BTW teruggave op zonnepanelen nu een stuk eenvoudiger

Het is inmiddels een stuk eenvoudiger geworden voor eigenaren van zonnepanelen om de BTW over de aangeschafte zonnepanelen terug te vorderen. De Belastingdienst stuurde op 27 maart 10.000 brieven aan houders van zonnepanelen. In de brief stond dat de ontvanger vanaf 1 januari 2015 geen btw-aangifte meer hoeft te doen.

Deze beslissing is genomen volgens de belastingdienst “vanwege het bijzondere karakter van het btw ondernemerschap” van de eigenaren met zonnepanelen. Omdat de enige activiteit van deze onderwerp de exploitatie van zonnepanelen op het dak van de woning is en er dus geen andere btw-facturen ontstaan. Tot dusver was het zo dat er nog een aantal kwartaalaangiftes gedaan moesten werden en een brief gestuurd moest worden om ontheffing van de administratieve verplichting aan te vragen. Zodra dit verzoek gehonoreerd was het niet meer nodig om aangiftes te doen. Dit is nu dus verleden tijd waardoor Btw-teruggave op zonnepanelen nu een stuk eenvoudiger is geworden.

De Belastingdienst hoopt op korte termijn hun werkwijze en systemen aan te passen, zodat nieuwe particulieren met zonnepanelen eenmalig btw terugontvangen en geen onnodige correspondentie over de btw-aangifte meer krijgen. De meeste installateurs van zonnepanelen kunnen u begeleiden bij het BTW-traject.

Voorwaarden

Aan de ontheffing zijn een aantal voorwaarden verbonden:

 • U heeft geen andere met btw-belaste activiteiten dan het leveren van met de zonnepanelen opgewekte energie.
 • U heeft niet eerder gebruikgemaakt van deze regeling.
 • U bewaart de facturen met betrekking tot de zonnepanelen die u krijgt zeven jaar in uw administratie. Denk hierbij aan facturen van aanschaf, aanbrengen, onderhoud en reparatie van de panelen en toebehoren en aan de facturen (jaarafrekening) van uw energiemaatschappij.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden? Of wilt u btw terugvragen over een nieuwe aankoop van zonnepanelen of andere kosten aan de bestaande panelen? Dan moet u dit schriftelijk doorgeven aan de belastingdienst.

7 gedachten over “BTW teruggave op zonnepanelen nu een stuk eenvoudiger”

  • Is inderdaad het oude (lees de complexere manier) zoals gezegd het is nog even wachten totdat de belastingdienst alles heeft aangepast om een goed stappenplan voor de nieuwe werkwijze te kunnen geven.

   Beantwoorden
  • De belastingdienst heeft op hun website helaas nog niet de actuele stand van zaken bijgewerkt. Zodra alles helder is zal op thuiszonnepanelen een helder stappenplan komen te staan. Tot die tijd gewoon melden als ondernemer bij de belastingdienst en de bestaande procedure volgen. Wellicht dat ze na het aanmelden als zonnepanelenondernemer al wel met een brief komen waarin het antwoord staat (Wanneer er iemand is die in het bezit is van een dergelijke brief dan zou ik het op prijs stellen wanneer wij een kopie daarvan kunnen krijgen zodat we het kunnen delen op onze website).

   Beantwoorden
  • Deze zullen ook onder deze regeling vallen. Als je nog geen brief hebt gehad van de belastingdienst dan niet zomaar stoppen met de kwartaalaangifte. Dit om een boete te voorkomen. Bij twijfel kun je het best even bellen met de belastingdienst 0800 – 0543

   Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF