Verzekering voor zonnepanelen

U heeft uw zonnepanelen zorgvuldig gepland door offertes aan te vragen en te beoordelen en na lang beraad heeft u een leverancier gekozen en is de installatie geplaatst. Een maand later trekken er fikse buien over Nederland. Daar word je dan als trotse eigenaar van zonnepanelen wel even wat nerveus van. Valt er een tak op de panelen van die grote eik die naast het huis staat. Of krijgen we een bui met hagelstenen zo groot als een tennisbal? Lees dan eerst even het artikel “zonnepanelen en hagel” maar verdiep u ook even in de verzekering voor zonnepanelen.

Altijd doorgeven

Zoek zodra u de zonnepanelen op uw dak heeft contact met uw verzekering of tussenpersoon die de verzekeringen van uw woning beheert. In sommige gevallen zal er een kleine aanpassing in de premie nodig zijn, de waarde van uw woning is per slot van rekening gestegen. In sommige gevallen is een aanpassing niet nodig en valt het gewoon onder de standaard dekking van de verzekering. Doorgaans wordt schade door brand, onweer, hagel, water en bliksem gedekt.

Opstalverzekering dekt zonnepanelen

Zonnepanelen zitten, zoals dat heet in verzekeringsland ‘aard-en-nagelvast’ aan de woning. Dit geldt voor alle spullen die zo aan de woning vastzitten dat ze niet zomaar van de woning gehaald kunnen worden. Deze regel past bijna ieder verzekeraar toe, maar let op want en zijn verzekeraars zie het niet eens zijn met deze regel en vinden dat het onder de inboedelverzekering valt en dan zijn er beperkende voorwaarden. Maar voor de meeste verzekeringen vallen zowel de zonnepanelen als de omvormer onder de opstalverzekering.
Let op! Sinds een aantal jaren zijn aardbevingen in ons land met name in Groningen geen uitzondering meer. Omdat ze onvoorspelbaar zijn en de schade flink in de papieren kan lopen zijn dit soort natuurverschijnselen uitgesloten van verzekering. Dat geldt voor onder andere de inboedelverzekering en de opstalverzekering.

De consumentenbond heeft in haar gids van maart 2015 een lijst met 34 verzekeraars opgenomen waarvan is uitgezocht of en zo ja hoe zonnepanelen zijn gedekt in de opstalverzekering van deze maatschappijen. Uit deze lijst blijkt dat de “AEGON online verzekering” en de opstalverzekering van “Kruidvat” geen enkele dekking bieden voor schade aan zonnepanelen. Verder is in het artikel te lezen dat het aantal schadeclaims volgens het grootste gedeelte van de verzekeraars wel meevalt.

Aansprakelijkheidsverzekering

Als woningeigenaar ben u ook aansprakelijk voor de schade die bijvoorbeeld een dakpan veroorzaakt die van het dak waait en op een auto of erger een voorbijganger terechtkomt. Dit soort schade wordt gedekt door uw aansprakelijkheidsverzekering. Mocht er om wat voor reden dan ook schade ontstaan door een wegwaaiend zonnepaneel aan derden of spullen van derden dan valt dit ook onder deze verzekering. Bij het zelf plaatsen van zonnepanelen is het verstandig om de verzekering in te lichten voordat u begint met plaatsen, tijdens het plaatsen kan er ook iets mis gaan.

Verzekering van zonnepanelen bij een huurwoning

Wanneer u zonnepanelen plaats op uw huurwoning gelden er andere regels. U sluit zelf namelijk geen opstalverzekering of omdat uw verhuurder dit doet. In dat geval kun u de zonnepanelen verzekeren via de inboedelverzekering. De zonnepanelen worden dan net als bijvoorbeeld een nieuwe keuken verzekerend onder het onderdeel huurdersbelang.

Losse verzekering voor zonnepanelen

Het is ook mogelijk om een losse verzekering voor zonnepanelen af te sluiten. Dit is echter vaak duurder en niet nodig omdat alles al goed gedekt is door de bestaande verzekeringen. Vraag het in ieder geval na bij uw verzekeraar of de zonnepanelen gedekt zijn en hoe.

1 gedachte over “Verzekering voor zonnepanelen”

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF