Heb ik met zonnepanelen ook stroom tijdens een stroomstoring

Stel je voor er is een grote stroomstoring in jouw woonwijk, zou het dan niet handig zijn wanneer je met je zonnepanelen toch stroom kunt gebruiken in huis. Maar kan dat ook? Om kort te gaan nee, zonder een accuopslag is dit niet mogelijk.

Waarom werken zonnepanelen niet tijdens een stroomstoring?

De reden waarom het niet werkt, is de werking van je omvormer. Omvormers voor zonnepanelen meten als eerste of er voldoende stroom van je zonnepanelen komt en gaan dan contact zoeken met het elektriciteitsnetwerk. Nadat het contact is gemaakt wordt jouw 230 V wisselstroom gesynchroniseerd met de 230 V wisselstroom van het net. Pas als deze beide “gelijklopen” wordt teruglevering gestart. Bij een stroomstoring kun je omvormer geen contact krijgen met het net en zal er geen levering plaatsvinden.

Maar er is een oplossing!

Wanneer je tijdens stroomuitval toch stroom ter beschikking wilt hebben dan zul je energie moeten gaan opslaan. Dus dat betekent dat je zult moeten investeren in accu’s. Daarnaast moet je een omvormer hebben die in staat is om de lagere accuspanning weer om te zetten naar 230 V voor je apparaten. Er zijn op dit moment voldoende kant-en-klare systemen op de markt die dit kunnen. Denk bijvoorbeeld aan de Tesla Powerwall, maar ook andere fabrikanten zoals bijvoorbeeld Enphase en SMA hebben dit soort oplossingen in hun programma.

stroom van je zonnepanelen ook als de stroom wegvalt of als het donker is

Dergelijke systemen zijn natuurlijk niet gemaakt met als doel het leveren van stroom tijdens stroomuitval. Het idee achter deze producten is dat je overdag je zonne-energie opvangt in je accu’s en deze dan gaat gebruiken bijvoorbeeld ’s avond wanneer de zon niet schijnt.

Is een zonnestroom opslagsysteem rendabel?

De investering die je moet doen loop in de duizenden euro’s. En we kunnen wel zeggen dat het op dit moment in Nederland lastig is om deze investering terug te verdienen. Dit heeft deels te maken met de prijs van onze elektriciteit. Deze is behalve bij nachtstroom voor de rest van de dag gelijk. Wanneer er op termijn gekozen gaat worden voor een ontkoppeling van de energieprijs zullen er grotere verschillen kunnen ontstaan in de prijzen ‘s ochtends, ’s middag en ’s avonds. Wanneer deze verschillen groot genoeg zijn kan opslag van zonne-energie interessant worden.

In een eerder artikel hebben we ook al eens aandacht besteed aan de opslag van zonne-energie.

3 gedachten over “Heb ik met zonnepanelen ook stroom tijdens een stroomstoring”

  1. Bedankt voor het delen van deze nuttige informatie. Hopelijk wordt het opslaan van zonne-energie gemakkelijker gemaakt in de toekomst, het lijkt mij ontzettend handig voor onverwachte stroomuitval.

    Vriendelijke groet,
    Anne

    Beantwoorden
  2. op dit moment is het inderdaad moeilijk om een accu terug te verdienen. Pas als de regels veranderen in Nederland en je kunt niet meer salderen zal het aantrekkelijk worden om je zonnestroom op te slaan.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

ONTVANG OOK ONZE NIEUWSBRIEF