Micro-inverters

SMA-Sunny-Boy-240Zonnestroomsystemen die op dit moment geïnstalleerd worden zijn meestal op basis van zonnepanelen die gekoppeld zijn aan één omvormer. Deze omvormers zijn qua vermogen afgestemd op het aantal zonnepanelen, het vermogen dat omgezet kan worden loopt van 500W tot meerde kilowatts. Er is echter ook nog een andere oplossing om de stroom van zonnepanelen terug te leveren aan het net namelijk, Micro-inverters (Micro-omvormers).

Micro-inverters zijn ontworpen om direct achter een zonnepaneel aan het frame gemonteerd te worden. De meeste micro-inverters zijn geschikt voor het aansluiten van 1 paneel in sommige gevallen kunnen er twee panelen aangesloten worden op 1 omvormer. De omzetting naar netspanning vindt dus plaats direct bij het paneel. De afzonderlijke micro-omvormers worden aangesloten aan een bus-leiding die achter de panelen langsloopt. Na het laatste paneel kan deze leiding direct worden aangesloten in de meterkast. Over de bus-leiding loopt ook vaak een datasignaal waarmee het mogelijk is om via een apart kastje data is uit te lezen van de verschillende omvormers en de totale opbrengst van de installatie.

Dit filmpje van Enphase laat mooi zien hoe een dergelijk systeem wordt uitgevoerd.

De Voordelen

 • Gelijkstroom (ca. 48V) wordt direct omgezet naar 230V wat als voordeel heeft dat er niet zoals bij 1 grote omvormer een hoge gelijkstroom (tot 1.000V) van de panelen komt. In mijn blog “zijn zonnepanelen gevaarlijk bij brand” is te lezen wat hiervan de nadelen zouden kunnen zijn.
 • Bij één grote omvormer zijn de zonnepanelen in 1 of 2 strings aangesloten. Een string bestaat uit meerdere panelen die meest in serie zijn geschakeld. Het nadeel van deze serieschakeling is dat wanneer er op één paneel schaduw valt, of wanneer het paneel slecht presteert, de hele string naar daalt qua opbrengst. Bij Micro-inverters krijgt ieder paneel een aparte ‘behandeling’ en zal een dergelijke situatie dus niet lijden tot een lager opbrengst van de omliggende panelen.
 • Er zijn een aantal leveranciers van micro-inverters die een ruime garantietermijn garanderen die oploopt tot 25 jaar. Vergeleken met maximaal 10 jaar bij gewone omvormers.
 • Het systeem is eenvoudig op te schalen. Bij het systeem met 1 omvormer is de installatie beperkt tot het vermogen van de gekozen omvormer. Bij vergroten van het systeem zal dan een extra omvormer geplaatst moeten worden of de bestaande worden vervangen door een grotere variant.
 • Geen single-point-failure. Bij een systeem met 1 omvormer ligt de hele installatie stil zodra de omvormer in storing is. Bij micro-omvormer zullen de andere omvormers gewoon door blijven werken.

De nadelen

 • De prijs van een volledig systeem uitgevoerd met micro-inverters is bij de eerste aanschaf in de regel hoger. Wanneer we er echter rekening mee houden dat een “normale” omvormer zeer waarschijnlijk een keer vervangen moet worden voor een nieuw exemplaar in 25 jaar dan zou het prijsnadeel nog wel eens mee kunnen vallen.
 • Niet iedere installateur heeft ervaring met de montage/installatie van micro-inverters. Of heeft ze niet in zijn leverprogramma zitten.
 • Er zijn soms beperkingen bij de keuze van een geschikt zonnepaneel. Sommige micro-inverters kunnen bijvoorbeeld niet aangesloten worden op een polykristallijn zonnepaneel.

Overzicht van fabrikanten en types micro-inverters

Enphase M250250 W20 jaar 96,5 % € 144,00

Fabrikant Type Vermogen Garantie Rendement Prijs ±
APS YC250A 225 W 10 jaar 94,0 % € 155,00
APS YC500A* 500 W 10 jaar 95,0 % € 240,00
Enecsys alle typen 20 jaar Niet meer leverbaar
Enphase M215 215 W 20 jaar 96,5 % € 125,00
Enphase M250 250 W 20 jaar 96,5 % € 145,00
Involar MAC250A-230-VDE 235 W 15-25 jaar** 94,0 % € 120,00
Power-one Micro-0.25-I- 250 W 5 jaar 95,5 % Niet meer leverbaar
Power-one Micro-0.3-I- 300 W 5 jaar 95,5 % Niet meer leverbaar

* Duo uitvoering voor twee panelen.
** Afhankelijk van geografisch locatie bij plaatsing.

SMA heeft aangekondigd dat ze begin 2013 zullen komen met de Sunnyboy 240 micro-inverter. Ook zonnepanelen fabrikant Canadian Solar heeft een eigen micro-inverter ontwikkeld. Het feit dat dergelijke grote bedrijven zelf micro-inverters zijn gaan ontwikkelen geeft aan dat er duidelijk een markt is voor deze technologie. Zelf verwacht ik dat op termijn ieder zonnepaneel een kleine omvormer zal hebben met een geïntegreerde omvormer.

Wanneer u enthousiast bent over micro-inverters dan kunt u er voor kiezen om een aantal offertes aan te vragen. Misschien is het in uw specifieke situatie wel erg interessant om voor micro-inverters te kiezen. Een leverancier met kennis van zaken helpt u graag bij het maken van de juiste keus.

70 gedachten over “Micro-inverters”

 1. In het lijstje met micro inverters mis ik het merk APS, met name de APS500. Is daar een reden voor? Ik lees dat het inmiddels het op een na grootste merk in Amerika is en de nummer 1 in China. Moet dus ook wel interessant zijn, lijkt me.

  Beantwoorden
 2. Onder druk van de rechtsbijstand is er nu wat beweging. Helaas bied het installatiebedrijf een alternatief met 1 omvormer. Gezien geluid, garantie en veiligheid wil ik dit echter niet. Weet iemand wat een kwalitatief goede vervanging is voor de enecsys omvormers van een groot en stabiel bedrijf?

  Beantwoorden
 3. Nog een leuke: ik heb monitoring enecsys ook aangeschaft. De enige reden: hoe kan ik nu zien dat iets niet werkt? Dat is lastig uit totaal opbrengst af te leiden. Wat is nu 1 paneel op de 25, als je dit moet relateren aan zon op de dag? Met drie panelen o.i.d. Zie je uitval vrij snel als je statistieken volgt.

  Enecsys heeft een sectie storingen o.i.d, in haar sw module, maar op mijn vraag heeft u een lijst van storingscodes kwam het antwoord: dat deel is nog niet ingevuld. Vervolgens mijn vraag: maar hoe weet ik nu of er een storing is?
  Het antwoord vrij simpel: als u verbinding heeft met alle inverters dan kunt u ervan uitgaan dat de inverter werkt. Welnu: ik test zo af en toe of ik verbinding heb met alle apparaten. De opbrengst per paneel bekijk ik verder niet echt, het is zoals het ligt. De statistiekne over vermogensopbrengst zijn leuk om eens te bekijken, maar verder niet.
  Ik meet totaal via een oude draaimeter met een lijstje in excell van opbrenst (meter zonnepanelen) en totaal gebruik van energiemij per week en teruglevering aan energiemij per week (ook meter energie mij).
  Ik weet dan alle statistieken die voor mij relevant zijn. Meer heb ik niet nodig.
  Doel is dat ik electra over het jaar zelf opwek en dat komt akelig precies met het feit: opbrengst is 107% van totaal gebruik. Al 2 jaar….

  Genoeg verschil om een voltage piekspanning zaakje in het systeem te hangen uit de overopbrengst.

  Beantwoorden
  • Is het niet mogelijk om software te schrijven die de data kan uitlezen van de Enecsys Monitor op het moment dat ze er mee stoppen. Overigens werkt mijn Enecsys Monitor nog steeds.
   Het draadloze systeem werkt met zigbee. En de dataoverdracht gaat via het net.
   Als er een handige jongen is die de data kan uitlezen.
   Ik heb trouwens niet de inlog codes om in het apparaat te komen, kan ik mogelijk nog navragen.

   Beantwoorden
   • Ik heb wel eens iets gevonden op een forum van iemand die het uitgevlooid had, maar ik ben eigenlijk helemaal niet geinteresseerd in detail-info elke keer. Ik kan er verder toch weinig mee. De volgende overweging:

    – Doel ca 4.000 kwh per jaar, minimaal 3.700
    – Installatie in 3 stapjes aangepast om dit (minimaal te halen zo’n 15 jaar). Theorie heb ik Dus installatie uitgebreid op werkelijk gedrag tot bereiken doel in situatie hier. Ergo: overgedimensioneerd want onder ideale omstandigheden zou ik zo’n 5.800 moeten kunnen halen, maar ja het ligt niet allemaal ideaal. Het is zoals het is. Ondanks magere opbrengst een voorcalculatorische TVT van 6,5 jaar! Ik ben al lekker onderweg.
    – Ik meet thans op week/2-week niveau en leg dit na enige tijd op standaard opbrengstverdeling lokaal van 1 jaar.
    – De forecast na 3 maand meting week maar 2% af van de daadwerkelijke jaarproductie dit jaar (nog niet eens de 3 productiefste maanden maar jan-mrt). Fantastisch die standaard opbrengstverdelingen over de maanden!

    Als alles nu blijft werken en panelen gedragen zich volgens boekjes wordt het doel gewoon bereikt. Als ik afwijking zie in forecast (te laag) wil ik allereerst weten of alle inverters nog werken (daar zit een veel grotere storingsfactor dan die van een paneel of de zonuren op een redelijke periode).
    – De inverter werkt als er contact gelegd wordt met de ontvangsteenheid. Als alle inverters contact leggen is er productie via elke inverter. Dat is mijn eerste zorg. Een inverter die niets afgeeft legt immers ook geen contact (boodschap enecsys). De data zijn pas van secundair belang, die hoef ik niet als alles ok is.

    Ik meet gewoon totaal opbrengst via een simpele draaimeter (die verliest zijn cumulatief niet, geen website nodig etc…) De meting loopt dus primair op totaal installatie en daadwerkelijk wat er binnen komt in huis (het doel).

    Omdat ik de centrale ontvangsteenheid maar even inplug om te kijken of ze allemaal werken krijg ik sowieso vreemde grafieken via tool enecsys. Alle nog niet doorgegeven productie wijst het systeem aan de dag waarop het contact is gemaakt. Ik heb dus overzichtjes van 13 dagen niets en 1 dag de opbrengst van 14 dagen o.i.d.
    Als ik meer wil weten moet ik inderdaad in data gaan ploegen, maar dat vereist dus eigenlijk een permanent aan van de centrale eenheid (althans per dag) want die registreert per inverter (en dus 2 panelen). (Pas na 8 maanden heb ik zo’n kastje aangeschaft en toen kreeg ik op die dag dus keurg 8 maanden productie bijgeschreven….., inverter geeft dus slechts wat tellertjes door niet gerelateerd aan dagen o.i.d.).

    Ik heb de data van een half jaar per inverter en weet dus hoe inverters en achterliggende panelen zich min of meer onderling verhouden. Als opbrengst zou teruglopen en inverters werken dan zou ik door detailmeting per inverter met de verhouding moeten kunnen zien welke panelen specifiek in storing zouden moeten zijn….dat zal ik pas bekijken als ik een langere periode afwijking heb….

    Carlos

    Beantwoorden
 4. Ik ben volgens mij nu verder van huis 🙂 Op aanraden van iemand hieronder wilde ik enecsys zelf eens mailen.

  http://www.enecsys.com/

  Helaas lijkt het erop dat de fabrikant failliet is of op het punt staat failliet te gaan. Dat duurzaam gaan leven kan wel eens een duur grapje voor me gaan worden met een installatie van 9000 euro…

  Beantwoorden
   • Is het alleen UK of ook Europe. Ja jammer van de monitor, mijn opbrengst zal er niet onder lijden, maar leuk is anders. Hopelijk wordt dit berichtje nu wel geplaatst, mijn andere 2 namelijk niet!!!

    Groeten,
    Henny

    Beantwoorden
     • Mijn berichten van vandaag staan er echt niet tussen, naar beneden zijn oudere berichten. Er kwam wel een melding over iets van volgens mij een nieuwe van jullie 2 keer tussendoor, zal dat het wel vernaggeld hebben.

      Groeten,
      Henny

   • op tweakers forum is een speciale discussie gestart om de toekomst mogelijkheden te bekijken als de monitoring van enecsys. wegvalt als er geen partij is die deze firma wil overnemen.

    Beantwoorden
 5. Opvallend ik lees hier over micro omvormers van enecsys die spontaan defect raken. Hier precies hetzelfde verhaal. Mijn installateur (heva uit varseveld en heerde) gaat op schandalige wijze om met de afhandeling en wijst ‘piekspanning’ aan als reden. Dit echter zonder welk bewijs dan ook te leveren. Inmiddels hier ook een rechtsbijstand zaak gestart

  Ik ben zeer nieuwsgierig wat de status van bovenstaande inmiddels is?

  Beantwoorden
  • Wij hebben een piekspanningsbeveiliging gemonteerd en ze zijn nu nog allemaal heel. De jurist is nog steeds bezig, inmiddels heeft een expert de installatie bekeken. De zaak loopt nu al 2,5 jaar maar ze blijven het rekken. Er zijn nauwelijks betrouwbare zonneinstallatie leveranciers. Bij de offertes waren er al 2 oplichters bij. Een van hen is inmiddels dankzij SBS6 opgepakt. Jammer dat deze branch zoveel oplichters kent.

   Dus plaats een piekspanningsbeveiliging in de meterkast want de leveranciers geven 20 jaar garantie en vervolgens laten ze je stikken.

   Succes.

   Beantwoorden
   • Dank voor snelle antwoord. 1 voordeel: mijn leverancier is een lokaal installatiebedrijf en bestaat nog (al is het een wonder op deze manier). Jij hebt de kosten voor de overspannings beveiliger dus zelf op je genomen? mag ik vragen hoeveel je dat gekost heeft?

    Beantwoorden
    • Een piekspanningsbeveiliging kost ongeveer €75,-. Uiteindelijk heeft toch iemand hem betaald want ik heb de rekening nooit gekregen. Volgens Duramotion de Enecsys importeur is dit ook verplicht bij deze Inverters en is het bekend dat zij niet tegen piekspanningen kunnen.

     Groeten,
     Henny

     Beantwoorden
   • Ik zou enecsys zelf eens mailen. Want zomaar roepen? Piekspanningen zitten of door eigen toedoen op het net of komen van buiten af. Alle apparaten moeten tegenwoordig een zekere tolerantie hebben tegen piekspanningen. Je televiesie, stereo etc.., zo ook je inverters. Piekspanningen door bliksem-inslag kun je natuurlijk niet voorkomen, maar in het reguliere net is daar een verantwoordelijkheid voor de energiemij of heb je zelf nogal wat schakelende apparatuur in huis waardoor piekspanningen optreden. Vind het wat makkelijk zo om zonder meting naar piekspanningen te oordelen…

    Hoe zit zo’n piekspanningsregelaar in je meterkast?

    Beantwoorden
    • @Carlos. Ja als de importeur dit zelf zegt en zegt dat dit vaker voorkomt, en het was ook nog eens de oplossing wie ben ik dan om daar aan te twijfelen.

     Groeten,
     Henny

     Beantwoorden
     • Ah ok, ik ben daar niet op gewezen door de technische dienst in de UK. Heb het zelf aangelegd en had wat correspondentei over een en ander. Nog geen problemen overigens, maar ik zal er een mailtje aan besteden. Heb al even gekeken, de overspanningsbeveigigingen zijn niet zo heel duur. Maar besef dat die maar beperkte bescherming bieden, in jou geval genoeg klaarblijkelijk.
      Staat mij bij dat ik hier regelmatig 255 volt meet. Dat de spanning opgedreven wordt is op zich niet vreemd. De converters moeten immers een hogere spanning afgeven dan ze aangeboden krijgen, het is net als water: gaat van hoog naar laag en het moet het net ingeduwd worden.

      Het kan denk ik geen kwaad voor kleine beperkte pieken zo’n beveiliging in je net te hangen. Bliksem ed forget it, dan heb je gewoon geluk of pech als er niets kapot gaat.

      Overspanningsbeveiliging kun je het best en tussen nul en fase doen en tussen aarde en nul en tussen fase en aarde doen…..dan moet je ook nog kijken of je drie fase hebt of niet….zover ben ik al weer…

 6. Nog even een toevoeging. De partij waar ik hierboven over sprak heeft nu een Stichting Garantiefonds ZonneEnergie opgericht. http://www.sgze.nl/ Voortaan gaat deze slager zijn eigen vlees keuren. Triest dat dit kan, een bedrijf dat zelf alle garantieregels aan zijn laars lapt.

  Beantwoorden
 7. De leverancier had 2 weken de tijd om de zaak in orde te maken. Hij heeft niet gereageerd op de aanmaning van de rechtsbijstandverzekering en nu ook niet op een tweede aanmaning. Het wordt nu dus een rechtszaak.

  Maar de rechter kan mij natuurlijk wel in het gelijk stellen maar wanneer dit bedrijf dan nog niet datgeen doet wat de rechter beveelt, en dat verwacht ik, dan kun je in Nederland ook nog maar weinig. Misschien dat we dan beslag kunnen leggen, geen idee nog.

  Groeten,
  Henny

  Beantwoorden
 8. Kun je meerdere micro omvormers van verschillende merken combineren? Als de ontwikkeling van de omvormers zo snel gaat en er gaat er een kapot, zul je dezelfde waarschijnlijk niet meer geleverd kunnen krijgen ondanks de garantie periode!

  Ik wil alle omvormers onder de dakgoot monteren. Kan dat? Dan zou vervanging veel simpeler zijn omdat er dan geen panelen verwijderd moeten worden om bij de omvormer te kunnen.

  Beantwoorden
  • Meestal zijn de micro-omvormers aangesloten op een buskabel en per merk zijn de aansluitingen verschillend. Naast de opgewekte stroom loopt hier meestal ook nog een signaal door wat naar een verzamelkastje gaat waarmee alles uitgelezen kan worden. Lijkt met niet het uitwisselbaar maar ik verwacht dat het per fabrikant wel uitwisselbaar blijft.

   De kabels die aan omvormer en paneel zitten zullen dan verlengt moeten worden. Persoonlijk zou ik hier niet voor kiezen. Laten we hopen dat je er bijna nooit bij hoeft en die keer dat het nodig is dan maar even het dak op.

   Beantwoorden
  • Lijkt me geen probleem, zolang je een serie direct met de 230 AC verbind, zo voorkom je dus dat specifieke stekkers niet passen. Zou verder geen reden weten waarom je niet verschillende merken inverters zou kunnen gebruiken.

   Daar waar de inverters minder goed bereikbaar zijn, heb ik ze ook naar een beter bereikbaar plekje gemonteerd. Hier en daar wat DC kabels verlengd. Vond ik ook wel zo handig. Zo duur is dat ook weer niet op het geheel.

   Beantwoorden
   • Ter aanvulling: het is niet aannemelijk dat de monitoring software verschillende merken zal bedienen, dus grote kans dat je verschillende monitoring software hebt draaien, maar dat lijkt me geen probleem toch. Waarom zou je het van seconde tot seconde willen zien?

    Beantwoorden
 9. Kun je (igv schuin dak) de micro-omvormer niet min-of-meer direct onder het paneel, binnen, tegen de dakplaat, monteren? Dan zijn ze makkelijk te vervangen. Wel meer dakdoorvoer nodig natuurlijk.

  Beantwoorden
  • Wat je voorstelt zou theoretisch kunnen maar lijkt mij niet wenselijk. Je krijgt veel gaten in je dak en ik denk ook dat het met kabellengtes niet goed uitkomt. Wanneer je kijkt naar de lengte van de garantieperiode die wordt gegeven dan mogen we aannemen dat de micro omvormers een aanzienlijke tijd mee zullen gaan. Ik snap overigens je opmerking wel want het vervangen is niet echt een eenvoudig klusje. Hou ons op de hoogte hoe het verloopt wanneer je dit toch op deze manier gaat uitvoeren.

   Beantwoorden
 10. Dag Erik,

  Klopt inderdaad wat je zegt, de verantwoordelijkheid ligt in eerste aanleg bij de verkopende partij en deze kan zijn garantie voor het product (als het goed is) verleggen naar de fabrikant.

  Op consuwijzer.nl schrijft men het volgende:

  ———————————
  Fabrieks- of verkopersgarantie

  Geeft de fabrikant of de verkoper garantie? Dan is dat iets extra’s. Het is een aanvulling op de rechten die u volgens de wet al hebt. Geeft de fabrikant of verkoper garantie op een product voor een bepaalde tijd? Daarmee zegt de fabrikant of verkoper dat hij dan een bepaalde kwaliteit van dat product belooft. Meestal krijgt u deze extra garantie van de fabrikant.

  Let op
  U hebt met de fabrikant geen koopovereenkomst gesloten. De fabrikant heeft daardoor geen wettelijke plichten, zoals de verkoper wel heeft. Daarom kan de fabrikant zelf voorwaarden stellen aan die extra garantie. Bijvoorbeeld dat u bij een reparatie het arbeidsloon zelf betaalt. Dat mag. Het is aan te raden om bij problemen met uw product altijd eerst contact op te nemen met de verkoper. Want hij is degene met wie u de koopovereenkomst gesloten hebt. Mocht het probleem namelijk niet opgelost worden door de fabrikant, dan moet u toch terug naar de verkoper als u bijvoorbeeld uw geld terug wilt. Was de verkoper niet op de hoogte van het probleem? Dan kan hij uw verzoek afwijzen. Omdat hij het probleem zelf had kunnen oplossen, of omdat u volgens de wet te laat bent met klagen. Hebt u een klacht over een product? Klaag dan binnen twee maanden nadat u het gebrek hebt ontdekt. Dan bent u in ieder geval op tijd.Althans dan lijkt me wenselijk.

  http://www.consuwijzer.nl/thema/garantie
  ———————————

  Dat omvormers uit 2011 nu al achterhaald en waardeloos zijn lijkt mij overigens wel een zeer forse aanname. Ben benieuwd om welk type omvormers het dan gaat?

  Beantwoorden
  • Bij E2-Energie zijn we begonnen in 2011 met Mastervolt omvormer. Veel lawaai, laag rendement. Ik heb er nog een aantal staan en ben op zoek naar een liefhebber. Het laatst jaar is er een enorme ontwikkeling in online monitoring. Omvormers zonder Wifi kit zijn nu weer lastig te verkopen. Ik verwacht de komende jaren nog veel meer ontwikkelingen.

   Beantwoorden
 11. Ik denk dat u micro inverters eens beter moet bekijken alvorens garanties te geloven.
  deze dingen zijn wegwerp producten
  Een electronisch artikel heeft een technisch verwachte levensduur
  Het is vrij duidelijk dat hier garanties worden voorgehouden welke de technische levensduur overtreffen.
  maar ook al zou dat niet zo zijn wil ik toch wel een beroep op het gezonde verstand doen.

  stel uw omvormer heeft een technisch te verwachten levensduur van 20 jaar
  de garantie is ook 20 jaar
  in jaar 19 gaat dit ding stuk.
  Denkt u nu echt dat u gratis een nieuwe krijgt ?
  Ook zult u merken dat over 19 jaar deze dingen alleen nog in musea te vinden zijn.

  Verders is het zo dat bijna alle schade aan inverters komt door het fenomeen bliksem.
  en alle leveranciers hebben overspanning uitgesloten van garantie.

  we gaan er dan ook nog maar vanuit dat de leverancier nog bestaat.

  Beantwoorden
  • Laat duidelijk zijn dat ik geen garanties geeft maar de fabrikant van het product. En we mogen er vanuit gaan dat ze redelijk op de hoogte zijn van de risico’s die ze lopen op basis van hun garantiebepalingen.

   Het klopt inderdaad dat niet alle vormen van schade vallen onder deze garanties. Maar dat zal ook niet gelden voor een omvormers die in de woning hangt en waar 5 jaar garantie op wordt gegeven. Wanneer er door een blikseminslag in de meterkast schade is zal deze ook niet vergoed worden door de fabrikant.

   Beantwoorden
   • Hallo Hans,

    Let wel goed op wat je zegt. In Nederland is het juridische zo geregeld dat de verkoper (niet de fabrikant) het aanspreekpunt is voor de consument bij garanties. Daarnaast is het in Nederland ook zo geregeld dat de wettelijke garantie termijn gekoppeld is aan wat je qua levensduur en prestaties mag verwachten van een product.

    Ik sluit me daarbij aan bij de Cor van Houtum zijn standpunt in de zonnepaneel business worden garanties beloofd die niet haalbaar zijn. De ene leverancier heeft een nog mooiere belofte als de andere.

    Ik zit nu 2 jaar in de zonnepaneel business. Omvormer die wij in 2011 verkochten installeerden zijn nu compleet achterhaald en waardeloos.

    Ik ben benieuwd waar het heengaat met de garanties. Dat er nog grote “ongelukken” en schandalen komen is mij wel duidelijk.

    Beantwoorden
  • Ik ga er niet vanuit dat mijn installatie ongewijzigd 20 jaar zal zijn, vind het ook niet zo interessant. Je mag ervan uitgaan dat een micro inverter statistisch veel langer meegaat dan grote inverter.

   Ik heb overigens een aantal zonnepanelen, duits fabrikaat waarvan de fabrikant failliet is. Ik kocht die zonnepanelen vlak na faillissement tegen een flinke korting. Dat vind ik veel handiger/aantrekkelijker dan al die garanties, want tzt wordt dat allemaal geharrewar en gedoe….

   Beantwoorden
   • Hallo Carlos,
    Ik geef je helemaal gelijk
    Het risico is zeer klein dat moderne panelen voortijdig defect raken
    en dan nog, zullen het niet alle panelen zijn.

    Er zijn erg veel mensen die hetzelfde denken als jij
    en voor de lage prijs gaan , meestal doe het zelvers en solateurs die de panelen weer doorverkopen
    Als je een top merk hebt dan is het risico te verwaarlozen,
    uiteindelijk gaat het om de opbrengst.
    en dat zal bij jouw duitse panelen ook wel zo zijn.

    Groetjes

    Cor

    Beantwoorden
    • Klinkt aantrekkelijk Cor, weer minder dan ik betaald heb, maar ja zo gaat het. Ik heb hier 255 liggen, die passen nog prima op de oude enecsys micro inverter duo serie, die er dus ook uitgaan (iets te lage Power capaciteit) en dus goedkoop zijn. Zo heb ik een micro inverter oplossing tegen een lage prijs.

     Zelf doen: Inderdaad (uiteraard netjes en verantwoord: het zit hier degeliljk in elkaar, ik durf te stellen beter dan dat de ‘gemiddelde’ installateur zou doen). Mijn terugverdientijd ligt voorcalculatorisch op 5,5 jaar!
     Kijk dan zien we wel weer verder en gaan we upgraden. Wellicht 1 zonnepaneel op een duo inverter tegen die tijd :-).

     Heb wel een monitor gateway besteld, vond ik eerder niet nodig maar met 11 micro inverters wil ik wel kunnen zien of er niet een de geest heeft gegeven.

     T.a.v. de kwaliteit: De gevestigde partijen (inclusief die uit China) maken helemaal geen slechte panelen meer. Er zijn natuurlijk wel verschillen, maar er zijn eigenlijk geen slechte panelen, het is niet mogelijk een groot marktaandeel te verwerven met slechte panelen zo simpel is het. Die vind al enige jaren plaats. De helft van mijn panelen komen uit China. Niets op aan te merken.

     Beantwoorden
  • Dat is natuurlijk onzin. In de telecomwereld (waar ik zelf in werkte) is een garantie van 20 jaar heel gebruikelijk. De faluare rate van eletronica heeft veel te maken met de elctrische belasting en de daarbij optredende tenparaturen!

   Beantwoorden
  • Hallo Ben,

   Een PowerOptimzer (SolarEdge bijvoorbeeld) heeft enkel als functie: MPP-tracker. Dus een PowerOptimizer optimaliseert wel de opbrengst bij schaduwsituaties, maar de stroom blijft gelijkspanning. In een centrale unit wordt dan van de gelijkspanning alsnog wisselspanning gemaakt.

   Een micro-omvormer (bijvoordeel Enphase, Enecsys) is een complete omvormer en maakt direct wisselspanning van de gelijkspanning uit het zonnepaneel.

   Beantwoorden
 12. Goed artikel. Kleine aanvulling: Garantie op involar micro omvormers is tegenwoordig ook 25 jaar.

  Wat je ook mee kunt nemen in de overweging: Een stringomvormer moet waarschijnlijk een keer vervangen worden tijdens de levensduur van de zonnepanelen. Dit is bij micro omvormers niet het geval (of een garantiegeval). Wanneer je dit meeneemt in de berekening dan zijn micro omvormers vaak helemaal niet (veel) duurder dan een normale omvormer.

  Beantwoorden
  • Heb even bij Enfsolar op de website gekeken daar spreken ze inderdaad nu van 25 jaar. In de datasheet staat wel 15-25 jaar (afhankelijk van locatie) dat zal geografische locatie zijn denk ik.
   Het vervangingsargument van een regulieren omvormer speelt zeker een rol en maakt de hogere aanschafprijs van de micro omvormers nog beter verdedigbaar.

   Beantwoorden
 13. 1. Hoe zit het als je een paneel van 250 Wp aansluit op de Enphase 215? Is het rendement dan gelimiteerd op 215 W (86%)?
  2. Zo’n micro inverter zit vaak direct onder het paneel, waar het erg heet kan worden. Dit verlaagt de levensduur toch aanzienlijk?

  Beantwoorden
  • 1. Klopt output zal niet meer zijn dan 215 Watt.
   2. Enphase zit zelf in California waar het ged heet kan zijn en ze hebben daar behoorlijk veel installaties dus volgens mij hebben ze dit aardig onder controle gezien de lange garantietermijn die ze geven.

   Beantwoorden
  • Beste een interessante vraag!
   In principe komt er van een reeks micro-omvormers gewoon een kabel die op een aparte groep wordt aangesloten.
   Ik zie zo niet waarom je niet aan het einde van deze draad een stekker zou kunnen monteren en deze in een stopcontact zou kunnen doen. Dat mag zolang je niet meer aansluit dan 650W. Dus ja volgens mij zou dat moeten kunnen.

   Beantwoorden
   • De stekker lijkt geen probleem maar het ìs gevaarlijk. Op de uitstekende pennen staat 230 volt. Ook bestaat de mogelijkheid de stekker verkeerd om in het stopcontact te steken en daardoor 0 en fase verkeerd aan te sluiten. Een contrastekker werkt ook niet want die moet op de 230 aangesloten worden en daar zijn dan ook weer pinnen die spanning voeren. Het fase en nul verwisselen kan met een stekker die achterin een PC gaat wel worden voorkomen, maar het blijft gevaarlijk.

    Beantwoorden
    • Standaard omvormers moeten eerst worden aangesloten op de netspanning voordat ze vermogen gaan leveren. Het is dus niet juist dat er 230V op de stekker van een omvormer staat. Dit geldt natuurlijk niet voor de panelen. Zodra de zon hierop schijnt staat er spanning op de bekabeling van het paneel. Ik gebruik zelf twee micro omvormers, eenvoudig te installeren en bespaard bekabeling.

     Beantwoorden
    • Er staat geen spanning op de bedrading die uit de micro omvormer komt. De micro omvormer werkt alleen met tegenspanning.
     Daarnaast ben je per stopcontact beperkt tot wat je mag aansluiten.
     Meer dan 2 panelen moeten altijd (NEN wetgeving) aangesloten worden op een aparte groep.
     Het voordeel van de micro omvormer is dat er gelijk 230 volt wisselspanning geleverd word na de omvormer, geen geen gelijkspanning.
     BIj string omvormer word de spanning van alle panelen bij elkaar opgeteld, en bij 10 panelen zit je al gauw boven de 400 volt gelijkspanning, ofwel hoogspanning.

     Let op: Electriticeit is gevaarlijk en dient altijd uitgevoerd te worden door een erkend vakman.
     zelfs al je het beter weet dan een vakman loop je risico’s: bij schade of letsel na foutieve aansluitingen ben je eenvoudigweg niet verzekerd….!
     hobby is leuk, maar kan levensgevaarlijk zijn!

     Beantwoorden
     • Alweer een tijdje verder…maar vandaag even de installatie uitgebreid. Heb hier diversie enecsys micro-inverters en heb de installatie weer met 6 panelen en 3 duo microinverters uitgebreid. Welnu: alle 220 eraf gehaald (dubbelpolig en zekering omgezet), de bestaande micro inverters gewoon aangesloten laten, er zou immers geen spanning op staan. Dacht dus dat er geen spanning op stond, totdat ik toch wat lichtere spanninkjes voelde tijdens het aansluiten. Even gemeten tussen bruine draad en metalen regenpijp. Stond er toch zo’n 147 V op (nu was het amperage waarschijnlijk laag, maar toch..).
      Ik kan dat niet verklaren? nog wat restspanning in condensatoren??

      Carlos

     • Erg vreemd lijkt me, als ik jou was zou ik een mail sturen naar Enecsys om te vragen of dit normaal is en of ze kunnen uitleggen hoe dit mogelijk is. Uiteraard ben ik benieuwd naar hun reactie.

     • Het blijkt naar zeggen inderdaad een restspanning te zijn. Ik zal dat de volgende keer eens testen door die weg te laten lopen. De voorraad zou niet zo groot mogen zijn lijkt me, dus dat zou snel naar nul moeten gaan.

 14. Behelst de garantie voor de microinverters ook het verwijderen van het defecte exemplaar en het monteren en aansluiten van de nieuwe?

  Beantwoorden
  • Zolang de garantie van de installateur nog niet is verlopen dan zal hij dit voor zijn rekening moeten nemen. Buiten deze garantieperiode of bij het zelf installeren zal naar ik verwacht alleen de omvormer worden vervangen. De procedure hiervoor zal per leverancier verschillen verwacht ik.

   Beantwoorden
   • Wij hebben in mei 2013 13 zonnepanelen met 9 Enecsys Micro Inverters laten monteren. We hebben productgarantie van 20 jaar en een Zorgeloze Service Garantie Plus verzekering van 20 jaar die allerlei zaken dekt waaronder ook productgarantie door eigen gebrek. Dat is dus dubbel gedekt. De installatie is besteld bij een zonnepaneel leverancier. Deze heeft de installatie weer ergens anders besteld waar ik formeel een leveringscontract mee heb. En deze heeft de installatie weer laten monteren door een externe installateur. Dat deze constructie zo zou zijn is ons vooraf niet verteld. Dat de leverancier anders zou zijn dan de verkopende partij stond wel heel klein in het contract.

    Sinds dag 1 worden wij geplaagd met Enecsys Inverters die defect raken, inmiddels 7 van de 9 zijn gesneuveld. Ze gaan met een gezamenlijke kabel naar de meterkast. De installateur is meer dan 10 keer terug geweest voor vervanging en het zoeken naar de oorzaak, soms met 3 man sterk. Helaas hebben ze nooit de oorzaak gevonden en zijn het nu ook wel een beetje zat.
    Het probleem is nu dat het bedrijf waar wij de installatie hebben besteld geen garantie wil verlenen omdat de oorzaak extern is. Dit zegt Enecsys volgens hen. Hij voelt zich ook niet verantwoordelijk en beroept zich ook steeds op de leverancier maar die is inmiddels failliet. Enecsys zegt nu je moet een overspanningsbeveiliging monteren, dit is op mijn verzoek en kosten afgelopen vrijdag gebeurd. Liander gevraagd het net in huis en de wijk te controleren, zij beweren met het net is niets aan de hand. Zij hebben gedurende 20 dagen bij ons in huis gemeten maar ook het volledige net gecontroleerd.

    Ook is er vanaf dag 1 verschrikkelijk geklungeld aan de installatie. De Inverters lagen eerst op het platte dak in het regenwater, later zijn ze op rails gemonteerd. Ook gebruikten ze eerst kroonsteentjes op het dak maar later hebben ze originele kabels gemonteerd. Laatste keer waren ze weer weg na een reparatie werkte de zaak nog niet, lag er een kabel los. Sinds kort moet ik tekenen voor het goed functioneren alvorens zij weg gaan.

    Aangezien wij nu zelf voor de kosten moeten opdraaien, meerdere honderden euro’s, betekent dit dat we de komende jaren geen winst zullen draaien. En de Inverters blijven defect raken.
    Ook zou de opbrengst van een installatie van 3250 KW minimaal 2500 KW opwekken, de praktijk is echter rond de 1500 KW.

    Dus neem die garanties van 20 jaar maar met een korreltje zout want om aanspraak te kunnen maken op de garantie moeten we nu een rechtszaak gaan voeren want zelfs op de aanmaningen van de jurist wordt niet gereageerd.

    Even voor de duidelijkheid, het gaat hier om de garantieafhandeling van het bedrijf waar wij de installatie kochten.

    Beantwoorden
    • Wat een enorm vervelende situatie. Wat mij opvalt is in ieder geval het slechte werk dat geleverd wordt door de installateur. Inverters los op het dak, kroonsteentjes, er wordt een zeer onveilige situatie gecreëerd en het is wel duidelijk dat het montagepersoneel geen kaas heeft gegeten van elektrotechnische installaties. De slechte installatie heeft vast ook een rol gespeeld in het defect raken van de Enecsys inverters.

     Dat u uiteindelijk ongewild met drie partijen te maken heeft maakt de situatie helemaal complex. Maar het gaat er natuurlijk om bij wie u de installatie gekocht heeft, zij zullen het probleem op moeten lossen, los van alle andere partijen. Zij geven zelf ook aan het zat te zijn dus reden genoeg om te zorgen voor een passende oplossing. Als ik in de schoenen van de installateur stond dan zou ik ervoor kiezen om een reguliere inverter op te hangen en netjes de boel af te werken. Ik kan me voorstellen dat u even geen zin meer heeft in een ander merk of type micro-omvormer.

     Er zijn overigens genoeg installaties waar het wel goed gaat met micro omvormers, ik wil dus niet de indruk wekken dat deze producten niet goed functioneren, in tegendeel. Ik wens u succes met de rechtzaak en hoop dat er een passende oplossing komt.

     Beantwoorden
     • Bij mij functioneerd alles nog voor 100%. Als ik dit verhaal zo boven lees: De partij waar je een leveringscontract mee hebt zul je in gebreke moeten stellen. Als het waar is wat je beschrijft hoe het imstallatiebedrijf te werk is gegaan (verantwoordelijkheid van contractpartij) is al tijdens de installatie op zodanige wijze tekort geschoten dat je geen van de inverters meer kunt vertrouwen en allen wenst te retourneren tegen vervanging van 9 nieuwe, inclusief kabels en de hele rimbam. De contractpartij sommeren onder toezicht van onafh specialist alles opnieuw met nieuwe inverters (serienummers..) op voorgeschreven wijze te laten geimstalleren; voorts elk paneel door te laten meten (vocht maakt meer kapot dan je denkt en kan doorwerken in hele keten…).

      Dit is wel een zaakje voor je rechtsbijstandverzekering of gewoon een advocaatje erop. Ik zou er verder geen kosten zelf meer aan maken. voorstellen eventueel alles retourneren onder volledige terugbetaling zodat je bij een ander de boel,alsnog kunt laten installeren. Misschien is dat gewoon het best.

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF