AC Zonnepanelen maken losse omvormer overbodig

AC Zonnepanelen leveren direct vanaf het paneel 230 V wisselstroom. En dus niet zoals tot nu toe gebruikelijk met DC Zonnepanelen een gelijkstroom die met een omvormer omgezet moet worden naar 230 V. We hadden natuurlijk al wel losse micro-omvormers die gekoppeld kunnen worden aan een zonnepaneel. Toch heeft dit geïntegreerde systeem een hoop voordelen en is een belangrijke technische innovatie.

AC Zonnepanelen maken losse omvormer overbodig

Begin juli presenteerden op de grootste solarbeurs van America “Intersolar” LG en Jinko solar hun AC-zonnepanelen. Voor de geïntegreerde inverteer hebben beide partijen gekozen voor de micro-omvormer van Enphase Energy. Enphase kennen we natuurlijk al langer als leverancier van micro-omvormers. De samenwerking tussen Enphase en beide zonnepaneel producenten brengt de Enphase micro-inverters binnen een volledig nieuwe markt.

AC-panelen zijn niet nieuw, Sunpower had al een AC paneel. Deze panelen zijn echter alleen via geselecteerde dealers leverbaar en worden daarnaast dus ook niet online verkocht aan particulieren. Ik denk dat het essentieel is om AC zonnepanelen breed uit te rollen om er een succes van te maken. En ik verwacht dat de partnerschappen die nu zijn aangegaan tussen Jinko, LG en Enphase dit mogelijk gaan maken. Overigens zijn op moment van schrijven de AC Zonnepanelen met Enphase omvormers wel leverbaar in America, maar nog niet leverbaar in Europa. Wanneer de vraag vanuit installateurs toeneemt zullen de AC-panelen van LG en Jinko vast ook snel leverbaar zijn in Europa. Ben u dus aan het voorbereiden van een zonnepanelen systeem vraag er dan eens naar bij de installateur die u een offerte laat maken.

Voordelen van AC-zonnepanelen

Er zijn een flink aantal voordelen te noemen van AC-zonnepanelen. Een aantal van deze voordelen heb ik al eens besproken in het bericht over mico-inverters en gelden ook voor AC-zonnepalen dus. Dit zijn de belangrijkste voordelen:

 • Geen hoge gelijkstroom voltages meer die via kabels van het dak komen. In mijn blog “zijn zonnepanelen gevaarlijk bij brand” is te lezen wat hiervan de nadelen zouden kunnen zijn.
 • Bij één grote omvormer zijn de zonnepanelen in 1 soms 2 strings aangesloten. Een string bestaat uit meerdere panelen die meest in serie zijn geschakeld. Het nadeel van deze serieschakeling is dat wanneer er op één paneel schaduw valt, of wanneer het paneel slecht presteert, de hele string daalt in opbrengst. Bij een omvormer per paneel krijgt ieder paneel een aparte ‘behandeling’ en zal een dergelijke situatie dus niet lijden tot een lager opbrengst van de omliggende panelen.
 • Het systeem is eenvoudig op te schalen. Bij het systeem met één omvormer is de installatie beperkt tot het vermogen van de gekozen omvormer. Bij vergroten van het systeem zal dan een extra omvormer geplaatst moeten worden of de bestaande worden vervangen door een grotere variant.
 • Geen single-point-failure. Bij een systeem met 1 omvormer ligt de hele installatie stil zodra de omvormer in storing is.

 

In het bericht over micro-inverters noemden we ook een aantal nadelen. Het mooie is dat deze nadelen eigenlijk nu niet meer gelden voor de AC Zonnepanelen. Zo zal de prijs die bij een micro-invertersysteem tot dusver hoger lag dan een systeem met één grote omvormer nu lager zijn. De prijzen die nu worden genoemd zijn $200 voor een Jinko Eagle AC60 280 Wp paneel. Deze prijs is opgebouwd uit $140 voor het paneel en $60 voor de micro inverteer. Bijkomend prijsvoordeel van deze AC Zonnepanelen is dat de installatie zeer eenvoudig is (bekijk het filmpje hier boven maar eens). Iedere installateur kan zonder enige extra kennis dit systeem inzetten.

Specificaties van alle Typen AC-zonnepanelen

Fabrikant Type Cellen Vermogen Afmeting Omvormer
LG NeON 2 ACe 60/Mono 330 Wp 1686x1016x40 mm Enphase
Jinko Eagle AC 60 60/Mono 280-300 Wp 1650×992×40 mm Enphase
Sunpower X21-335-BLK-C-AC 96/Mono 335 Wp 1558x1046x46 mm Sunpower

Wat de AC Zonnepanelen in Nederland gaan kosten is uiteraard nog niet bekend. Overigens bent u naast de kosten voor het paneel voor het compleet maken van de installatie nog wel een Enphase Envoy gateway nodig. Deze unit zorgt voor de communicatie tussen de panelen en de gebruiker en kost €399,00.

5 gedachten over “AC Zonnepanelen maken losse omvormer overbodig”

 1. Geachten,

  Graag vernam ik of de Belgische netbeheerders deze panelen ook toestaan en of de panelen met ingebouwde omvormer van de nodige beveiligingen voorzien zijn die o.a. beletten dat er “terugstroom” mogelijk is indien de netbeheerder zijn net spanningsloos maakt.
  Mvg

  WB

  Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF