Invloed temperatuur op zonnepanelen

invloed temperatuur op zonnepanelenEen tijd geleden ontdekte ik dat wanneer het een warme dag is (tussen de 25 en 28 graden) dat mijn zonnepanelen systeem niet de maximale opbrengst van 1.000 Watt bereikt. In wat koelere periodes daarvoor haalde ik dit ruimschoots terwijl ik nu bleef steken op ca. 850 Watt. In eerste instantie dacht ik dat mijn omvormers (2 x Stecagrid 500) het te warm kregen. Deze hangen namelijk in een garage en daar kan het op een warme zomerdag ook aardig heet zijn.
Na wat geëxperimenteerd te hebben met geforceerde koeling van de omvormers kwam ik tot de conclusie dat hierin niet het probleem zat. Na wat zoeken op internet werd al snel duidelijk dat de temperatuur van de panelen het probleem was.

Maar hoeveel invloed heeft de temperatuur nu eigenlijk op de opbrengst. Dit is vast te stellen door te kijken naar de Pmax waarde. Pmax geeft het percentage aan per graad Celsius waarmee het cel vermogen veranderd bij een temperatuur hoger of lager dan 25˚C.

Voorbeeld

Suntech geeft voor een paneel een Pmax op van 0,45% / ˚C. We meten op een warme dag de paneeltemperatuur en deze komt uit op 45˚C. Dat betekent dus dat we 20˚C hoger zitten dan 25˚C en dus 20 x 0,45% = 9% minder opbrengst hebben uit dit paneel. Het betekent echter ook dat we in lagere temperaturen dan 25˚C en wel voldoende zon meer opbrengst kunnen halen uit het paneel.

Nu weten we dus welke invloed temperatuur op zonnepanelen heeft. Concluderend kunnen we zeggen dat een lagere waarde voor Pmax een beter resultaat geeft bij hoge temperaturen. Je zou hier rekening mee kunnen houden bij de aanschaf van zonnepanelen. Alleen moet je je afvragen hoe relevant dit is in ons Nederlands klimaat.

Naast de Pmax waarde is de NOCT (Nominal Operating Cell Temperature) ook een waarde waarmee het paneel beoordeeld kan worden op zijn prestaties bij hogere temperaturen. NOCT wordt uitgedrukt in ˚C en geeft aan welke temperatuur een cel van het zonnepaneel bereikt bij een vast aantal invloeden van buitenaf. Deze vaste invloeden zijn als volgt:

 1. Het paneel wordt beschenen met 800 W/m²,
 2. de omgevingstemperatuur is 20˚C,
 3. de windsnelheid is 1 m/s,
 4. de panelen zijn aan de achterzijde open.

Een willekeurig paneel zal een NOCT waarde hebben van tussen de 45 en 48˚C. Een hogere waarde betekent een slechtere prestatie bij hoge temperaturen. Een lagere waarde uiteraard betere prestaties.

12 gedachten over “Invloed temperatuur op zonnepanelen”

 1. Je hebt een zonnecel

  zonnelicht maakt elektron gat paar vrij

  Elektron voor elektriciteit

  Echter kan ook recombineren met gat (Auger recombinatie)

  Bij hogere temp meer Auger recombinatie

  Om temp van kristal laag te houden zonnecel met zonneboiler combineren

  Zonnecel efficiënter omdat temp laag blijft
  Warm water als “afval” product

  Beantwoorden
 2. Heb je ook al opgemerkt dat de luchtvervuiling een belangrijke rol kan spelen bij de opbrengst van fotovoltaïsche panelen. Beste rendement als dez on begint te schijnen na een fikse regenbui.
  Ook even in de gaten houden dat je omvormer de opbrengst kan aftoppen.

  Beantwoorden
  • Dat heb ik zeker gemerkt, soms zie je wanneer er geen wolken zijn de lucht er niet schoon uitziet. Er hangt dan een waas van naar ik zelf vermoed fijnstof in de lucht. Na een regenbui is de lucht schoner inderdaad en dat merk je aan de opbrengst.

   Beantwoorden
  • beetje laat antwoord misschien. Maar de aanwezigheid van verdampend vocht (en dus koeling!) op en rond de panelen is waarschijnlijk een veel belangrijkere oorzaak van de piek die je op zo’n moment ziet in de opbrengst. Vergelijk die piek maar eens met een situatie waarin je je dak lichtjes besproeit…

   Beantwoorden
 3. er word vaak gesprokken over temperatuur versus opbrengst waarom word er dan niet een combinatie gemaakt in de vorm van bijvoorbeeld een water zonnepanelen?
  Dat scheelt, voor de meeste althans, ook weer aardgas mits je er een zonneboiler aanhangt

  Beantwoorden
 4. Hallo Hans
  Een ander opmerkelijk opbrengst verschil kan ook in de omvormer zitten,
  Wij hebben hier een test setje staan van 9 suntech STP 280 panelen.
  op platdak zonder schaduw zuid gericht in 1 string
  Als we dit aan een SMA SB 3000 hangen dan is de opbrengst over de hele lijn tussen de 50 en 100 watt minder , dan als we omsteken op een Power – One PVI 5000

  Dus geen schaduw of temperatuur verhalen maar gewoon omsteken en zien wat er gebeurt

  Met micro omvormers is het verschil nog groter T.O.V de power one string omvormer
  Dit onderschrijft mijn stelling dat je geen micro’s moet gebruiken wanneer dit niet nodig is.
  en dat de ene omvormer de andere niet is.

  groetjes
  Cor

  Beantwoorden
 5. Dank Hans voor je uitleg deze gegevens waren mij onbekend. Voor zover ik weet heb ik dit nooit gelezen op zonnen panelen.
  Nog even een vraagje weet jij welk cel type beter bestand is tegen warmte zeg maar hitte mono of poly cellen.
  Ik gebruik nu als test 2 kleine poly cellen en deze worden in de Filipijnen erg heet ik denk gauw tussen de 40 en 50 graden. Zo warm dat je er niet lang je handen op kan leggen.

  Beantwoorden
  • Dunne film zonnepanelen presteren het best in warmte daarna de poly’s en als laatste de mono’s. Maar blijf ook kijken naar kostprijs en de specificaties die de fabrikant geeft voor het betreffende zonnepaneel.

   Beantwoorden
 6. Dit geeft precies het antwoord dat ik zocht: ik had namelijk dezelfde ervaring met mjn zonnepanelen, die nu slechts 14 kWh per dag leveren, terwijl ik minstens 16 verwacht op een zonnige dag. Ik dacht dat ze misschien vuil zouden zijn, maar ik wilde graag weten of de hoge temperatuur ( 31 gr) ook van invloed kon zijn.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF