Keurmerken voor zonnepanelen

U vraagt uiteraard voordat u overgaat tot het kopen van zonnepanelen een aantal offertes aan. Meestal krijgt u bij uw offerte ook een bijlage met de specificaties van het gekozen zonnepaneel. Op deze bijlage staan vaak ook keurmerken vermeld waaraan het paneel voldoet. Deze keurmerken voor zonnepanelen zijn ook teug te vinden op de achterzijde van het zonnepaneel. Maar wat betekenen de verschillende keurmerken eigenlijk?

testen-van-zonnepanelen_650
Foto: TÜV Rheinland.

CE-keurmerk

Om in Nederland zonnepanelen te mogen leveren moeten deze voldoen aan het CE-keurmerk. Dit Europees merkteken geeft aan dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is dus geen kwaliteitskeurmerk. De controle op CE-keurmerken wordt gedaan door de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

IEC61215 certificaat zonnepanelen

De IEC (International Electrotechnical Commission) uit Zwitserland ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. Zij stellen alleen de normen vast maar controleren deze niet. Dit controleren wordt meestal uitgevoerd in speciale testlaboratoria. De zonnepanelen moeten voldoen aan een aantal eisen die bijvoorbeeld te maken hebben met weersomstandigheden (zie het artikel: zonnepanelen en hagel), de elektrische eigenschappen en ook de constructie van de verschillende onderdelen worden getest.

ISO9001 en 14001 certificaat

Een ISO9001 certificering zegt alleen maar dat het kwaliteitssysteem van de producent aan bepaalde eisen voldoet. Het zegt dus verder weinig over de werkelijke kwaliteit van de zonnepanelen. ISO 14001 is een keurmerk dat betrekking heeft op het milieu. Er zijn binnen het bedrijf dat een ISO14001 keurmerk heeft procedures die het milieurisico’s van de bedrijfsvoering beheersen en indien mogelijk verminderen.

RoHS

RoHS is een afkorting van de Engelse kreet ’Restriction of Hazardous Substances’, of wel het beperken van de hoeveelheid gevaarlijke Stoffen. Onder deze richtlijn vallen de volgende stoffen: cadmium, chroom (zeswaardig), lood, kwik, PBB en PBDE. Deze laatste twee zijn vlamvertragers die in sommige plastics worden gebruikt. Iedere EG-lidstaat moet zelf wetten opstellen die deze richtlijn handen en voeten geven.

TÜV

Dit van oorsprong Duitse keurmerk wordt wereldwijd erkend als een van de meest betrouwbare keurmerken. Omdat er in Duitsland de laatste jaren veel zonnepanelen zijn geplaatst is er ook veel aandacht geschonken aan de controle en keuring ervan. Zaken waar op getest wordt zijn; de veroudering van het zonnepaneel door zonlicht, Uv-straling, klimaatveranderingen de invloed van temperatuurverschillen of het paneel, of er geen vocht doordringt in het paneel en zo zijn er nog een aantal belangrijke punten waaraan een TÜV goedgekeurd zonnepaneel moet voldoen. Onderstaand filmpje laat zien hoe het er aan toe gaat in dit Duitse testlaboratorium.

 

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF