Calculator terugverdientijd zonnepanelen

Uiteraard is het milieu belangrijk wanneer u kiest voor zonnepanelen, maar dat is voor de meeste mensen niet voldoende om te besluiten om zonnepanelen te gaan plaatsen. Ook de terugverdientijd van de zonnepanelen is belangrijk. Hoe lang duurt het voordat ik mijn zonnepanelen heb terugverdiend is een vraag waar de meeste mensen toch graag een antwoord op willen hebben. Met onderstaande eenvoudige “calculator terugverdientijd zonnepanelen” kunt u snel bepalen hoe lang u erover doet om uw investering terug te verdienen.

Twee kolommen
Verticaal
Horizontaal
Terugverdientijd zonnepanelen
Resultaat voor de ingevulde gegevens
Naam Totaal
"{{getWooProductName}}" is toegevoegd aan je winkelwagen
Heb je een promotiecode?
Promocode Verberg Toon

Aantal zonnepanelen

Vul hier het totaal aantal zonnepanelen in dat u van plan bent te gaan plaatsen (of al geplaatst zijn).

Totale kosten

Wij raden u aan om altijd meerdere offertes aan te vragen voor uw zonnepanelen. Na het vergelijken van deze offertes vult u de totaalprijs hier in de calculator terugverdientijd zonnepanelen in. Vul het bedrag inclusief btw in.

BTW-teruggave

Vanaf 2023
Voor zonnepanelen en bijkomende (installatie)kosten geldt vanaf 2023 (waarschijnlijk) het 0%-tarief (btw-nultarief). B.t.w. terugvragen hoeft dan niet meer. Kies hier dan ‘ja’.

T/m 2022
De regels voor het terugvragen van de btw voor zonnepanelen zijn ingewikkeld. Zie voor meer informatie: de belastingdienst. De meeste installateur zijn goed op de hoogte van deze regeling. Zij kunnen u dan ook verder helpen met het aanvragen van de teruggave. Kies ‘Ja’ wanneer u teruggave gaat aanvragen dit jaar.

En alle andere gevallen kiest u ‘Nee’.

Rendement

Het rendement van uw installatie is onder andere afhankelijk van de richting waarin u de zonnepanelen plaatst. We rekenen met een factor 0,85 voor Oost en West en een factor 0,9 voor het Zuiden. Dit zijn reële aannames, maar kunnen uiteraard afwijken in bepaalde gevallen. Meer informatie over de plaatsing en het rendement vindt op de pagina ‘zonnepanelen systeem voorbereiden‘.

Vermogen per paneel

Wat is het wattpiek vermogen van één paneel in, de calculator rekent het totaal uit op basis van het opgegeven aantal panelen.

Energieprijs

De energieprijs staat standaard ingevuld op €0,50 cent per kWh. U kunt zelf dit bedrag veranderen wanneer uw energieprijs afwijkt.

Het resultaat

Wanneer u alle gegevens goed heeft ingevuld dan ziet u meteen het aantal jaren waarin u de zonnepanelen installatie terugverdiend. U kunt ‘spelen’ met de getallen om het resultaat te beïnvloeden. Het resultaat is uiteraard afhankelijk van de ontwikkelingen op de energiemarkt de komende jaren. En de mogelijkheden om te kunnen salderen.

 

2 gedachten over “Calculator terugverdientijd zonnepanelen”

 1. Is het niet dat pas als je meer levert dan je gebruikt, je over het meerdere de belasting (btw) zou moet afdragen? Je levert anders toch niets!

  Het lijkt mij trouwens een vertekent voorbeeld hierboven. Het geld dat je terugkrijgt is eenmalig. Wat je moet betalen is waarschijnlijk jaarlijks dus weer negatief voor je rendement.
  De btw afdracht zie ik trouwens ook niet in de rekencalculator terugkomen. Er wordt ook maar meteen van 90% rendement uitgegaan. Haalt iedereen dat?

  Beantwoorden
  • Omdat de belastingdienst niet kan vaststellen hoeveel energie je produceert omdat je ook direct saldeert op de meter gaat men uit van een forfait op basis van het aantal Wp.

   Na een jaar vraag je ontheffing aan van de administratieve plicht omdat je minder dan €1345 btw hoeft te betalen. Daarna betaal je het forfait dus niet meer en hoef je dus geen rekening mee te houden bij de terugverdientijd. Zoals ik al aangeef ben je vrij om de prijs in of exclusief btw in te vullen. Wanneer je dit exclusief doet zou je direct het forfait kunnen verrekenen van het eerste jaar.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF