Terugverdientijd van zonnepanelen

De vraag wat is de terugverdientijd van zonnepanelen is natuurlijk een veel gestelde en belangrijke vraag. Natuurlijk zijn zonnepanelen een goede investering voor een schoner milieu. Maar vaak is de economische motivatie groter. Energieprijzen en BTW stijgen en dus wordt de maandelijkse energienota steeds hoger.

We willen uiteraard een zo kort mogelijke terugverdientijd bereiken om daarna winst te maken. In dat kader is het belangrijk om een zo laag mogelijke investering te doen voor zoveel mogelijk Wp als we kunnen plaatsen of kunnen betalen. De aanschafprijs is wellicht te verlagen door subsidies, collectief kopen of andere creatieve oplossingen.

Voorbeeld terugverdientijd van zonnepanelen

De investering is €2.000 geweest waarvoor een systeem van 1.200 Wp is gekocht. Dit systeem zal ongeveer 1.000 kWh opleveren. Als kWh-prijs rekenen we met €0,24. Per jaar kan 1.000 kWh x €0,24 = €240 terugverdiend worden. En dat betekent een terugverdientijd van €2.000 / 240 = 8,3 jaar.

Met een verwachte levensduur van 25 jaar houden we nog 17 jaar over waarin we geld verdienen met het systeem. Enige nuances in deze terugverdientijd van zonnepanelen zijn wat mij betreft wel op zijn plaats.

  1. Door stijgende energieprijzen zal de terugverdientijd korter worden (of de winst hoger).
  2. Het is de vraag of een omvormer het 25 jaar blijft doen? Zo niet dan moet er uiteraard een vervanger aangeschaft worden en dat betekent een dip in onze terugverdientijd/winst.
  3. Zonnepanelen zullen na verloop van tijd minder opbrengst leveren door veroudering. Gemiddeld zal na 12 jaar de opbrengst gedaald zijn naar ca. 90% en na 25 jaar naar 80%.

Probeer ook eens onze “Calculator terugverdientijd zonnepanelen” om snel en eenvoudig uw terugverdientijd te berekenen.

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF