. Wanneer uw omvormer dit ook geeft dan is het raadzaam om eens per jaar te controleren of dit nog goed schoon is. Het warmte teken staat er niet voor niets op, tijdens volle productie wordt dit echt warm en een flinke laag stof zou echt een probleem kunnen worden.
Constructie van getoonde omvormer is raar. Dit type koelribben kan zo de warmte slecht kwijt. Koelribben in een passief gekoeld systeem horen vertikaal te zitten zodat de lucht er van onder naar boven langs stroomt. Liggen ze horizontaal , dan hoort een ventilator de lucht geforceerd langs de ribben te blazen. Ook verzameld zich nu gemakkelijk stof wat weer tot meer problemen kan leiden.
Geen idee waarom SMA het zo heeft bedacht, het is overigens onze eigen omvormer het is een sunnyboy 2100TL. De 1300Tl en 1600TL gebruiken hetzelfde soort koellichaam. Het is inderdaad een plekje waar snel stof blijft liggen.