Zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten

Zonnepaneel-eigenaren kijken regelmatig naar de opbrengst van hun zonnepanelen. Even zien hoeveel kWh we vandaag weer gemaakt hebben (en dus verdiend hebben). Daarnaast kijken we ook naar de meters in onze meterkast en kunnen daar een redelijk beeld uithalen van verbruik en opwek. Maar wil je zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten dan ben je daarvoor het juiste gereedschap nodig.

Het doel daarvan is aan de ene kant een zo laag mogelijk energieverbruik door bijvoorbeeld sluipverbruik in kaart te brengen. En aan de andere kant om op termijn onze directe consumptie van zonnestroom te verhogen. Om zo ook na 2025 wanneer de salderingsregeling afgebouwd wordt zo veel mogelijk te profiteren van onze zonnepanelen. Wij gebruiken voor het meten sinds kort een drie fase energiemeter van HomeWizard.

Over HomeWizard

HomeWizard heeft een aantal producten die het in kaart brengen van verbruik en opwek op een nauwkeurige manier mogelijk maakt. Er zijn meters voor gas, water en elektra. Voor alle meters geldt dat ze eenvoudig uit te lezen zijn via één app. Erg handig dus want zo zie je al je verbruik in één oogslag staan. In dit artikel bespreken we alleen de elektriciteitsmeters. HomeWizard heeft hiervoor twee mogelijkheden.

De P1-meter

Zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten met de P1 meter van home wizard De P1-meter is eenvoudig aan te sluiten op een slimme meter. De meter wordt aangesloten op de P1-poort van je slimme meter. Na het plaatsen van de meter kan de meter aan het Wifi-netwerk gekoppeld worden en zijn alle gegevens uit te lezen met de app. Het handige van deze P1-meter is dat je met de meeste slimme meters real-time zowel gas- als elektriciteitsverbruik kunt meten. Uiteraard worden de gegevens ook opgeslagen en kun je deze per dag, week, maand of jaar terugkijken. De kosten van de meter bedragen € 29,95.

De 1 en 3 fase kWh-meter

Zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten met een 1 of 3 fase meter
Deze meters zijn bedoeld om in de meterkast geplaatst te worden. Ook deze meters zijn na installatie eenvoudig te koppelen met wifi en de app en kun je zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten. Het installeren van dit type meters is meestal een klusje voor een installateur. De kosten voor de 1-fase meter bedragen € 59,95 en voor de kosten voor de 3-fase meter bedragen € 129,95.

Sluipverbruikers uitschakelen

Met de Energy Socket kun je apparaten uitschakelen op tijden dat jij ze niet nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan je tv-stekkerblok, randapparatuur of je keukenboiler. Deze apparaten ben je ’s nachts niet nodig en zou je eenvoudig uit kunnen schakelen met een bepaald schema. Zo kun je het sluipverbruik (apparaten die altijd aan staan) beperken. Daarnaast is het ook mogelijk om taken te maken waarbij je de Energy Socket inschakelt zodra er een bepaalde hoeveelheid zonne-energie wordt opgewekt. Hiermee kun je het directe verbruik van zonne-energie verhogen. In onderstaande video wordt uitgelegd hoe het schakelen werkt.

Om de schakelfunctie te gebruiken is het wel noodzakelijk om een Energy+ abonnement af te sluiten. Dit abonnement kost € 1 per maand. Met dit abonnement krijg je de volgende extra mogelijkheden:

 • Sluipverbruik inzichtelijk maken
 • Opslag van je data langer dan 1 jaar
 • Notificaties bij afwijkend stroomverbruik
 • Exporteren van grafiekdata
 • Inzicht in de 3 fasen als losse metingen
 • Slim schakelen met Energy Socket

Directe consumptie van zonnestroom verhogen

Vanaf 2025 zal de salderingsregeling per jaar worden afgebouwd tot 0% in 2031. Dit betekent dat we eerst deels en later in zijn geheel niet meer de stroom die we teruggeleverd hebben mogen verrekenen met de stroom die we hebben gebruikt. In plaats daarvan krijgen we een vergoeding per kWh voor deze teruglevering. Deze vergoeding zal ongeveer de kale stroomprijs bedragen. Het nadeel daarvan is dat we geen BTW en energiebelastingvoordeel meer hebben door de loskoppeling van ons verbruik van de opbrengst. Salderen is een lastig begrip mocht je er wat meer over willen weten lees dan ook eens ons artikel over de slimme meter en zonnepanelen.

Om toch zo maximaal mogelijk te blijven profiteren van onze zonnepanelen is het essentieel om dan zo veel mogelijk de stroom die we maken met onze zonnepanelen direct te gebruiken en niet terug te leveren aan het net. Met nauwkeurige meetgegevens en de mogelijkheid om verbruikers in en uit te kunnen schakelen kunnen we dit (deels) oplossen.

Om de eigen consumptie nog verder te verhogen moeten we gaan nadenken over bijvoorbeeld een thuisbatterij. Maar daarover in de toekomst meer…

Een voorbeeld

Hieronder zie je een voorbeeld van een willekeurige daggrafiek van ons energieverbruik en opwek (3-fase aansluiting). We hebben twee zonnestroom installaties en deze zitten elk op een andere fase. De lichtgroene en donkergroene lijnen laten de teruglevering van iedere installatie zien. De paarse en blauwe lijnen laten het verbruik zien per fase. De hoge verbruikspieken zijn over het algemeen onze inductiekookplaat en verbruikers zoals vaatwasser en wasmachine. In de linkerbovenhoek zie je dat we op deze dag 4 kWh ingekocht hebben en 12,7 kWh terug hebben geleverd. In totaal krijgen we van de energiemaatschappij dus terug voor deze dag € 2,26. Let op, het voordeel van onze zonnepanelen was natuurlijk hoger, maar is gedeeltelijk direct verbruikt. Het zou mooi zijn wanneer de paarse pieken in de avond zo veel mogelijk verschoven kunnen worden naar een eerder tijdstip. Een tijdstip waarop we zonnestroom aan het maken waren. Deze uitdaging gaan we graag aan, we houden jullie op de hoogte!

voorbeeld grafiek zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten

4 gedachten over “Zelf slim je energieverbruik en zonnestroom meten”

 1. Mooi artikel, wij gebruiken al een aantal jaren de HomeWizard P1 Meter, Energy Sockets en kWh Meter.
  Zo kunnen we daarmee al 50% van onze zonnestroom gebruiken.

  Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF