Er zijn inmiddels een behoorlijk aantal zonnepanelen apps ontwikkeld voor zowel Android als voor het iOS van Apple. Een paar daarvan wil ik graag wat nader toelichten omdat ze handig zijn bij het voorbereiden van een zonnestroom installatie. Daarnaast zijn er ook veel apps specifiek gebouwd voor het meten van de opbrengst van uw zonnepanelen door contact te leggen via een app met de omvormer.
Solar Panel Suitability checker
Beschikbaar voor: iOS (iPad, iPhone)
Prijs: gratis
Wat deze app biedt, is een snelle methode om vast te stellen of (en zo ja welk gedeelte van) een dak geschikt is voor zonnepanelen. In het eerste scherm kunt u het gewenste adres invullen (straatnaam + huisnummer, plaatsnaam) kies voor het juiste Land en druk op “Find” wanneer het adres goed is ingegeven zal de gewenste locatie als satellietfoto in beeld verschijnen. Wanneer u zelf op de locatie aanwezig bent waarvan u het dak zou willen beoordelen dan is het sneller om te kiezen voor de optie “Use location” via GPS wordt dan uw huidige locatie opgezocht en de kaart op deze locatie geprojecteerd.
Nadat de locatie is gekozen vraagt de app of deze locatie juist is, kies hier voor “Yes” om verder te gaan of “No” om het adres aan te passen. Wanneer voor “Yes” is gekozen is de volgende stap het plaatsen van het dak in het midden van het rooster, door over het scherm te schuiven kan de kaart verplaatst worden. Kies nu “Finish tuning” het rooster kleurt zichzelf in en laat zien welk deel van het dak het meest geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. In het voorbeeld is te zien dat alleen het West- en Oostdak in aanmerking komen voor het plaatsen van zonnepanelen. Deze krijgen beiden “OK” als beoordeling. Uiteraard is het zuiden het best en heeft dan ook de beoordeling “Excellent”. Kortom een simpele en snelle manier om een dak te beoordelen en deze app krijgt dan ook van ons een dikke voldoende. Link naar iOS-app
Sunfinder
Beschikbaar voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Deze app biedt de gebruiker de mogelijkheid om snel te bepalen wat de specifieke opbrengst is van een willekeurig dak en hellingshoek. U moet zich voorstellen dat uw smartphone een zonnepaneel is en deze op dezelfde manier richt als nog te plaatsen (of al geplaatste) zonnepanelen. Via GPS wordt uw locatie bepaald en in een database worden de juiste gegevens voor de jaarlijkse hoeveelheid zonneschijn opgehaald.
Het instrument links op het scherm is een kompas waarmee de oriëntatie van de panelen (Zuid, West etc.) af te lezen is. Het rechter instrument laat de hellingshoek zien. Onder “annual production” ziet u een getal dat de maximaal haalbare opbrengst uitdrukt in kWh per kWp geïnstalleerd vermogen. Als voorbeeld wanneer hier staat 1150 en u heeft 2000 Wp aan panelen dan is de maximaal te verwachten opbrengst 2300 kWh (1150 kWh x 2 kWp). Het getal eronder geeft ook een jaarlijkse opbrengst waarde alleen dit keer op basis van het oppervlakte aan panelen. Wanneer u de telefoon langzaam draait, is direct te zien wat het verschil is in productie tussen bijvoorbeeld een West- en Zuiddak en wanneer u de hellingshoek veranderd wat er dan gebeurd met de opbrengst. Ook deze zonnepanelen app is eenvoudig te gebruiken en geeft snel inzicht in de mogelijke opbrengsten van geplaatste of nog te plaatsen zonnepanelen. Link naar Android app / Link naar iOS-app
Omnik Solar View
Beschikbaar voor: iOS en Android
Prijs: gratis
Deze app is gewoon prachtig gemaakt, de manier waarop de gegevens gepresenteerd worden is goed gedaan en aantrekkelijk om naar te kijken. Zeker de HD-app voor iPad is zeer de moeite waard. Af te lezen is bijvoorbeeld de actuele waarde van de productie, de opbrengst van de dag en de totale opbrengst. Verder zijn ook de historische data van de installatie terug te kijken. In het tabblad grafieken wordt de productie niet alleen in kWh uitgedrukt, maar ook in verdiensten en bespaarde hoeveelheid CO2. Daarnaast is er een tabblad wat de details van de installatie weergeeft.
Eigenlijk is het jammer dat er niet één standaard is voor de gegevens die uit de verschillende omvormers komen. Nu is het namelijk niet mogelijk om met bijvoorbeeld een SMA-omvormer gebruik te maken van deze mooie app. SMA heeft overigens zelf ook een app voor zijn omvormers, deze vindt ik persoonlijk wat saai en simpel qua uitvoering. Van een groot merk als SMA verwacht ik toch wat meer, maar goed wie weet komt dat nog in toekomstige update van de app. Link naar iPad app / Link naar iPhone app / Link naar Android app
Is er al iemand die een goede vervanger van de Omnik app heeft gevonden. Ik word niet erg blij van Solarmann. Je ziet o.a. een 24uur beeld terwijl natuurlijk alleen de “zon op” /daguren interessant zijn. Tevens zou het mooi zijn ,als je het verleden zou kunnen bewaren. Vooral om de kwaliteitsafname (veroudering vermogen) te kunnen zien. Ik bewaar nu alvast af en toe screenshots van mooie dagen en jaar overzichten om die reden.
Ik heb geen oplossing voor je, wel vervelend wanneer de gegevens niet op een goeie manier gepresenteerd worden. Wellicht dat een andere bezoeker van de website een goeie vervanger weet.
raaijmakers.wim@gmail.com
Heet nu solarmann, zit in overgang naar vervanging voor omniksolar en moet dadelijk voor betaald worden. Verwachting is ongeveer 6.50 euro.
Helaas is de Omnik app al sinds eind juni uit de lucht. Werkt niet meer en is ook nergens meer te vinden in de app-store.