Eindelijk duidelijkheid over Salderingsregeling zonnepanelen

Minister Kamp heeft op 12 juli 2017 een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin hij de Tweede Kamer adviseert om de huidige salderingsregeling in stand te houden tot 2023. Eindelijk, mogen we wel zeggen want dit zwaard van Damocles heeft wat ons betreft te lang boven de zonne-energiemarkt gehangen. Kamp handhaaft de regeling omdat uit onderzoek is gebleken dat de huidige regeling investerende burgers zekerheid biedt.

Edit: inmiddels weten we dat dit plan het niet gehaald heeft. Sinds eind mei 2022 lijkt het erop dat er daadwerkelijk een wetsvoorstel is dat het gaat halen. Lees ons bericht: Afbouw salderingsregeling uitgesteld tot 2025 voor de actuele informatie.

Naast de beslissing over de regeling roept Kamp in zijn brief de toekomstige kabinetten op om eigenaren van zonnepanelen een terugverdientijd van maximaal 7 jaar te blijven garanderen. Daarmee is investeren in zonnepanelen interessanter dan geld op de bank zetten.

Voor de periode na 2023 moet er volgens Kamp een alternatief worden gevonden. Hij heeft daarvoor twee opties in gedachten. Een terugleversubsidie of een aanschafsubsidie.

Aanschafsubsidie zonnepanelen

Deze subsidie is in basis de eenvoudigste oplossing, wanneer je zonnepanelen koopt krijg je subsidie. Maar deze vorm van subsidie heeft ook nadelen. Consumenten gaan namelijk zodra de subsidiepot gevuld is massaal aan het investeren en stoppen daar weer mee zodra de pot leeg is. Dit start-stopgedrag geeft geen rust op de markt. En is denken wij ook slecht voor de prijsontwikkeling van zonnepanelen voor consumenten. De huidige regeling voor salderen zou met deze variant volledig komen te vervallen.

Terugleversubsidie zonne-energie

Met deze subsidie wordt de huidige salderingsregeling vervangen door een vaste terugleververgoeding per teruggeleverde kWh energie. Ook met deze regeling moet de terugverdientijd van zonnepanelen gemiddeld 7 jaar blijven. Kamp merkt wel op dat voor deze regeling het noodzakelijk is dat een groot deel van de aansluitingen een slimme meter heeft. Hij verwacht dat in 2020 80 procent van de consumenten een slimme meter heeft.

Salderingsregeling benutten

Welke vorm subsidievorm het nieuwe kabinet ook gaat kiezen. Eigenaren en toekomstige eigenaren van zonnepanelen hebben een stuk meer duidelijkheid gekregen over hoe ze de komende jaren hun opgewekte groenenergie mogen verrekenen. En voor de periode na 2023 lijkt er ook een oplossing te komen waarbij het mogelijk is om de investering verder terug te verdienen. Kortom heeft u nog geen zonnepanelen bekijk dan nu wat er allemaal voor nodig is. En vraag offertes aan om te beoordelen of het voor u interessant is om ook zelf duurzame energie te gaan produceren.

Bron: Kamerbrief Minister Kamp, Milieucentraal, solarmagazine

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF