BTW zonnepanelen checklist

Inmiddels is er meer duidelijk over de mogelijkheden en voorwaarden voor eigenaren van zonnepanelen voor het terugvragen van de BTW op de aanschaf van zonnepanelen. In een eerder bericht hebben we al eens aandacht besteed aan dit onderwerp alleen waren er toen nog veel onduidelijkheden. De onduidelijkheid zat met name in de vraag “hoe het ministerie van Financiën de uitspraak van het Europese hof zou gaan toepassen”. De belastingdienst heeft op 7 november 2013 antwoord gegeven op een aantal van deze onduidelijkheden door antwoord te geven op veel gestelde vragen. Op de website van de belastingdienst kunt u deze nalezen. Uiteraard is er voor iedereen die nu zonnepanelen aanschaft in ieder geval de mogelijkheid om ondernemer te worden voor de btw.  Om in aanmerking te komen moet u in ieder geval vallen onder de categorie kleinverbruikers voor uw elektriciteitsaansluiting (minder dan 3 x 80A). Alle Nederlandse particulieren voldoen normaal gesproken aan deze eis. Door onderstaande BTW zonnepanelen checklist in te vullen kunt u bepalen of u recht heeft op Btw-teruggave.

Niet alleen maar voordeel

Als ondernemer is het niet alleen belangrijk om voorbelasting terug te vorderen, maar ook om de producten die u verkoop (in dit geval de door u opgewekte energie) volgens de belastingregels te voorzien van een nota met btw. U moet eigenlijk vaststellen hoeveel stroom u over een bepaalde periode heeft geproduceerd en tegen welke prijs u deze verkoop aan uw energiemaatschappij. Omdat hier nog veel vragen en onduidelijkheden over zijn heeft de belastingdienst er voor gekozen om voorlopig forfaitaire bedragen vast te stellen op basis van de omvang van de installatie. Dit forfait-bedrag kunt u vervolgens als verschuldigde belasting op uw aangifte vermelden.

Opwek (Wp per jaar) Forfait
0 – 1000 € 20
1001 – 2000 € 40
2001 – 3000 € 60
3001 – 4000 € 80
4001 – 5000 € 100

Voorbeeld: Voor de aanschaf van zonnepanelen met een vermogen van 3500 WP heeft u een rekening ontvangen met daarin € 800 BTW. Op uw aangifte geeft u als verschuldigde belasting op €80 en als voorbelasting €800. U ontvangt dus €720 retour. Wanneer u slechts een deel van het jaar uw zonnepanelen heeft gehad voor productie zou u ook een deel van het forfait hoeven opgeven naar mijn mening. Dus u bent bijvoorbeeld in augustus begonnen met produceren dan zou u 5/12 van het forfait opgeven. Voorbeeld: Voor de in augustus aangeschafte zonnepanelen met een vermogen van 2500 WP heeft u een rekening ontvangen met daarin € 800 BTW. Op uw aangifte geeft u als verschuldigde belasting €60/12*5 = €25 op en als voorbelasting €800. U ontvangt dan €775 retour.

11 gedachten over “BTW zonnepanelen checklist”

 1. Navraag bij de belastingdienst gaf aan dat het forfait naar maand/kwartaal mag worden gecorrigeerd. Er moet echter wel worden uitgegaan van de bedragen die bij het Wp vermogen van de installatie staan in het bovengenoemde schema, hoewel dit natuurlijk als uitgangspunt voor fictieve BTW ontvangsten (en dus af te dragen) vreemd is.

  In mijn geval is de installatie in juli 2013 geplaatst met een totaal Wp vermogen van 3120. Dit betekent dat ik als forfait naar kwartaal mag corrigeren. Dit levert een verschuldigd BTW bedrag op van 80 / 12 * 3 per kwartaal.

  Dit resulteert in 20 euro in Q3 2013 en 20 euro in Q4 2013. Per 1 januari 2014 kan de kleine ondernemersregeling worden aangevraagd en word je vrijgesteld van administratieve verplichtingen.

  Beantwoorden
  • @Lars, je verhaal is helder uiteengezet en klopt mijn inziens ook.

   Een kleine aanvulling op de laatste zin: Particuliere eigenaren van zonnepanelen komen in aanmerking voor het toepassen van de Kleine-ondernemersregeling en ze kunnen een ‘ontheffing administratieve verplichtingen’ aanvragen. Meer info op: goo.gl/PrbNWk.

   Beantwoorden
 2. ik heb over het derde kwartaal aangifte gedaan en ikheb overal nul ingevuld behalve bij de voorbelasting
  moet ik mijn opgave nu herzien en mijn forfait invullen
  en moet ik het forfait verdelen over het derde en vierde kwartaal
  of het hele bedrag in een keer invullen

  Beantwoorden
  • Normaal gesproken zou je de btw over de geleverde stroom meenemen in de maand waarop je de factuur verstuurd (rond de jaarrekening dus). Omdat nog niet duidelijk is wat er van zonnepanelen eigenaren wordt verwacht omtrent dit factureren wordt het forfait gebruikt. Volgens mij maakt het dus niet uit in welke periode je deze btw opgeeft (als je het maar wel doet). Het forfait hoef je niet te verdelen dus.

   Verder zou ik wanneer de panelen bijvoorbeeld pas op 1 augustus in gebruik zijn genomen niet het volledige forfait maar 5/12 deel opgeven.

   Beantwoorden
 3. In het document van de Belastingdienst wordt Watt-piek (Wp) en jaarverbruik (in kWh) door elkaar gehaald. Vraag is nu wat leidend is?
  Bijv. Mijn (nog te installeren) installatie heeft een vermogen van 3120 Wp, wat per jaar (ongeveer) 2650 kWh oplevert. Geldt nu de forfait van 60 of van 80 euro? NB: In mijn aangifte zal ik uiteraard uitgaan van het laagste forfait 🙂

  Beantwoorden
  • Je hebt helemaal gelijk Jos het was mij ook opgevallen. Ik verwacht dat boven de tabel van de forfaits eigenlijk kWh had moeten staan, want feitelijk verkoop je dat. Wp en werkelijke opbrengst in kWh verschillen per situatie.

   Beantwoorden
  • @Jos Het tabel met forfaitaire bedragen van de Belastingdienst is gebaseerd op het maximaal vermogen van het zonnestroomsysteem, dus Wattpiek (Wp).

   De Belastingdienst heeft deze vereenvoudigde rekenmethode met fictieve bedragen in het leven geroepen omdat de werkelijke omzet lastig te bepalen is. Daarnaast heeft de Belastingdienst besloten niet te letten op de hoeveelheid stroom die over een bepaalde periode aan het energiebedrijf geleverd wordt en de hoeveelheid stroom die u direct zelf verbruikt. Daarbij is bij de Belastdienst ook niet bekend tegen welke prijs deze stroom verhandeld is. De forfaitaire regeling is ontworpen om beide ‘mogelijke’ discussies te voorkomen. Voor de Belastingdienst is uw werkelijk opgewekte energie niet relevant maar kijkt men enkel naar het opgesteld vermogen.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF