Doe-het-zelf zonnestroom generator (deel 2)

In deel 1 van de bouw is de donor behuizing gestript en voorbereid voor de onderdelen die erin moeten komen voor de solar generator / accu opslag voor zonne-energie. In deel 2 gaat de omvormer op zijn plaats en wordt er een aansluiting naar buiten gemaakt. Maar eerst nog even een schema wat verduidelijk wat er uiteindelijk gebouwd moet gaan worden:

schema-solar-generatorHet gestippelde vierkant is de behuizing. Daarin zit de inverteer die is aangesloten op een 12V accu en aan/uit geschakeld kan worden. De inverteer geeft een uitgang voor 230 V en voor 5V USB.

Dan zit er verder in de kast nog een acculader voor het laden van de accu’s via netspanning. Mocht er ruimtegebrek ontstaan dan kan deze ook los ingezet worden.

Verder is er een MPPT-tracker waarmee de accu’s geladen kunnen worden door middel van zonnepanelen. Dit laden van de accu’s kan tijdens het gebruik. Dit zorgt ervoor dat de accu in dit geval langer de omvormer in bedrijf kan houden.

Tot slot moet er nog een voorziening komen waarmee er extern extra accu’s kunnen worden toegevoegd.

De inverter

Voor de inverteer is gekozen voor een Pro-user 1000 Watt. De inverteer past qua afmeting perfect, 1000Watt is misschien wat aan de ruimte kant maar goed beter te groot dan te klein zullen we maar zeggen.

accu-opslag-Zonnestroom_7

Ik heb er voor gekozen om de inverteer aan de bovenkant te monteren. Zo blijft de bodem vrij voor de accu.

accu-opslag-Zonnestroom_8

Om de stroom netjes naar buiten en binnen te kunnen brengen is de behuizing van de computervoeding gebruikt.

accu-opslag-Zonnestroom_9

Een kort snoer dat in de omvormer wordt geplugd en is gesoldeerd aan de 230V uitgang zorg voor de verbinding naar buiten. Voor de aansluiting is een verloopstekker gemaakt. De omvormer is voorzien vaan een aardaansluiting deze moet nog naar buiten worden gewerkt. Met een metalen pen die in de grond gestoken kan worden zal er dan een aardverbinding gemaakt kunnen worden.

accu-opslag-Zonnestroom_11

In deel drie van het verslag wordt de accu geplaatst en aangesloten. En kunnen we voor het eerst onze doe-het-zelf zonnestroom generator testen. De generator werkt nu in ieder geval al wel getuige dit filmpje.

 

UPDATE: juli 2017

Eindelijk heb ik dit project af kunnen ronden. Ik was die tevreden met de Apple G4 die ik als donor voor de kast had gebruikt. Vandaar dat ik een oude Apple G5 tower op de kop heb getikt. Voordeel van deze kast is dat hij meer ruimte biedt en robuuster is. Onder de 230V omvormer en de Solar laadregelaar blijft in deze kast nog veel ruimte over voor meer en grotere accu’s.

De Acculader die ik in de vorige versie ingebouwd had, heb ik niet meer terug laten komen in deze versie. De kast is aan de achterkant nu voorzien van MC4 stekker aansluitingen voor het zonnepaneel. Het zonnepaneel overigens een dunnefilm paneel. Ik ben nog op zoek naar een wat kleiner exemplaar. De gebruikte MPP-tracker is van Victron, type: Blue Solar MPPT 75/10.

 

5 gedachten over “Doe-het-zelf zonnestroom generator (deel 2)”

  1. Eerdere reactie zie ik niet meer. Dan toch nog maar een keer. Ik blijf erbij dat er een grotere behuizing nodig is. 1000 Watt bij 12V volt is zelfs bij 100% rendement nog steeds 83 Ampere. Een accu van dat formaat past net niet in die kast. En dan is dat nog maar voor een klein uurtje. Dit project is al mislukt voordat dat het af is. Leuk als UPS voor een laptop , maar een senseotje zetten is er helaas niet bij.
    Toch nog succes gewenst.

    Beantwoorden
    • Je vorige reactie staat bij deel 1. Ik snap wat je zegt, maar het gaat hier om een verslag waarbij ik proefondervindelijk probeer een leuk systeem te bouwen. De accu’s kunnen worden opgeladen tijdens gebruik met een string zonnepanelen op ons dak, dit verhoogd de accuduur. Zoals je kunt lezen wordt er voorzien dat er extern meer accu’s kunnen worden aangesloten. Wellicht dat ik een lager doel zal moeten stellen als het gaat om het uitgangsvermogen maar dat zal in de praktijk blijken.

      Beantwoorden
      • Okee, ik begrijp wat je bedoeld. Ik wil er alleen maar mee zeggen dat het zo zonde zou zijn dat je er veel tijd en geld aan spendeerd en dat het op een teleurstelling uitloopt. Denk bij externe accu goed om wat voor connectoren en draaddikte je gebruikt . Bij deze stromen wil het nog wel eens behoorlijk warm worden. Bij de plaatslijke kabelexploitant worden er ook 1000 watt UPS’sen gebruikt .hiervoor zijn er accubakken bergraven van ongeveer 150×75 x50cm vol met akku. En dat voor een paar uurtjes 1000 watt. Het laden zou meer rendement kunnen hebben als je oplaad rechtsreeks vanuit de panelen d.m.v. een diodebrug en regelaar. ( b.v. vanuit een enkele cel) Dan hoef je niet eerst naar 240V en weer terug.
        Maar nogmaals dit soort projecten is niet zonder gevaar.
        Ook zou je de Accus d.m.v. een regelaar en dioden tussen de panelen en de oorspronkelijke inverter kunnen zetten. Alleen moet je dan wel accus in serie gaan zetten om op een hogere spanning te komen.

        Toch maar succes met je project.

        Groet Andre.

        Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF