BTW op zonnepanelen aftrekbaar?

belastingdienst-btw-zonnepanelenHet aanschaffen van zonnepanelen voor op de privéwoning lijkt aantrekkelijker te zijn geworden nu Het Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak heeft gedaan over de aftrekbaarheid van de btw op privé-zonnepanelen. De conclusie van dit arrest is dat de btw op (een deel) van de aanschaf van de zonnepanelen terug ontvangen kan worden van de Belastingdienst. Lees hier het persbericht d.d. 20 juni 2013 over deze uitspraak. (inmiddels is er meer duidelijkheid over de Btw-regels, lees in dit bericht of u ook in aanmerking komt voor een teruggave van de BTW op uw zonnepanelen).

Op de website van accountants en belastingadviseurs hlb-nannen staat een duidelijke uitleg over de mogelijkheden van deze uitspraak:

Het Hof Van Justitie heeft geoordeeld dat indien een particulier zonnepanelen plaatst en vervolgens duurzaam elektriciteit levert aan de energiemaatschappij dit kwalificeert als een economische activiteit. Dit houdt in dat de particulier ondernemer is voor de btw.

Gevolg hiervan is dat de levering van elektriciteit aan de energiemaatschappij belast is met btw en dat de btw op de aankoop verrekend kan worden. De uitspraak van het Hof van Justitie heeft betrekking op de situatie dat ALLE elektriciteit aan de energiemaatschappij wordt geleverd. Indien alle elektriciteit met btw wordt geleverd aan de energiemaatschappij en vervolgens elektriciteit van de energiemaatschappij wordt terug gekocht met btw is er geen sprake van privégebruik. De levering van elektriciteit door de particulier staat dan los van de afname voor eigen gebruik.

Hoe de aftrek wordt behandeld als niet alle elektriciteit eerst wordt geleverd aan de energiemaatschappij en vervolgens wordt afgenomen van de energiemaatschappij is op dit moment nog niet volledig duidelijk. De aftrek van de btw op de aanschaf kan beperkt worden door het privégebruik van de zonnepanelen of er dient jaarlijks een correctie gemaakt te worden voor het privégebruik van de zonnepanelen gedurende 5 of 10 jaar. Van belang is derhalve de technische kwalificaties van het systeem en het contract met de energiemaatschappij.

Wanneer na aftrek van voorbelasting de verschuldigde btw op de levering van de elektriciteit op jaarbasis minder bedraagt dan € 1.345 hoeft er geen btw afgedragen te worden aan de Belastingdienst en kunt u verzoeken om geen aangifte btw te hoeven indienen. Bij een te betalen bedrag aan btw op jaarbasis na aftrek van voorbelasting van minder dan € 1.883 bestaat er een recht op vermindering van btw.

Er zijn inmiddels al particulieren die een btw-nummer aangevraagd hebben en zij hebben reactie gehad van de belastingdienst. Deze laat schriftelijk weten de beslissing van de staatssecretaris van financiën af te wachten voordat Btw-nummers te verstrekken voor dit doel. Wat begrijpelijk is want het geeft natuurlijk een hoop extra werk als een groot deel van de particulieren met zonnepanelen deze mogelijkheid benut. Op 25 juli 2013 schreef de belastingdienst het volgende bericht op hier website:

Nog geen btw-nummers voor particulieren met zonnepanelen

Particulieren krijgen nog geen btw-nummer voor het produceren van elektriciteit met zonnepanelen. Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie zijn particulieren die met zonnepanelen opgewekte elektriciteit tegen betaling terugleveren aan het net, ondernemers voor de btw.

Het Hof deed deze uitspraak op 20 juni 2013. Het ministerie van Financiën beraadt zich nog op de gevolgen van de uitspraak van het Hof. In afwachting daarvan geven wij nog geen btw-nummers af.

Hebt u bij ons een btw-nummer aangevraagd omdat u zonnepanelen hebt? Dan krijgt u van ons een brief waarin staat dat wij het btw-nummer nog niet afgeven. Zodra het ministerie een standpunt heeft ingenomen over de gevolgen van de uitspraak van het Hof , handelen wij de aanvragen af.

Kortom we moeten nog even geduld hebben voordat we weten of BTW op zonnepanelen aftrekbaar is voor panelenbezitters in Nederland, we houden u op de hoogte. Misschien kunnen we het bezitten van zonnepanelen dan nog een stukje leuker maken (makkelijk was het al) wordt vervolgd…

5 gedachten over “BTW op zonnepanelen aftrekbaar?”

  1. Het terugvragen van BTW op de aankoop en installatie van zonnepanelen door particulieren is in 2014 nog steeds mogelijk, zelfs met terugwerkende kracht tot 20 juni 2013. Veel particulieren met zonnepanelen zijn hiervan niet op de hoogte.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF