Zonnepanelen reinigen

Leveranciers en fabrikanten van zonnepanelen geven vaak aan dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Maar na verloop van tijd kunnen panelen toch vervuild raken. Het reinigen van de zonnepanelen is dan een goed idee. Een waas van stof/zand, vogelpoep en wellicht materiaal dat afkomstig is van uitstoot van naburige industrieën zorgen ervoor dat uw installatie minder opbrengst geeft en dat is jammer van uw investering. Het is moeilijk meetbaar wat het affect is op het rendement omdat de vervuiling zeer geleidelijk toeneemt.

Panelen die geplaatst zijn met een hoek van 10 graden of minder zullen sneller vervuild raken dan panelen die voldoende schuin staan. Des te steiler de panelen geplaatst zijn des te beter is het reinigend effect van een regenbui.

Het reinigen met alleen een straal leidingwater geeft niet het gewenste resultaat. Hardnekkig vuil blijft achter, daarnaast heeft kraanwater wanneer het opdroogt op de zonnepanelen als nadeel dat er een witte kalk waas achterblijft.

Hoe moet ik wel mijn zonnepanelen reinigen?
Bij panelen op een plat dak is het beste advies om een klein beetje afwasmiddel in een emmer water op te lossen en daarmee de zonnepanelen met behulp van een zachte spons. Na het reinigen spoelt u de panelen goed af en zeemt u ze droog om te voorkomen dat het water opdroogt op de panelen. Het zou nog beter zijn om regenwater te gebruiken wanneer u hier een voorraad van heeft staan. Regenwater bevat namelijk geen of zeer weinig kalk.

zonnepanelen-reinigen-zeep

Op een schuin dak is het vaak lastiger om met een spons en emmer de panelen schoon te maken. Mocht dit toch mogelijk zijn dan geldt hier uiteraard dezelfde methode als voor platte daken. Wanneer het niet mogelijk is om dit zelf te doen dan is een professioneel schoonmaakbedrijf een betere oplossing. Met een telewasinstallatie en osmose water maken zij de panelen voor u schoon. Vraag wel of ze inderdaad osmose water of in ieder geval onthard water gebruiken.

Osmose water is water dat gefilterd wordt zonder toevoeging van chemicaliën. Dergelijk water weekt vervuilende bestanddelen eenvoudig los en laat een streeploos oppervlak achter.

Denk in ieder geval om uw eigen veiligheid en schakel bij twijfel zoals gezegd een professioneel bedrijf in. De prijs voor het reinigen van de zonnepanelen is uiteraard afhankelijk van de situatie en de aanbieder dus vraag zelf één of meerder prijzen aan voordat je met iemand in zee gaat.

2 gedachten over “Zonnepanelen reinigen”

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF