Doe-het-zelf zonnestroom generator (deel 1)

Ik was al een tijd lang op zoek naar een aggregaat, in het kader van altijd handig zo’n ding. Nadeel is dat een aggregaat niet binnen kan staan i.v.m. uitlaatgassen en toch nog redelijk wat geluid produceert. Op het internet zag ik een product voorbijkomen waarbij iemand een mobiele opslag voor zonne-energie had gecreëerd en dat leek me een prima alternatief voor een benzineaggregaat. Op deze manier heb ik een energiebron die te gebruiken is zolang de zon schijnt of zolang de accu’s vol zijn en die geen lawaai of uitlaatgassen produceert.

Maar waar bouw je alle onderdelen netjes in zodat het veilig is een eenvoudig te vervoeren? Ik kwam een oude Apple Powermac computer tegen en dacht als ik die netjes leeg kan halen dat is dat een perfecte donor voor de onderdelen. En het is ook nog eens duurzaam want een oude computer krijgt zo een tweede leven. Maar eerst even een lijstje met zaken waaraan de doe-het-zelf zonnestroom generator moet voldoen.

  1. Hij moet eenvoudig te vervoeren zijn,
  2. ca. 750 Watt maximaal kunnen opwekken,
  3. op te laden zijn met onze bestaande zonnepanelen,
  4. als extra op te laden zijn via het lichtnet,
  5. een aantal uren dienst kunnen doen op de ingebouwde accu.

Dit is geen project waar veel tekeningen voor gemaakt zijn, nee dit is en kwestie van bedenken en ontwerpen terwijl je bouwt! In een aantal berichten zal ik de lezers en volgers van Thuiszonnepanelen op de hoogte houden van de voortgang en eventuele problemen waar ik tegenaan loop.

De behuizing

Zoals te zien is op de foto’s is de donor een mooie behuizing waaraan rondom handgrepen zitten en een handige grote zijdeur waardoor alles wat ingebouwd wordt goed langs bereikbaar blijft. De kosten voor een dergelijke oude Apple computer bedragen hooguit een paar tientjes en ze zijn op Marktplaats voldoende te vinden.

accu-opslag-Zonnepanelen

Er zal flink wat gesloopt moeten worden om ruimte te maken voor de nieuwe onderdelen, maar het is al goed te zien dat de behuizing behoorlijk veel ruimte biedt. Het plan is om op de bodem de accu te plaatsen en bovenin de omvormer. Verder zullen er aan de achterkant een aantal aansluitingen gemaakt moeten worden voor in ieder geval de zonnepanelen en voor het opladen van de accu.

Er zal flink wat gesloopt moeten worden om ruimte te maken voor de nieuwe onderdelen maar het is al duidelijk te zien dat de behuizing behoorlijk veel ruimte biedt.

Na een dik uur flink sleutelen zijn alle componenten verwijderd. Het verwijderen van de kunststof kappen was uiteindelijk noodzakelijk om ook de laatste onderdelen goed te kunnen demonteren. Ik had gelukkig hulp van mijn jonge leerling-monteur.

Na een dik uur flink sleutelen zijn alle componenten verwijderd. Het verwijderen van de kunststof kappen was uiteindelijk noodzakelijk om ook de laatste onderdelen goed te kunnen demonteren.

En zie daar, ontdaan van stof en ingewanden is de behuizing voor de doe-het-zelf zonnestroom generator helemaal klaar voor de volgende fase.

En zie darm ontdaan van stof en ingewanden is de behuizing voor de doe-het-zelf accu opslag voor zonnepanelen helemaal klaar.

De volgende fase zal bestaan uit het selecteren en inbouwen van de omvormer die de 12V accuspanning om zal zetten naar 230V. Klik hier voor deel 2 van dit bouwverslag.

3 gedachten over “Doe-het-zelf zonnestroom generator (deel 1)”

  1. Hans, ik denk dat je op zoek moet naar een (veel) grotere donorkast. Een beetje omvormer van 800 / 1000 Watt zou net in jou kast passen. Dan nog de accu,s . Voor een uur backup heb je voor 1000W al 5 tot 6Ah bij 220V aan accu,s nodig . Bij 12V zo’n 100Ah Misschien nog meer afhankelijk van je omvormer rendement.
    Heb hier zelf nog een UPS staan ter groote van een kleine pc, deze zit tjokvol en kan een 200W PC nog net een half uurtje aan de gang houden.

    Beantwoorden
    • Heb inmiddels een omvormer gevonden van 1.000 watt en deze past prima in de kast. Er is dan ook nog ruimte over voor een redelijke accu. Binnenkort zal ik deel twee plaatsen dan kun je zien hoe het geworden is. Misschien ben ik dan ook al uit het type en formaat accu.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF