Opslaan van zonnestroom

Het opslaan van zonnestroom is een thema dat de komende jaren steeds meer aandacht zal en moet krijgen. Het probleem van de stijgende hoeveelheid wind- en zonne-energie is dat er steeds meer pieken en dalen zijn op het net. U kunt zich voorstellen dat wanneer de zon lekker schijnt en er plots een flinke bui over Nederland trekt dat er een sterkte daling is in de productie van zonnestroom terwijl de vraag naar stroom bij de consument gelijk blijft. Het energienet moet dit opvangen en dat is niet efficiënt omdat ergens een centrale opeens heel hard moet werken om de boel draaiende te houden terwijl wanneer de wolk voorbij is er weer teveel capaciteit is. 

SMA-Sunny-Boy-Smart-EnergyAan de andere kant kan het ook gebeuren dat u thuis meer stroom nodig heeft dan uw zonnepanelen op een bepaald moment maken en u zult dan stroom uit het net moeten gebruiken, of beter gezegd stroom moeten kopen. Het zou natuurlijk ideaal zijn wanneer u in staat zou zijn om zelf iets te doen aan deze ongelijkheid in gebruik en productie. Een voorbeeld van een product dat een mogelijke oplossing biedt, komt van de firma SMA het is de Sunny Boy Smart Energy.

SMA is natuurlijk al bekend van zijn meer dan succesvolle omvormers voor zonnepanelen. En introduceert nu een nieuw systeem waarbij deze omvormers worden gecombineerd met een lithium-ion accu met een capaciteit van 2 kW. De accu wordt gemaakt door LG en heeft een verwachte levensduur van 10 jaar. SMA presenteerde deze Sunny Boy Smart Energy tijdens de beurs “Intersolar 2013” in München en ontving een innovatie award voor dit product .

Situatie zonder het opslaan van zonnestroom

De grafiek hieronder laat zien hoeveel van de eigen opwek er dan naar het net gaat, het deel van de opwek dat direct wordt gebruikt en het extra gebruik dat van het net wordt gekocht. Deze grafiek is een voorbeeld van een gemiddeld huishouden met 5 kWp aan zonnepanelen. Duidelijk wordt dat overdag er een overschot is aan opwek en dat deze terug word geleverd aan het net. ‘s Avonds moet er stroom teruggekocht worden omdat de opwek gestopt is. Bij het piekverbruik rond 8:00 en 12:00 is het zelfs noodzakelijk om nog extra stroom te kopen van het net omdat de opwek niet voldoende is.

Voorbeeld van een verbruik en teruglevering van een gemiddeld huishouden (5 kWp)

Situatie met opslag van zonnestroom

De grafiek hieronder laat zien wat het verschil is wanneer er een opslag mogelijk is van een deel van de eigen opwek. Op de piekmomenten en in de avonduren wordt er stroom geleverd uit de accu die overdag is opgeladen met de eigen opgewekte stroom. De accu wordt in de periodes dat er een overschot is aan energie weer volgeladen. Er zal dus een veel constanter gebruik en teruglevering ontstaan van en naar het net.

zonnestroom-opslag-sma

Wat ik zelf ook als een mooie kans zie, is de mogelijkheid om de elektrische auto te gebruiken als tijdelijke opslag van zonnestroom. Naast de voordelen die er al waren van elektrisch rijden in combinatie met zonnepanelen komt er dan nog een extra voordeel bij. Bovendien is de autoaccu van een dusdanig formaat dat er dan zelfs nog meer energie is voor de periodes waarin er geen opwek, is. Moet er niet natuurlijk wel voldoende energie overblijven om de volgende ochtend naar het werk te kunnen rijden. Op dit moment is mij niet bekend of hier al toepassingen van zijn die voor de consument aantrekkelijk zijn om aan te schaffen.

1 gedachte over “Opslaan van zonnestroom”

  1. Natuurlijk is het handig als je je auto kunt opladen met je panelen. Zo’n ding slupt aardig wat Kwh en dat moet je slim regelen. ‘s nachts kun je dan eventueel het restant opladen uit het reguliere net.
    Verder is opslag geheel niet interessant althans tegen kosten-aantrekkelijk alternatief met de huidige stand der techniek.
    1 Kwh opslag zal zo’n € 100 kosten aan accu. Stel 5 dagen voorraad dan grofweg een 50 Kwh nodig om je huishouden (gezinnetje) draaiend te houden. Dan moet je 80 Kwh neerleggen om te zorgen dat je niet helemaal leeg gaat en de levensduur enigszins wat rekt. Dat is dan € 8.000 aan accu en dan nog de nodige andere apparatuur, kom je op € 10.000. Kun je er ook nog een gebouwtje bij plaatsen maar goed. Gaat misschien 5 jaar mee en dan opnieuw…
    Maar goed dat we voorlopig nog aantrekkelijk mogen verrekenen met het energiebedrijf. Over 10 jaar misschien nieuwe mogelijkheden.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF